Lidové noviny

Na nebankovní půjčky pozor

-

Propad v příjmech je u mnoha lidí tak velký, že mají potíže i s úhradou běžných výdajů. Řadu z nich napadne vyřešit problém půjčkou. Jenže to může být spíše pověstnou cestou do pekla. Půjčovat bychom si totiž měli pouze to, co dokážeme splatit. „Půjčka může pomoci pouze pro překlenutí krátkodobé­ho výpadku příjmů, ale i tak je to riskantní. A pokud příjem vypadne a nedá se s velkou pravděpodo­bností očekávat, že během pár měsíců znovu naběhne v plné výši, je půjčka to nejhorší, co může člověk udělat,“varuje Petr Gapko, hlavní ekonom Moneta Money Bank.

Banky to dobře vědí a riziko, že by se žadatel o půjčku později dostal do závažných problémů, se snaží eliminovat již na začátku. Půjčovat tedy nepřestaly, ale pravidla zpřísnily. „Některé profese tak aktuálně řada bank nezafinanc­uje skoro ani kontokoren­tem, natož nějakou půjčkou. Některé banky pak zcela pozastavil­y poskytován­í půjček cizím klientům,“popisuje situaci Ondřej Hatlapatka, finanční poradce Partners.

Prověřte si, kde si půjčujete To má logiku, ovšem aktuální problém mnoha lidí to nevyřeší. Do hry tak opět hojně vstupuje nebankovní sektor, kde jsou většinou půjčky velmi drahé. Jak moc, vám napoví RPSN, které zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale také další náklady, které s půjčkou souvisejí. Jsou to tedy i poplatky za vedení účtu, za schválení půjčky a další.

„U velmi lehce získaných půjček v nebankovní­m sektoru se někdy pohybujeme na úrovni 20 procent ročně. Viděl jsem i půjčky se 400 procenty ročně,“upozorňuje Hatlapatka. Taková půjčka vás spíše potopí, než udrží nad hladinou.

Než se rozhodnete si půjčit, snažte se nejdříve hledat úspory v rodinném rozpočtu. Když už si úvěr přece jen budete chtít vzít, dobře zvažte, od koho a za jakých podmínek. Vhodné jsou půjčky od banky, i když je těžší je získat. „Variantou jsou poskytovat­elé spotřebite­lských úvěrů, na které dopadá řada zákonných povinností, které snižují rizika,“říká advokát Roman Tomek z kanceláře Sedlakova Legal.

Seznam poskytovat­elů je dostupný na stránkách ČNB (https://www.cnb.cz/cs/dohled-financni-trh/seznamy/Otevrena-data/). „Pokud nějaký subjekt není v tomto seznamu, velmi pravděpodo­bně neplní povinnosti stanovené zákonem a pohybuje se na hraně zákona či za hranou,“zdůrazňuje Tomek. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia