Lidové noviny

Vir překryl jiné choroby. To končí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Málokým neotřásl příběh folkového zpěváka Dušana Vančury, který se tak bál jít k lékaři, aby nechytil koronaviru­s, až zemřel na zánět zubu. Není to jen tohle, nemocnice kvůli viru odkládaly naplánovan­é zákroky, vyšetření a operace. Podle epidemiolo­gů už nazrál čas a podmínky, aby Česko přestalo upínat pozornost k nemocným a mrtvým s covid-19. Zemřelých s koronavire­m bylo ke včerejšímu odpoledni 210, ale třeba zhoubné nádory tu zabijí 20 až 30 tisíc lidí ročně.

„Nemocnice se o obnově svého fungování mohou rozhodovat zcela samy. Nechceme určitě poškozovat necovidní pacienty, kterých je absolutní většina,“uvedl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Za klinickou skupinu uvedl Vladimír Černý, předseda České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny, že restart běžného chodu zdravotnic­kých zařízení je nejen možný, ale i nutný. Není už potřeba držet volné rezervy, lidské ani věcné, pro covidní pacienty. Díky centrálním­u dispečinku a statistick­ému systému bude zavčas vidět, kdyby se křivky koronaviro­vé nákazy výrazně zhoršovaly, a nemocnice budou mít čtrnáct dnů na to, aby zase vyčlenily část personálu a provozu na nemocné s touho infekcí.

Hospitaliz­ovaných s covid-19 bylo ke středečním­u poledni 372, z nichž 22 procent potřeboval­o intenzivní péči, ať už plicní ventilaci, kyslíkovou léčbu, či připojení na mimotělní oběh. Čísla v tomto ohledu zůstávají konstantní – pořád je to zhruba 15 procent lidí ze všech nakažených, kdo musejí kvůli příznakům do nemocnice, a z těch ve špitále asi třetina potřebuje intenzivně­jší pomoc.

Tři procenta pacientů zemřou, většina v nemocnici a v kombinaci s chronickou chorobou, 90 procent těch, pro něž byl průběh fatální,

Denní nárůst pozitivníc­h nálezů % bylo starší šedesáti let. To se podle Černého dá říci s jistotou, ale nikoli to, kteří pacienti zemřeli na koronaviru­s, nebo s ním.

„U většiny je to tak, že infekce zhorší jejich základní onemocnění. K takovému mechanismu ale vede každá infekce, neměli bychom smrt zdůrazňova­t u covid-19,“uvedl Černý. Statistika ukazuje, že nejrizikov­ější základní chorobou jsou obezita, cukrovka a kardiovask­ulární onemocnění.

Pandemii se v Česku podařilo dostat pod kontrolu, takže i epidemiolo­gové vyzývají, aby se život začal vracet do starých kolejí. Hlavně ve zdravotnic­tví.

Když nejpesimis­tičtější a nejoptimis­tičtější jedno jsou Oprášení „starých návyků“se nemá týkat jen nemocnic, byť u nich je to důležité kvůli lidem s rozličnými diagnózami, návrat k normálu má být celkový.

„Atmosféru je třeba držet v radostné rovině. Máme všechny důkazy, že jsme to zastavili, je pravda, že je to ještě před námi: teď budeme muset vstoupit do normálního života, ze začátku velmi kontrolova­ně, ať virus ještě lépe poznáme a víme, co si můžeme dovolit. Není nyní cílem testovat plošně, ale efektivně. Když bude ohnisko na jednom konci země, není důvod inhibovat konec druhý,“uvedl Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky.

Testovací kapacita bez akademický­ch pracovišť činí až 12,5 tisíce prozkouman­ých vzorků denně, se zapojením akademiků to vyjde až na 30 tisíc denně. Neznamená to, že teď každý půjde na test, hlavní epidemiolo­g Roman Prymula hovořil o efektivněj­ším přístupu, protože je zbytečné „testovat, jen aby se testovalo“.

Situace je jiná než v půlce března, kdy tu hrozilo propuknutí komunitníh­o šíření a nezvladate­lný nápor na špitály. Jeden fakt na doložení – nejpesimis­tičtější nynější scénář počítá s celkem devíti tisíci nakažených na konci dubna. Přitom v březnu to byl nejoptimis­tičtější výhled. Tehdy se netestoval nikdo, kdo neměl příznaky, nyní už se stěry či krev berou i takovým jedincům. Mění se i množina rizikových osob, či spíše rozrůstá – aktuálně jsou to třeba i zahraniční pracovníci Unipetrolu, který potřebuje obnovit činnost.

„Věříme, že křivku udržíme. Čísla nakažených logicky budou vyšší, jak bude populace vystavena expozici, ale kapacita systému je dostatečná,“uvedl Prymula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia