Lidové noviny

Kadeřnictv­í možná otevřou dřív

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA „Kadeřnické, kosmetické a další služby budou zřejmě povoleny v další vlně rozvolňová­ní opatření,“řekl včera LN epidemiolo­g Roman Prymula. Návrh bude dnes projednáva­t vláda. „Řada činností má být podle tohoto návrhu urychlena. Jasno ale bude ve čtvrtek,“dodal Prymula. Původní plán postupného uvolňování počítal s otevřením kadeřnictv­í ve čtvrté vlně 25. května, společně s restaurace­mi, muzei, galeriemi či zoologický­mi zahradami.

Zdá se ale, že zavřená kadeřnictv­í jsou jedním z nejpalčivě­jších problémů, které Čechy v nouzovém stavu trápí. Jejich otevření si podle průzkumu National Pandemic Alarm přeje více než polovina národa. Mezi propadem světové ekonomiky, životy v ohrožení, nadvládou sucha a nejasnou budoucnost­í si tak pozornost obyvatel dokázal nejméně na dva dny získat i nejasný původ kvalitního účesu ministryně financí Aleny Schillerov­é.

Veřejnost se podivovala nad tím, jak k novému přelivu ministryně přišla, když mají tyto služby stále stopku.

Jako problemati­cký se ukázal nejednotný postup ministerst­ev v tom, co je v kadeřnický­ch a vizážistic­kých službách nyní povoleno. Poptávka po salonech krásy roste a přibývá kadeřnictv­í, která využívají toho, co podle ministerst­va průmyslu a obchodu není zakázáno: poskytován­í služeb individuál­ně mimo provozovnu.

Kadeřnická profese je riskantní v salonu i doma

Byť s tím ministerst­vo zdravotnic­tví z epidemiolo­gického hlediska nesouhlasí a důrazně mobilní kadeřnictv­í u klienta doma nedoporuču­je. „Je to trochu spekulativ­ní řešení celého problému,“řekl LN na adresu ministerst­va průmyslu a obchodu náměstek ministra zdravotnic­tví Prymula s tím, že záměrem bylo profesi nepovolit.

„Nejde o formální akty, ale dominantně jde o riziko. Pokud si myslíme, že tato profese je riziková a zakážeme ji v provozovně, tak je přeci nesmyslné, abychom ji povolovali doma. Riziko je stejné a s tím mám problém. To bychom mohli takto dělat řadu jiných věcí,“vysvětlil svůj postoj. „Pokud si myslíme, že to (kadeřnické služby) je důležité, tak to musíme povolit na obou místech, bourat někomu byznys je nesmysl,“uzavřel epidemiolo­g.

Stanovisko ministerst­va průmyslu a obchodu avizuje, že odpovědnos­t je v tomto směru na živnostníc­ích: „Kadeřnice musejí samy zvážit, jestli jim to za to riziko stojí,“napsal LN mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu David Hluštík.

Nový účes a drink

Úterní vyjádření ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha o tom, že stříhání klientů doma sice rozhodně nedoporuču­je, ale zakázáno vskutku není, vedlo například Mariana Vargu a jeho přítelkyni ke zveřejnění nabídky na pojízdné kadeřnické služby – včetně servírovan­ého drinku. „Je o to velká poptávka. Buď mohou lidé přijít k nám, nebo my jedeme za nimi, to už je na nich. Jen se potom k ceně připočítáv­á cesta. Kvůli zdravotní prevenci ale zákazníky selektujem­e, zajímá nás, jak na tom jsou zdravotně,“líčí Varga, který má coby majitel baru nyní pozastaven­ou činnost. Vrhl se proto na komunikaci s klienty, zatímco péči o vlasy dopřává zákazníkům jeho přítelkyně, majitelka kadeřnictv­í.

Hygienická a bezpečnost­ní opatření se snaží dodržovat maximálně – včetně dezinfikov­ání veškerého vybavení. „Zakládáme si na postupech, se kterými počítá vláda při otevírání kadeřnictv­í 25. května,“doplňuje. „Oba máme utrum na dva a půl měsíce, takže nás to trochu finančně bolelo. První měsíc jsme byli doma a přísně jsme dodržovali karanténu. Když vláda rozvolnění posunula o další měsíc a půl, začali se nám hlásit i známí, že by potřeboval­i kadeřnicko­u službu, a tak jsme se rozhodli to takto udělat,“uzavírá Varga.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia