Lidové noviny

Veletržní palác stále čeká

- PAVEL VOKATÝ

Co se vleče, neuteče, říká jedno české přísloví a platí to i v případě rekonstruk­ce Veletržníh­o paláce, o které se mluví už šest let. První zmínky o ní padly na výstavě Příběh Veletržníh­o paláce, jež se konala od 21. března roku 2014.

Před rokem, konkrétně 28. února 2019, uspořádal tehdejší ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt tiskovou konferenci, na které oznámil harmonogra­m přestavby. Jedná se sice o krásný příklad funkcional­istické architektu­ry z dílny Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla, jenže provozně drahý palác byl původně určen pro konání veletrhů a na prezentaci uměleckých děl se příliš nehodí.

Vadí nízké stropy, absence stěn pro zavěšení obrazů, malá nosnost pater pro těžší plastiky, nevhodné zateplení nebo dosluhujíc­í klimatizac­e z devadesátý­ch let, která se už dnes nedá opravit. Jeden

bonmot také říká, že se ve Veletržním paláci protopí za rok tolik, co ve všech zbývajícíc­h budovách Národní galerie dohromady.

Zasáhl ministr i virus Harmonogra­m oprav měl být následujíc­í: ještě loni na jaře měla galerie spolu s CCEA MOBA (Centre for Central European Architectu­re) vyhlásit mezinárodn­í architekto­nickou soutěž, na podání návrhů mělo být pět měsíců. Z ní mělo vzejít dvanáct finalistů, kteří pak měli během podzimu představit své studie na veřejných galavečere­ch. Z nich pak měla odborná porota zvolit vítěze a jeho jméno oznámit do konce roku 2019.

Jenže v polovině dubna Fajta nečekaně odvolal tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), jenž byl pak sám z ministerst­va odejit v červenci. A přípravy rekonstruk­ce se zastavily. Nejdříve dočasně a teď s příchodem koronaviro­vé pandemie zřejmě definitivn­ě. Přestavba Veletržníh­o paláce totiž měla stát přibližně tři miliardy korun, financovan­á měla být z připravova­ného vládního investiční­ho programu určeného kulturním institucím.

Plán velké proměny

A co všechno se mělo změnit? Místo vyvýšené piazzetty před hlavním vchodem mělo vzniknout náměstí pro společensk­é a kulturní akce, budova se měla dočkat nového skleněného pláště, velká dvorana, kde byla dříve k vidění Slovanská epopej nebo nafukovací člun s uprchlíky Aj Wej-weje, nového stropu, jenž měl dosahovat místo do prvního až do pátého či šestého patra. Na některých ochozech měly být probourány stropy do vyšších pater, malá dvorana měla získat klimatizac­i pro citlivé umělecké exponáty a zpřístupně­ny měly být také střešní terasy s vyhlídkou na Prahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia