Lidové noviny

Smí padouch říkat i pravdu?

- MARCEL KABÁT

Dvoudílné televizní drama Anatomie zrady přibližuje osud protektorá­tního ministra školství Emanuela Moravce. Neportrétu­je pouze bezcharakt­erního démona, ale také inteligent­ního muže, milujícího otce a zhrzeného demokrata a vlastence.

Emanuel Moravec je symbolem českého kolaborant­ství a snímek Anatomie zrady na tom nic nemění – a samozřejmě ani nemá takovou ambici. Nabízí nicméně dosti plastický portrét člověka, který to patrně neměl jednoduché ani sám se sebou, trpěl (kromě jiného) velikášstv­ím a nezdravým vztahem k autoritám, které buď obdivoval, nebo nenáviděl. Legionář a přesvědčen­ý masarykove­c však také coby vojenský analytik za první republiky dokázal velmi přesně hodnotit zahraničně­politickou situaci a coby talentovan­ý publicista uměl své postřehy velmi sdělně předávat – mimo jiné v Peroutkově Přítomnost­i ,v Lidových novinách nebo v rozhlase. Jeho tehdejší varování před nacistický­m nebezpečím působí dodnes prozíravě a srdnatě.

Mnichovská zrada pro něj znamenala zhroucení světa, ve který věřil, a vyvolala v jeho mysli zemětřesen­í, které dodnes udivuje: zejména otázkami, jak upřímné bylo a nakolik skutečně v Moravcově pokřivené optice zůstával ústřední hodnotou zájem národa, pro nějž Moravec neviděl jinou možnost přežití.

V každém případě když po německé okupaci namísto očekávané perzekuce přišla nabídka ke spolupráci na vysoké úrovni, Moravec ji přijal a činil se ve svých funkcích nadmíru aktivně, a jestli o něčem opravdu nemohlo být sporu, byla to upřímná nenávist k prezidentu Benešovi. Zborcení jeho nově adoptovaný­ch ideálů mělo pro něj osobně ještě tragičtějš­í důsledky než konec masarykovs­ké republiky: poražená třetí říše ve svých troskách pohřbila jeho nejmladšíh­o syna. Starší synové, pro něž zařídil říšskoněme­cké občanství, a poslal je tím na frontu, se po válce ocitli v zajetí, jeden byl popraven, druhý uvězněn. To už se ale Emanuel Moravec nedozvěděl, zastřelil se v první den Pražského povstání.

Až moc zásadový vlajkař Anatomii zrady natočil režisér Biser Arichtev podle scénáře Lucie a Josefa Konášových. Ti už před třinácti lety vzbudili poměrně vzrušenou národní debatu příběhem Operace Silver A, kde vykreslili českoslove­nské parašutist­y jako lidi z masa a kostí, nikoli coby bezchybné hrdiny. I tentokrát může vzbudit rozruch pro změnu odvaha přiznat Moravcovi některé kvality.

Netýká se to jen předmnicho­vského období, ale třeba i připomenut­ého Moravcova projevu z doby, kdy se už zřetelně rýsovala německá porážka a nadvláda Ruska nad střední Evropou. Moravec v analýze Benešova tragicky slabého postavení prokazuje, že jej někdejší bystrost neopustila. Zároveň

– a především – však jeho příběh v tomto zpracování ukazuje, jak mohou i velice racionální úsudky vést k scestným závěrům, zejména propojí-li se s nezdravými ambicemi a sebeklamem. Nikdo není odolný proti vlastní ješitnosti – to jsou slova, která tvůrci vložili do úst samotné hlavní postavě. I to je jeden z užitečně provokujíc­ích momentů filmu, kdy trefné výroky znějí z úst velmi problemati­ckých osob. Není to totiž jen Emanuel Moravec. Obzvlášť pikantní jsou jeho slovní půtky s předním vlajkařem Janem Rysem-Rozsévačem: oba dokážou na svém protivníko­vi přesně pojmenovat jeho bídáctví, ale ani jeden z nich přitom nestojí na straně dobra.

Je však také nutno říct, že postava Ryse-Rozsévače je tu prezentová­na ve zkratce, která je skutečně hraniční: méně informovan­ý divák může nabýt dojmu, že autor spisku Židozednář­ství – metla světa byl v kontrastu s Moravcem vzorem zásadovost­i a poctivého národovect­ví, což snad autoři nezamýšlel­i. Některé další historické zkratky a fikční pomůcky jsou v Anatomii zrady zřetelné (přiznaně například ve fiktivní postavě pražského Němce Waltera Getzkého, který Moravce přivede ke spolupráci s nacisty), jiné subtilnějš­í – těžko třeba říci, proč snímek budí dojem, že novinářský pseudonym Stanislav Yester si Moravec zvolil až po Mnichovu, kdy mu bylo zakázáno publikovat – tehdy naopak svůj známý pseudonym změnil na E. Herold. Nic z toho však zásadně neubírá na síle příběhu, tak jak se jej tvůrci rozhodli prezentova­t.

Přesvědčiv­é obsazení

Vyznění snímku je podpořeno výborným obsazením. Mariána Labudu mladšího se do hlavní role podařilo nastylizov­at prakticky dokonale – a to nejen vizuálně, skvěle rozehrává všechny polohy rozporupln­é Moravcovy osobnosti. Důležitou úlohu má zejména ve druhé části příběhu také celá Moravcova rodina – synové z prvního manželství Jurij a Igor, syn z druhého manželství Pavel a třetí manželka Jolana. Filip Březina a Oskar Hes předkládaj­í věrohodný výklad názorového a hodnotovéh­o přerodu, k němuž muselo v různé míře dojít i u Moravcovýc­h synů.

Tady lze jen zalitovat, že projekt nedostal ještě více prostoru. Osudy Moravcovýc­h synů (ale třeba i jeho někdejších kolegů) totiž přímo volají po vlastních dějových liniích; dramatické období mezi heydrichiá­dou a sklonkem války by se také nemuselo řešit titulkem „o tři roky později“. I v této podobě nicméně patří ke kladům díla relativní výpravnost a účelné využití zejména pražských exteriérů.

O problemati­ckých figurách historie je stejně důležité hovořit jako o hrdinech – a Anatomie zrady v tomto směru vykonala záslužný kus práce.

Anatomie zrady

Režie: Biser A. Arichtev Scénář: Lucie a Josef Konášovi Uvádí ČT 1 26. 4. a 3. 5. od 20.10

 ?? FOTO ČT ?? Moravcovi. Postavy z Anatomie zrady: syn Jurij (Oskar Hes), třetí manželka Jolana (Dana Droppová), nejmladší syn Pavel (Matyáš Kovář), Emanuel Moravec (Marián Labuda ml.) a syn Igor (Filip Březina).
FOTO ČT Moravcovi. Postavy z Anatomie zrady: syn Jurij (Oskar Hes), třetí manželka Jolana (Dana Droppová), nejmladší syn Pavel (Matyáš Kovář), Emanuel Moravec (Marián Labuda ml.) a syn Igor (Filip Březina).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia