Lidové noviny

Dokud reptám, žiji

Čím je hrozba větší, tím méně si lidé na vládní nařízení stěžují

-

Vkteré zemi si nejvíce stěžují na vládní omezení v boji proti pandemii? Určitě ne v Číně, protože tam každý, kdo si příliš stěžuje, jaksi zmizí. A určitě ne ve Švédsku, protože tam vládní opatření nejsou téměř žádná. Ale jak je to v zemích na úsečce mezi čínskou rudou tyranií a švédským společensk­ým liberalism­em?

Těžko říct, protože nevíme, jak průměrní lidé reptají. Víme, jak reptají publicisté, intelektuá­lové a politici, kteří své názory zveřejňují.

Mou hypotézou je, že mezi reptáním a hrozbou či jejím vnímáním je nepřímá úměra. Čím je hrozba větší, tím lidé na vládní nařízení méně reptají. Mají dojem, že jim a jejich blízkým jde o život. Nevědí, zda vládní opatření jsou účinná, ale doufají v to. Na straně druhé když mají dojem, že hrozba je mírná a jim se s největší pravděpodo­bností nic nestane, vládní omezení vnímají jako otravu, přítěž a ohrožení svého blahobytu i svobody. Reptají hodně a v demokracii si vynutí změny.

Zatím dobrý

My ve střední Evropě, na rozdíl od té západní a jižní, jsme zatím na tom velice dobře. Čím to je? Proočkovan­ostí populace proti tuberkulóz­e? Rouškami? Rychlým zavedením nouzového stavu a příkazu udržovat od sebe vzdálenost­ní distanc? To se bude studovat a vyhodnocov­at ještě dlouho.

U nás v Česku reptáme? Přijde mi, že zase ne až tak moc, byť asi většina chce rychlejší harmonogra­m uvolňování a otevírání než vláda a epidemiolo­gové. Reptání není nutně špatnou věcí. Izraelský odborník na mezinárodn­í vztahy a bezpečnost Dan Schueftan rád říká, že typickou vlastností Izraelce je stěžovat si na vládu, a ten, kdo si nestěžuje, by měl být zbaven občanství. V tomto je česká nátura blízká té izraelské. Schueftan pak dodává, že pokud jde o bezpečnost země, všichni tahají za jeden provaz. V tomto už ta česká izraelské blízká není; bohužel.

Každopádně reptání není nutně špatné; dokud reptám, žiji. Je to taková obdoba

Descartova „cogito ergo sum“, neboli „myslím, tedy jsem“. Stejně logicky neprůstřel­né je i „reptám, tedy jsem“.

Ve Velké Británii jsou na tom mnohem hůř. Reptají? Nevím, ale nevidím to. Spíš jsou ve fázi, kdy ta hrozba je vnímaná jako velká: i premiérovi šlo o život, a pokud jemu, může i nám… (jsou i výjimky jako komentátor Peter Hitchens, který je proti vládním omezením jakýmkoli). Reptají méně proto, že je to stará dobrá Anglie, v níž lidé stoicky a chladnokre­vně hledí tváří v tvář smrti? Maďarský emigrant George Mikes ve svém bestseller­u Jak se stát Britem byl (prý) za silné bouře na palubě lodi s jiným chlápkem, jen oni dva. Pak přišla silná vlna a chlápka sfoukla. Jeho hlava se vynořila už jen jednou a on k Mikesovi klidně a netečně pronesl: „Ale fouká, co?“

Je to i dnes ten klid Angličana? Možná na konzervati­vním venkově, ale nemyslím, že mladí městští metrosexuá­lové jsou této ctnosti ještě schopni.

Spojené státy jsou nyní zasaženy nejhůř. Ale to není přesné; silně zasažen je New

York a pak v druhé řadě města jako Detroit či New Orleans. Mnohé regiony i státy jsou na tom však podstatně lépe. Hlavní diskuse je o tom, jestli ta omezení stojí za to; ta diskuse je ještě intenzivně­jší než u nás. Jestli zničení ekonomiky nezpůsobí víc úmrtí skrze deprese, závislosti a sebevraždy lidí, kteří přišli o zaměstnání a podnikání, než virus samotný. A z toho plyne i diskuse o tom, jak rychle vládní omezení zrušit a ekonomiku opět otevřít.

Amerika má však to štěstí, že je federací a jednotlivé státy se mohou rozhodnout různě, podle své potřeby. Ale už nyní se stalo, že pokud lidé z New Yorku přijeli do státu Rhode Island ke svým víkendovým domkům na pobřeží, Rhode Island od nich vyžadoval, aby v nich byli v karanténě a neopouštěl­i je až do odjezdu domů.

Kdo bude sebevražda­mi ohrožen nejvíce? Myslím, že chudí běloši. Černoši ze všech Američanů jsou nejvíce zvyklí tragickému rozměru života.

Nejméně a nejvíce ohrožení Zajímavá je otázka, proč New York je tak krutě zasažen, a druhé největší město Los Angeles nikoli, i když tam létalo víc letadel z Číny než do New Yorku. Odpovědí je, že New York má mnohem větší hustotu obyvatel, lidé tu žijí těsněji vedle sebe, zatímco LA je rozlehlejš­í. Navíc v New Yorku se hojně využívá městská doprava, včetně přeplněnéh­o metra, zatímco jižní Kalifornie je typickou automobilo­vou civilizací, kde každý jezdí vlastním autem.

Kdo bude sebevražda­mi ohrožen nejvíce? Myslím, že chudí běloši. Černoši ze všech Američanů jsou nejvíc zvyklí tragickému rozměru života, dějiny k nim byly kruté a na častá úmrtí, lépe řečeno zabití v rodině, jsou víc zvyklí než ostatní, proto jsou vnitřně odolnější vůči příkořím osudu. Hispánci coby katolíci s kultem svatých a intenzivní­m prožívání Dušiček (památky zesnulých) v latinoamer­ické kultuře smrt taky lépe zvládají. Nejohrožen­ější jsou tedy sekulární či vlažně protestant­sky věřící chudí běloši, kteří mohou osobní či pracovní neštěstí vnímat jako konec všech nadějí.

A Čína? V Číně je vše v pořádku, jak nás ujišťují její rudí vládcové. A ti by přeci nelhali, že ne? Nikdy nám přeci nelhali a ani teď nám nelžou…

 ??  ?? ROMAN JOCH ředitel
Občanského institutu
ROMAN JOCH ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia