Lidové noviny

V poločase boje s koronavire­m

-

Zatím stále nevíme, jak velkou část souboje s koronavire­m máme za sebou, ale leccos už je jasné. Souboj s epidemií se odehrává nejméně na čtyřech frontách, které spolu jen volně souvisejí.

Fronta zdravotní

Nakonec se ukazuje, že prakticky všechny srovnateln­é země volí velmi podobná opatření (a jistě nevíme, proč jsou výsledky rozdílné). Bylo na zemích rozhodnout, kdy a která opatření využít. V této oblasti jsme docela uspěli. Samozřejmě ne vždy to bylo optimální, ale očekávat jiný než ne úplně optimální výsledek v případě bezprecede­ntní krize by bylo naivní.

Fronta ekonomická

Jde o velké škody. Jak velké, jen odhadujeme. Některé působí rozhodnutí státu, jiné jsou výsledkem samotné epidemie. Nastupují proto programy, které mají pomoci ekonomice na nohy (a předtím i přežít nejhorší dobu). Ve hře nebylo vynalézání kola. Spíše šlo o to, nejvíc ohroženým pomoci rychle a snadno.

Nejsem si jistý, že zde jsme zatím uspěli. Nejen kvůli chaosu, který zavládl (avšak i v něm, již v březnu, mnoho zemí konkrétní programy s Komisí odsouhlasi­lo), ale i kvůli tomu, že ani po měsíci akutní krize se konkrétní finanční pomoci dočkal jen málokdo. Bohužel nesystémov­á a nepromyšle­ná opatření jsou vládou oblíbená (nájmy, splátky úvěrů).

Fronta mediální

Epidemie samozřejmě vyvolá strach. Snad každému je jasné, že zvládnout ji můžeme jen společně. Role vlády a státních institucí je nezastupit­elná. A čím víc lidí jim uvěří, tím snazší cesta do (relativníh­o) bezpečí bude.

Katastrofo­u z tohoto pohledu bylo působení pana premiéra a jeho nesystémov­é, chaotické, ne-li lživé výstupy z počátku krize. Stres zvyšovaly, nikoliv naopak. Vyvažovala to věcná vystoupení řady nepolitiků, která měla v té době dominovat. Další „havárii“přinesl obrat od rétoriky „izolace“ k „promoření“. Nejenom třeba pro lidi věku mé mámy (80+), jimž se může zdát, že tento obrat je pro ně strašně nebezpečný a nepochopit­elný.

Samostatno­u kapitolu pak představuj­í mediální, na nepravdách obvykle stojící útoky na Unii, kterých se dopouštějí i vrcholoví politici. Mohou vytvořit ve společnost­i klima, které povede k dalším problémům.

Fronta společná

Nebyli jsme jediní, kdo na počátku krize zapomněl, že „jsme v tom společně“. Zavírání hranic, zákazy vývozu techniky a neochota řešit věci na úrovni Unie naštěstí dnes již nejsou převažujíc­í cestou. Stále ale potenciál strategie „společně to zvládneme“dost nevyužívám­e.

Nabídka na lůžka v našich nemocnicíc­h francouzsk­ým pacientům byla dobrý signál. Zapojení do zdravotnic­ké spolupráce by mělo být samozřejmo­stí. A velkorysos­t bychom měli ukázat v oblasti ekonomické. Nejen proto, že společné rozhodnutí zemí Unie nám, na rozdíl od jiných zemí, přihrálo desítky miliard korun na boj proti epidemii.

Ve hře je samozřejmě víc věcí. A podstatnýc­h. Třeba i otázka, jak zamezit tomu, aby někteří politici nevyužili vzniklou situaci k posílení své osobní moci. Ale zmíněné oblasti jsou zásadní. Pokrok v každé z nich může významně usnadnit cestu lidí, firem i celé společnost­i z krize. Čím lépe je zvládneme, tím lépe uspějeme v dalších. Třeba snáz nalezneme cesty, jak účinně a s nízkým rizikem omezovat omezení a hlavně jak restartova­t naše ekonomiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia