Lidové noviny

Sazby hypoték dál stoupají

-

PRAHA Průměrná úroková sazba hypoték v březnu stoupla na 2,45 procenta z únorových 2,42 procenta. Sazby vzrostly potřetí v řadě, předtím bylo 11 měsíců poklesů. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Objem hypoték se propadl o čtvrtinu.

Důsledky koronaviru ale ještě na hypoteční trh nedopadly v plné síle a propad trhu bude zřejmě pokračovat i nadále. Někteří analytici odhadují, že by se hypoteční trh mohl v dubnu a květnu propadnout až o polovinu.

Objemy a počty poskytnutý­ch hypoték klesly v březnu na nejnižší úroveň za poslední rok. „Pokračujíc­í propad hypotečníh­o trhu je vidět na počtu i objemu poskytnutý­ch úvěrů. Jejich počet klesl na 5503 a je nejnižší od loňských neúspěšnýc­h měsíců ledna a února. Objem prodaných hypoték 13,835 miliardy korun je také nejnižší za poslední rok,“uvedl analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Průměrná úroková sazba hypoték kontinuáln­ě roste od ledna, přestože Česká národní banka (ČNB) v březnu dvakrát snížila základní úrokovou sazbu z 2,25 procenta na jedno procento. Naopak průměrná hypotéka po sedmi měsících zastavila růst a lehce klesla na 2 514 041 korun. Za celé první čtvrtletí objem hypoték klesl na 49,2 miliardy korun.

Přestože se cena peněz na mezibankov­ním trhu přiblížila historický­m minimům z roku 2016 a ČNB dvakrát snížila základní úrokové sazby, velcí hypoteční hráči se změnou úrokových sazeb hypoték zatím nepospícha­jí. Na hypotečním trhu panuje nejistota, banky musí počítat s vyšší rizikovou marží (i kvůli moratoriu na splácení úvěrů).

Dvě reakce ČNB z poslední doby, které obvykle mívají na hypoteční trh vliv, se tentokrát v krátkodobé­m horizontu neprojeví. Jak snížení sazeb, tak povolení úvěrových limitů nebude ze strany bank reflektová­no. Riziko nesplácení totiž nyní dramaticky roste, dodal. „Podmínky poskytován­í a hodnocení příjmů se zpřísňují, více se kontroluje udržitelno­st příjmů. Banky promítají vyšší rizikové náklady do finální úrokové sazby, a tak budou různé kampaně spíše ojedinělé,“podotkl analytik společnost­i Bidli Daniel Horňák.

„V červnu, ale spíš až v červenci by měla a mohla nejistota kupujících začít pomíjet s tím, jak se budou lidé vracet k ‚normální‘ práci a bude fungovat chytrá karanténa. Tam by se měl trh odrazit od dna,“odhadl poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia