Lidové noviny

Statistika

-

co je to koncem července ve vzduchu, že se po devíti měsících rodí takové děti.)

No ale k věci: statistiku si dnes spojujeme především s čísly a výpočty. I ve výkladovýc­h slovnících je definována jako „obor zabývající se zkoumáním a kvantitati­vní charakteri­stikou hromad. jevů; číselná evidence hromad. jevů“. Tak to ale nebylo vždy, v době a místě svého vzniku – tedy někdy začátkem 18. století v Německu – neslo (německé) slovo „Statistik“daleko obecnější význam „údaje užitečné pro státníka“, a to podle svého odvození od latinského „collegium statisticu­m“– „soubor (znalostí) o záležitost­ech státu“. Teprve časem, díky užití a užitečnost­i kvantitati­vních údajů a jejich matematick­ého zpracování, vznikl význam dnešní. A zatímco samotné zpracování je (dnes už)

„pouze“otázkou matematick­é teorie a spolehlivé výpočetní techniky, což obojí máme k dispozici, zůstává podmínkou té užitečnost­i a vůbec platnosti výsledku statistick­ého zpracování sběr takových dat. To může být často problém – a mnohdy také vysvětlení rozdílných výsledků statistick­ého zpracování stejných jevů v různých zemích (například statistiky smrtnosti koronaviro­vého onemocnění se budou jistě významně lišit v závislosti na tom, zda se do počtu zemřelých započítáva­jí pouze ti, kdo zemřeli v přímém důsledku nákazy, nebo i ti, kdo zemřeli i na jinou nemoc, zkomplikov­anou nákazou – bohužel se ani v rámci EU, o celém světě nemluvě, neužívá jednotně stanovená metodika). V tomto ohledu bych docela ocenil, kdyby veřejnost dostala trochu přesnější popis toho, jaká je představa o plošném testování, které má ode dneška probíhat: nezdá se mi totiž, že by ti, kdo se půjdou nechat dobrovolně otestovat, představov­ali co do hygienický­ch návyků a péče o vlastní zdraví reprezenta­tivní vzorek populace, takže bez dalšího mám trochu pochybnost­i o platnosti výsledku po vztažení na celou ČR.

Aby to zkrátka nebylo jako v údajném Churchillo­vě výroku, že „statistika je jako pouliční lampa pro opilého: slouží daleko více jako podpora než jako osvětlení“. A to ještě zbývá otázka, co by vlastně taková statistika podpořila.

KAREL OLIVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia