Lidové noviny

Pořád se můžeme zlepšovat

Filip Jícha

- DAVID AKO

V roce 2010 se stal nejlepším hráčem světa a byl hlavní tváří THW Kiel při dominanci v německé bundeslize. Nyní se legendární Filip Jícha připomněl znovu, coby kouč, když milovaný Kiel dovedl k domácímu titulu.

PRAHA V Německu mu neřekne nikdo jinak než „Pavel“, Filip Jícha je zde pro fanoušky modlou. Aby také ne, když s THW Kiel získal sedmkrát bundesligo­vý titul, dvakrát vyhrál Ligu mistrů a stal se ústřední postavou zlaté generace severoněme­ckého celku.

V roce 2017 ukončil kariéru v dresu Barcelony, na Pyrenejské­m poloostrov­ě ale nezůstal, vrátil se zpět „domů“do Kielu, kde se ujal funkce asistenta trenéra. Loni už povýšil na hlavního kouče.

„Máme tu barák už deset let, jsme tu zakořeněný a cítíme se tu jako doma. Zažil jsem tu s týmem jeho nejúspěšně­jší éru, kdy jsme vyhráli sedmkrát mistrovský titul, na ulicích nás poznává, dá se říct, každý. Hodně mi to ulehčilo můj návrat, protože fanoušci nezapomína­jí. Do kabiny nám od nich chodí stále nějaké výslužky,“říká pro LN s úsměvem na rtu Jícha.

LN V první sezoně v roli hlavního trenéra jste dovedl Kiel k zisku mistrovské­ho titulu, minulý rok jste coby asistent opanoval i německý pohár.

Je to velké zadostiuči­nění. Více než pro mě ale mám radost za všechny hráče a celé vedení klubu. Je vidět, že nastolená cesta funguje a je důvod v ní pokračovat, po pěti letech jsme se dostali zpátky na vrchol.

LN Mrzí vás, že o titulu bylo rozhodnuto od zeleného stolu?

Jsem přesvědčen­ý, že bychom sezonu dotáhli k vítěznému konci i bez předčasnéh­o ukončení, měli jsme slušný náskok. Bohužel situace ve světě kvůli probíhajíc­í pandemii je zvláštní a nedovolí nám pokračovat, naši hráči ale titulu podřídili naprosto vše a patří jim za to velké absolutori­um.

LN Jaké máte nyní plány?

Chystám se odpočinout si s rodinou. Poté si chci zanalyzova­t naše poslední zápasy a vyhodnotit si celkově sezonu, pořád si myslím, že se je v čem zlepšovat. Chceme mít připravené podklady pro hráče, kterým začne zhruba za měsíc individuál­ní příprava.

LN Po dvou letech se vám povedlo narušit dominanci Flensburgu, měnil jste na začátku sezony herní styl mužstva?

Určitě, každý trenér má svoji ideální představu házené, snažil jsem se ji do hráčů vštěpovat a myslím, že úspěšně. Měl jsem taky velkou výhodu, že jsem zde dlouho působil a znám lidi, kteří se okolo házené pohybují. Hodně mi to pomohlo v získání důvěry od vedení i hráčů. Nerad bych říkal nějaké konkrétní věci, které přenášíme na tým, házená je progresivn­í sport a nechceme přijít o naše know-how.

Datum narození: 19. dubna 1982

Místo narození: Starý Plzenec

Rodina: manželka Hana, děti

Valérie a Vincent

Výška: 201 cm

Váha: 103 kg (během aktivní

kariéry, aktuálně kolem 105 kg)

Pozice: levá a střední spojka

Hráčská kariéra: Dukla Praha,

Al Ahlí Jeddah, St. Gallen, Lemgo, THW Kiel, FC Barcelona

Úspěchy: sedm německých

titulů, druhé místo v české lize, dva španělské tituly, dvakrát vítěz Ligy mistrů, nejlepší házenkář světa, v reprezenta­ci nastřílel skoro 900 branek.

Trenérská kariéra: THW Kiel

(2018–19 asistent, od 2019 hlavní kouč)

Úspěchy: německý mistr 2019/20.

LN Šlo vám dobře studování trenéřiny?

Jsem zastáncem toho, že je sice dobré mít nějaké teoretické základy, ale nejdůležit­ější je praxe. Samozřejmě jsem si rád během začátku nechal poradit od teoretiků. Já jsem ale měl tu zkušenost ze hřiště jako hráč, ta mi během začátků pomohla nejvíce.

LN Kiel je rekordmane­m v počtu ligových titulů (21). Čím si vysvětluje­te, že je město s 250 tisíci obyvateli tak úspěšné?

Už když jsem do týmu v roce 2007 přišel, bylo znát, že celý sever Německa náš sport miluje a je zde číslem jedna. Máme krásnou arénu pro deset a půl tisíce lidí, která je vždycky vyprodaná, pro lidi je tu každý zápas velkým svátkem. Místní sponzoři do našeho mužstva už dlouhou dobu pouští velké peníze, takže jsou tu ideální podmínky pro házenou na té nejvyšší úrovni.

LN Podle specializo­vaného házenkářsk­ého serveru je Kiel na druhém místě v historii evropských soutěží, Dukla na šestém.

Všiml jsem si toho. První Barcelona, druhý Kiel, šestá Dukla. Všechno to jsou týmy, ve kterých jsem hrál, a moc si toho vážím. Dokazuje to, že jsem hrál opravdu za ta největší mužstva.

LN Kariéru jste ukončil kvůli problémům s kolenem, omezuje vás i v běžném životě?

Při běhání nebo dynamičtěj­ších pohybech ho cítím, takže si furt musím dávat pozor. Co se ale týče běžných aktivit, tak ho zaplaťpánb­ůh necítím. Na nějaké pořádné sportování to už ale není.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Pan Úspěšný. Bývalý nejlepší hráč světa Filip Jícha nasměřoval svůj Kiel po sedmi mistrovský­ch titulech v pozici hráče k prvnímu také coby trenér.
FOTO PROFIMEDIA Pan Úspěšný. Bývalý nejlepší hráč světa Filip Jícha nasměřoval svůj Kiel po sedmi mistrovský­ch titulech v pozici hráče k prvnímu také coby trenér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia