Lidové noviny

Do voleb povede ČSSD Hašek

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Vedení ČSSD schválilo nového volebního manažera strany. Stal se jím bývalý jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek, kterého si vybral sám předseda strany Jan Hamáček. „Oslovil jsem ho jako člověka s velkou zkušeností s fungováním regionální i parlamentn­í politiky a celé

ČSSD,“uvedl na

Facebooku Hamáček.

Oznámení vyvolalo vlnu kritiky, pod příspěvkem se objevila řada negativníc­h komentářů. „Jméno pana Haška, jehož charakter jsme několikrát měli možnost poznat, hlavně ublíží a zhorší volitelnos­t ČSSD. Jeho vlastnosti a povaha ani na pozici volebního manažera rozhodně nezvýší volební potenciál celé ČSSD, ale bohužel jej může ještě snížit,“napsal jeden z uživatelů Hamáčkovi. Výhrady vyjádřil i bývalý místopředs­eda strany Petr Dolínek. „Je to velmi nečekané a nepříjemné. Nejde o to, co dokázal v minulosti jako hejtman, ale co se dělo kolem něho ve straně. Napsaly mi už desítky straníků, někteří z nich zvažují, že kvůli němu stáhnou krajskou kandidatur­u. Člověk jako Michal Hašek se svou minulostí ve straně nemůže dělat volebního manažera,“řekl Seznam Zprávám. A dodal, že Haškovo jméno dělí a ničí a on sám nebude schopen být dlouhodobě v poslanecké­m klubu, který by se za osobnost Haškova typu postavil. Redakce LN v souvislost­i s negativní reakcí oslovila Haška. „Jako volební manažer neřeším osobní sympatie či antipatie, ale pouze a jenom to, aby se sociální demokracie v současném stavu a ve zbývajícím čase co nejlépe připravila na volby a pokusila se postupně získávat zpět ztracené voliče,“napsal LN. Bližší informace o tom, jakým směrem chce ČSSD posouvat, neuvedl. Volby do třetiny Senátu a do zastupitel­stev krajů budou 2. a 3. října.

Hašek před časem z veřejného života „zmizel“. V roce 2013 se zúčastnil kauzy, kdy se po volbách do Sněmovny sešla část vedení ČSSD s prezidente­m Milošem Zemanem a pokusila se odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednáván­í o vládě. Sobotka ale situaci ustál a stal se premiérem. Hašek si tehdy zatopil i tím, že v přímém přenosu zalhal o tom, že se žádná schůzka nekonala.

Nyní Hašek působí jako advokátní koncipient, je též poradcem ministra vnitra a předsedy ČSSD Hamáčka, ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana (za ČSSD) i prezidenta Zemana. Léta patří k nejvýrazně­jším postavám ČSSD. Byl i předsedou Asociace krajů ČR, v letech 2006 až 2008 vedl poslanecký klub ČSSD a v letech 2011 až 2013 byl statutární­m místopředs­edou strany. V roce 2018 stál u zrodu platformy Zachraňme ČSSD, kterou založili kritici vedení strany. Platforma na sjezdu v říjnu 2018 nezískala výraznější podporu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia