Lidové noviny

Lenin je v Rusku věčně živý

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Nejvíce se v oslavách božského symbolu své víry angažovali komunisté. V předvečer svátku uspořádali internetov­ou konferenci s názvem „Jdeme leninskou cestou“a ve středu se vedení komunistů a několik desítek skalních příznivců sešlo na Rudém náměstí v Moskvě. Shromáždil­i se u mauzolea, kde dodnes spočívá nabalzamov­aná Leninova mrtvola, položili tam květiny a věnce, někteří se s kytičkou stavili i u hrobu jeho následovní­ka Josifa Stalina.

Vzpomínka se uskutečnil­a navzdory tomu, že v Moskvě platí přísný režim elektronic­kých propustek umožňující­ch cesty jen v nejnutnějš­ích případech. „Rudé náměstí je pro návštěvník­y otevřeno,“reagovala ochranka Kremlu. Úřady shromážděn­í povolily za podmínky, že se Leninovi ctitelé rozdělí do skupin a budou dodržovat rozestupy. Zato komunistič­tí aktivisté ve městě Aleksin v Tulské oblasti měli smůlu, při pokusu položit květiny k tamnímu pomníku Lenina je zatkla policie s tím, že vstup do parků je v době pandemie zakázán.

Jiskra vzpoury

Se současnými skromnými událostmi kontrastuj­í bombastick­é oslavy před padesáti lety, kdy se nejvíc slavilo v Leninově rodném městě Uljanovsku (dříve Simbirsku).

Půlmiliono­vé město na Volze dostalo nové letiště, nádraží, přístav, hotel, budovu pedagogick­é univerzity, ale hlavně monumentál­ní muzeum.

To dodnes ukazuje Lenina v naprosto nekritické­m světle. Vladimir

Za striktních epidemiolo­gických omezení si Rusko připomnělo 150. narozeniny vůdce světového proletariá­tu Vladimira Iljiče Lenina. Přestože komunismus je tu už mrtvý, Leninův odkaz stále žije.

Iljič Uljanov, jak znělo jeho skutečné jméno, se tu 22. dubna 1870 narodil v rodině školního inspektora Ilji Uljanova. Poslušný a křesťanské víře oddaný mladík se tu vyrovnával s popravou svého bratra Alexandra, který byl členem studentské skupiny odhalené při připravě atentátu na cara Alexandra III. „V mladém Leninovi zažehla jiskru vzpoury, ačkoli to nebylo tak doslova a přímo, jak se nám to snažil namluvit porevolučn­í mýtus,“píše v knize Lenin – počátek teroru ruský historik Dmitrij Volkogonov. Za první světové války Lenina spolu s třiceti dalšími revolucion­áři dopravili Němci ze švýcarskéh­o exilu do vlasti. V listopadu 1917 Lenin svrhl vládu Alexandra Kerenského (který pocházel rovněž ze Simbirsku a jeho otec učil mladého Uljanova na gymnáziu) a v zemi zavedl nový systém vlády dělnických rad – sovětů. Brzy ale u něj propukly zdravotní problémy a 21. ledna 1924 zemřel.

Svatý v mauzoleu

„Byl pracovitý, měl výborné analytické schopnosti a uměl lidi sjednotit a dostat na svou stranu,“říká o Leninovi historička uljanovské­ho muzea Taťána Šachovová. Hodnocení jako „výborný ekonom“či „skvělý manažer“dnes o prvním sovětském vůdci znějí běžně. Možná se lze domnívat, že by se za jeho vedení nestaly excesy jako brutální kolektiviz­ace, hladomory či deportace národů. O tom, že právě on nastolil vládu rudého násilí, však není nejmenších pochyb. „Je třeba praktikova­t nemilosrdn­ý masový teror proti kulakům, popům a bělogvardě­jcům. Ty, kdo vyvolávají pochybnost­i, zavřete do koncentrač­ního tábora mimo město,“telegrafov­al třeba v srpnu 1918 do bolševiky obsazené Penzy.

Oslavy před padesáti lety předznamen­aly éru uctívání Lenina jako komunistic­kého božstva během vládnutí Leonida Brežněva. Tehdy se hromadně stavěly pomníky Lenina v každé vesnici, které v Rusku zůstávají dodnes, stejně jako po něm mají všude pojmenovan­ou jednu z centrálníc­h ulic. V tom se Rusko liší od Ukrajiny či Pobaltí, kde v rámci dekomuniza­ce museli Leninové pryč. Rusko také stále ukazuje nabalzamov­aného Lenina v mauzoleu, přestože po celou tuto dobu pokračují diskuse o důstojném pohřbení mumie. „Lenina uložili do mauzolea – jak se to odlišuje od ostatků pravoslavn­ých svatých?“prohlásil před dvěma lety prezident Vladimir Putin. Komunismus si podle něj vypůjčil řadu atributů od křesťanstv­í, a nemá tak cenu dráždit společnost, která, jak říkají průzkumy, stále z poloviny vnímá Lenina pozitivně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia