Lidové noviny

I velmistři chybují

- PAVEL MATOCHA

PRAHA Také nejlepší šachové velmistry postihla koronaviro­vá pandemie, ale mnohem méně než ostatní sportovce. I když jsou doma ve svých pokojích, hrají další superturna­j.

Soupeří se na internetov­ých stránkách Chess24 a nejen pro hráče, ale i pro většinu diváků nejde o moc odlišné souboje, než na jaké byli zvyklí v „necovidový­ch“časech.

Dokonce i finanční fond zůstal na výši supervelmi­strů – osm hráčů, kteří nyní bojují v turnaji Magnus Carlsen Invitation­al, si mezi sebe rozdělí 250 tisíc dolarů, tedy skoro 6,5 milionu korun. Vítězi pak připadne 70 tisíc dolarů.

Na turnaji navíc startuje úplná světová špička. Prvních pět hráčů žebříčku (Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Ding Liren, Maxime Vachier-Lagrave a Jan Něpomňašči) doplňuje ještě světová jednička v bleskovém šachu Hikaru Nakamura, největší talent světového šachu a vítěz nedávného internetov­ého Banter Blitz Cupu Alíreza Fírúzdža a posledním z osmičky je světová desítka a účastník turnaje kandidátů Anish Giri.

Hráči pak hrají každý s každým, ale místo vždy jedné partie v klasickém šachu se utkávají v sérii čtyř partií rapid šachu (tempo je 15 min na partii plus 10 sekund za každý tah).

A už po prvních dvou kolech není nikdo z velmistrů stoprocent­ní, o první místo se dělí žebříčkově nejvýše postavení hráči, Carlsen a Caruana, kteří mají shodně 5 bodů. Překvapivé však je, kolik velkých taktických příležitos­tí tito velikáni světového šachu už stihli promeškat.

Jak si povedou dál a vyjde Carlsenovi odveta za šokující prohru s Fírúzdžou?

Podrobnost­i naleznete na www.lidovky.cz/sport

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia