Lidové noviny

COVID Praha: pryč za 10 minut

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Záruční program COVID Praha vyčerpali podnikatel­é necelých deset minut po jeho spuštění. Podali 378 žádostí o záruky za úvěry v celkové hodnotě 1,4 miliardy korun. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) na konci dubna začnou některé banky vypisovat úvěry v rámci navazující­ho programu COVID III.

„Hlavní město Praha vyčlenilo pro záruční program celkem 600 milionů korun. Zájem pražských podnikatel­ů byl enormní a program byl vyčerpán za necelých deset minut,“řekl předseda představen­stva a generální ředitel Českomorav­ské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) Jiří Jirásek. Program město založilo, protože se pražští podnikatel­é nemohli hlásit do vládního programu podpory COVID II. Vložilo do něj peníze z evropského operačního programu Praha – pól růstu.

Peníze budou v květnu

Jirásek zároveň uvedl, že 378 přijatých žádostí obsahuje i požadované potvrzení o schváleném úvěru, za který by měla ČMZRB ručit. „Díky tomu budeme schopni celý program COVID Praha vyhodnotit rychle,“dodal.

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) z důvodu velkého zájmu o záruční program pro Prahu vyzval premiéra Andreje Babiše, aby co nejdříve spustil program COVID III. „Z rychlosti podávání žádostí je evidentní, že pražští podnikatel­é nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády,“řekl Hřib.

COVID Praha

378 žádostí v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun

Navazující program COVID III na podporu podnikatel­ů, včetně těch aktivních na území hlavního města Prahy, schválila v pondělí vláda. Na program bude alokováno 150 miliard korun, to znamená, že ČMZRB bude moci zaručit úvěry až v objemu 600 miliard korun.

„Já chci být optimistou a troufám si tvrdit, že na konci dubna už mohou některé banky úvěry začít vypisovat. Pak už je to rychlé jednání s klientem a začátkem května už se může začít vyplácet,“řekl Karel Havlíček.

Ve chvíli, kdy záruku schválí sněmovna, je podle Havlíčka nutné zaslat do Bruselu žádost o notifikaci, která trvá obvykle týden. Mezitím by měl o záruce rozhodnout také Senát a zákon podepsat prezident.

Firmy nedodržely podmínky Většina žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID I pro firmy zasažené v souvislost­i s koronavire­m byla zamítnuta. O půjčky údajně žádaly zadlužené firmy, žadatelé nedodrželi podmínky programu, dalším důvodem bylo vyčerpání částky použitelné pro pražské podniky.

„Velmi často žádají firmy, které měly několik let ztrátu, mají záporný vlastní kapitál, tak to zkouší, jakým způsobem získat zdroje, bohužel to ale není možné,“řekl Havlíček. Dodal, že 90 procent žádostí z programu COVID II bude vyřízeno do konce dubna.

Program COVID připravilo ministerst­vo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ČMZRB, která za půjčky podnikatel­ům ručí až do výše 80 procent. Maximální délka záruky bude tři roky. „Počet podaných žádostí v programu COVID I dosáhl asi 3200. Banka jich dosud vyřídila 1620, z nichž schválila 200 v objemu přes 700 milionů korun. V programu COVID II bylo podáno 5900 žádostí, záruční banka jich k nedělnímu večeru vyřídila 253 a schválila 250 v objemu přes 1,8 miliardy,“uvedla Marie Lafantová, mluvčí ČMZRB.

Pražští podnikatel­é byli vyloučeni z programu COVID II, protože záruky šly z evropských prostředků, konkrétně z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurence­schopnost. Ten neumožňuje dávat peníze malým a středním firmám v bohatých regionech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia