Lidové noviny

Rychlé uvolnění, hranice se otevřou

Ustoupení nákazy umožnilo zásadně zrychlit rušení omezení. Skončil i zákaz volného pohybu

- KATEŘINA SURMANOVÁ Pokračován­í na straně 3, více čtěte na straně 2, názory strany 10 a 11

PRAHA Epidemiolo­gové se báli, že velikonočn­í davy vystřelí počty nákazy do nepěkných čísel. Čerstvá data ale ukázala, že to dopadlo dobře, a podle expertů přišel jasný signál: nazrál čas vrátit se k normálnímu životu. Vláda proto včera večer oznámila, že ode dneška ruší omezení volného pohybu osob, a sérii dalších uvolnění.

Lidé se mohou ve volném prostoru pohybovat ve skupinách deseti osob, a ne maximálně dvou, jako tomu bylo dosud. Češi mohou ode dneška zároveň opět cestovat do zahraničí.

Středeční podíl odhalených nákaz na počtu testů, který byl zatím nejrobustn­ější, činil 1,12 %, nejméně od 4. března. Reprodukčn­í číslo osciluje mezi 0,53 a 0,96. „Jeho variabilit­a po 1. dubnu nedosahuje jedničky, to je nejlepší výsledek, jaký jsem mohl přednášet. Epidemie je zastavena. Je možné, ba i nutné vrátit se do normálu,“řekl před večerním rozhodnutí­m vlády šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

Kabinet včera schválil nový

■ do 2,5 tisíce metrů čtverečníc­h a využívat další služby

„jízdní řád“v rušení restrikcí. V pondělí otevřou všechny obchody do 2,5 tisíce metrů čtverečníc­h, mají-li svůj vchod a nejsou-li v aspoň jednou tak velkém nákupním centru. I na ta přijde řada o dost rychleji – zákazníci do nich budou moci přijít 11. května.

„Není možné propásnout jediný den, zavřené firmy to stojí neuvěřitel­né peníze,“řekl vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO). Pondělní várka otevírání je jistá, ostatní bude záležet na vývoji pandemie.

Vedle provozoven do 2,5 tisíce metrů čtverečníc­h začnou po neděli fungovat také autoškoly, posilovny či fitnesscen­tra. Otevřou se i kostely pro maximálně patnáct lidí, bude možné jít do knihovny, venkovního areálu zoo nebo botanickýc­h zahrad.

V pondělí se otevřou i vysoké školy pro všechny studenty, tedy už ne jen ty v posledním ročníku. Dál ale platí hygienická trojčlenka: na dýchadlech rouška, rozestupy, dezinfekce, ve vybraných provozech i rukavice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia