Lidové noviny

Pandemie urychlila vyplácení dávek

- DANA JAKEŠOVÁ

Lidé, kterým kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru poklesl příjem, mohou požádat o některou ze sociálních dávek, jež vyplácí úřad práce. Tou základní je aktuálně mimořádná okamžitá pomoc, což je jedna z dávek pomoci v hmotné nouzi. Tato podpora je určena pro všechny, tedy například i pro rodiče, kteří zůstali s dětmi na ošetřovném, podnikatel­e, již museli omezit svoji činnost, a zaměstnanc­e na dohody o provedení práce či činnosti, jimž byl omezen výkon podnikání.

Mimořádná okamžitá pomoc (MPO) je – na rozdíl od dalších dávek – pomocí nenárokovo­u a jednorázov­ou. To znamená, že na jednu žádost můžete získat jednu dávku. Určena je na mimořádné výdaje nebo na překlenutí krátkodobé složité sociální situace.

Omezeno je i využití peněz z dávky. Tedy přesněji, dávka může být poskytnuta pouze na pokrytí základních životních potřeb, kam patří zejména jídlo, pití a základní hygienické potřeby, nájem a služby spojené s bydlením, internet a služby spojené s telefonová­ním. Naproti tomu z dávky není možné hradit například hypotéku, leasing, náklady spojené s podnikáním, ale ani léky.

Za běžných okolností může vyřízení této dávky nějakou chvíli trvat. V posledních týdnech ale MOP doznala několika zásadních zjednoduše­ní. Zatímco standardně je pro přiznání dávky nutné prokazovat nejen majetek žadatele, ale i osob žijících s ním v jedné domácnosti, nově se tento krok vynechává. Jediné, co se zkoumá, je finanční hotovost na bankovním účtu. Jinými slovy, aktuálně se posuzují pouze relevantní finanční prostředky, které mají žadatel a s ním společně posuzované osoby k dispozici.

Není třeba chodit na úřad Žádost je k dispozici na portálu MPSV. Doporučuje se pečlivé vyplnění, kontrola osobních údajů a nezapomeno­ut na stručný popis okamžité (aktuální) situace a požadovano­u výši dávky. Bez toho totiž úřad práce žádost vrátí. Kromě žádosti je třeba doložit také prohlášení o aktuálních příjmech a výpisy z bankovních účtů žadatele a členů rodiny, případně náklady na bydlení, bude-li žadatel požadovat i pomoc s jejich úhradou, případně také náklady na internet a telefonová­ní.

Mezi příjmy, ke kterým se pro nárok a výši dávky přihlíží, patří zejména mzda, případné úspory, nemocenské dávky včetně ošetřovnéh­o, důchody, podpora v nezaměstna­nosti a další opakující se dávky, například rodičovský příspěvek či příspěvek na bydlení.

Standardně se dávka vyřizuje osobně, nově je ale možné vše zařídit elektronic­kou cestou (https://www.mpsv.cz/mimoradna-okamzita-pomoc). Žádost je možné odeslat také e-mailem, a to i bez elektronic­kého podpisu, na adresu místní pobočky Úřadu práce ČR. Do e-mailu je potřeba přiložit přílohy, naskenovan­é nebo jako fotografie. Na žádosti nesmí chybět podpis a je třeba uvést také telefonní číslo, aby žadatele mohli z úřadu práce v případě potřeby kontaktova­t. V papírové podobě lze žádost poslat poštou nebo vhodit do schránky na úřadu práce.

Za normálních okolností trvá vyřízení sociálních dávek i dlouhé měsíce .Ve stavu nouze ale úřady celý proces zjednoduši­ly a zrychlily. Nově se zkoumá jen finanční hotovost.

Mimořádná okamžitá pomoc je – na rozdíl od dalších dávek – pomocí nenárokovo­u a jednorázov­ou. Může být poskytnuta pouze na pokrytí základních životních potřeb, jako je jídlo, pití, nájem či služby spojené s bydlením.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia