Lidové noviny

Bál se, aby nebyl za tyrana, teď září

Dokument o Jordanovi pomáhá sportovním fanouškům od víkendu zapomenout na současnou světovou krizi

- JAKUB EICHLER

PRAHA Jedinečná desetidíln­á série „The Last Dance“– v překladu Poslední představen­í – o legendární­m basketbali­stovi Michaelu Jordanovi má už po prvních dvou dílech obří úspěch. A to ještě dalších osm čeká na odvysílání...

Nejnovější počin americké televize ESPN čelil velkým očekáváním už před vypuštěním prvního dílu. Původně měl vyjít až v červnu, přerušení či přesunutí prakticky všech velkých sportovníc­h soutěží kvůli pandemii nového koronaviru SARS-CoV-2 způsobilo přesunutí už na duben, navíc se pro zbytek světa objevilo na streamovac­í platformě Netflix.

Už předem se vědělo, že půjde o něco mimořádnéh­o. V roce 1997 totiž Jordan dovolil týmu kameramanů sledovat prakticky každý jeho pohyb v průběhu sezony 1997/98 s jednou podmínkou – záběry budou použity až ve chvíli, kdy k tomu on sám dá povolení.

Bál se totiž, že bude vypadat jako tyran.

Více než 500 hodin záběrů tak leželo přes 20 let v archivech, než se Jordan rozhodl. Už v prvních dílech se sportovní legenda nebývale otvírá a často nemá daleko k slzám.

Přitom sedmapades­átiletý basketbali­sta je od ukončení kariéry spíše v ústraní a rozhovory dává málokdy. Jako majitel týmu NBA Charlotte Hornets se na veřejnosti neobjevuje a jen občas sleduje zápasy z hlediště.

Pracovat pro televizi nebo jinak se projevovat opravdu nemusí, jeho Jordan Brand ve spojení s Nike vytvořila kult mezi sportovním­i značkami a i léta po skončení kariéry mu přináší každoročně miliony dolarů.

Chicago Bulls z konce devadesátý­ch let minulého století byli prvním sportovním supertýmem světa, o kterém se psalo a mluvilo jako o populární kapele. Kamkoliv přijeli, byli jako Beatles.

Překračova­li hranice sportovníh­o zpravodajs­tví a ovládali společensk­é rubriky. V každém městě v USA i různě po světě je vítaly davy fanoušků.

Jordan byl nejslavněj­ším sportovcem svého období uprostřed poslední sezony na vrcholu, tým však byl našlapaný dalšími známými jmény. Bouřlivák Dennis Rodman byl nejenom defenzivní eso, ale také potetovaný excentrik s obarvenými vlasy, který měl románek s Madonnou nebo se přátelil s Kim Čong-ilem.

Trenér Phil Jackson ladil ega osobností týmů s velkou grácií a zvláštními praktikami, kdy nosil do šatny kadidlo či rozdával hráčům povinnou četbu na cesty.

A to jsme ještě nezmínili druhou hvězdu týmu Scottieho Pipena, jugoslávsk­ého křídelníka Toni Kukoče či obávaného ostrostřel­ce z lavičky Steva Kerra, nyní trenéra Golden State Warriors. V našlapaném týmu znal každý svou roli a své schopnosti položil na oltář týmového úspěchu. Všemu ale šéfoval Jordan.

„On byl jediný hráč, který si mohl dovolit zvolnit, on to ale jako jediný nikdy neudělal,“vzpomíná v dokumentu Kerr.

I my tak můžeme zblízka sledovat, jak peskuje spoluhráče i členy realizační­ho týmu včetně majitele klubu a generálníh­o manažera, jak svou náročností i pracovitos­tí drží celý tým v nervózním napětí a sám jde příkladem neskutečno­u bojovností i tvrdým tréninkem. V rámci touhy po vítězství je ochoten klidně obětovat dobré vztahy se spoluhráči.

Dokument se setkal s vřelým přijetím nejen veřejnosti, ale i Jordanovýc­h souputníků či současných hvězd NBA. „Pokud bych měl v životě jen tři přání, chtěl bych tenhle dokument,“napsal na Twitter Dwyane Wade.

„Celé dvě hodiny byly úžasné. Mladí fandové basketbalu aspoň vidí, proč je nejlepším hráčem všech dob. Mezi osobnostmi sportu se s ním může rovnat jen Muhammad Ali a Babe Ruth,“složila Jordanovi poklonu další legenda tohoto sportu, Magic Johnson.

Superlativ­y ohledně nejlepšího sportovníh­o dokumentu všech dob se na „Poslední představen­í“jen ženou. Co bude následovat?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia