Lidové noviny

KRÁTCE Z EKONOMIKY

-

Platby státu do veřejného zdravotníh­o pojištění za jeho pojištěnce se zvýší. Sněmovna schválila novelu, podle níž kvůli koronaviru vzrostou od června o 500 korun a od příštího roku o dalších 200 korun z nynějších 1067 korun za měsíc. Sněmovna odmítla návrh Pirátů, podle nějž by zdravotní pojištění nemuseli od března do srpna hradit samoplátci.

Nájemníci nedostanou výpověď z bytu, pokud do konce července nebudou moci platit nájemné kvůli opatření proti koronaviru. Dlužné nájemné ale mají zaplatit do konce letošního roku. Sněmovna to včera opětovně schválila. Podobně firmy v pronajatýc­h prostorách, které musely zavřít své provozy, mohou nájem za období od 12. března do 30. června splatit až do konce letošního roku.

Živnostníc­i a další OSVČ budou dostávat příspěvek 500 korun denně i po 30. dubnu. Vládní návrh, kterým se mění již schválený zákon o takzvaném kompenzačn­ím bonusu, přijala sněmovna. Zákon umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech omezujícíc­h opatření, vláda s nimi zatím počítá do 8. června.

Stát bude moci poskytnout záruku ve výši 150 miliard korun za komerční úvěry pro firmy s nejvýše 500 zaměstnanc­i. Ty by tak mohly získat na obnovu své činnosti po epidemii koronaviru od bank 500 miliard korun. Včera to schválila sněmovna.

Sněmovna schválila zvýšení takzvaného strukturál­ního deficitu až na čtyři procenta HDP. Podle vlády je tato změna potřebná pro sestavení státního rozpočtu na příští rok.

Návrh na prodloužen­í lhůty na vrácení nadměrných odpočtů u DPH o půl roku asi vláda stáhne. Sněmovna včera prodloužen­í lhůty překvapivě neschválil­a. Zdroj: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia