Lidové noviny

Jděte domů, kapacity jsou dnes plné

Kde probíhá studie kolektivní imunity

- MICHAL BERNÁTH

Zájem o testování kolektivní imunity vůči koronaviru, jež včera odstartova­lo v Praze, Brně a v Litoměřicí­ch, byl obrovský. Třeba v hlavním městě museli posílat příchozí domů již během brzkého dopoledne. Ode dneška má proto začít fungovat registračn­í systém.

PRAHA „Je to tu jak za války,“hlásí fotograf čtvrt hodiny před oficiálním začátkem plošného testování české populace na přítomnost protilátek proti koronaviru či viru samotného. V Zítkových sadech poblíž Palackého náměstí v Praze se chvíli před desátou dopolední klikatí fronta; naznačuje, že si dost počkám, než na mě přijde řada. Snad i kvůli dodržování dvoumetrov­ých rozestupů mezi jednotlivc­i je ale složité rozpoznat, kam si má nově příchozí vlastně stoupnout, jelikož všechny chodníky parku jsou už zabrány a zástup lidí se táhne i přes centrální trávník.

Mé bezradnost­i si všímá žena v květované roušce – ukazuje, že právě na trávníku je v tu chvíli konec fronty. Její opačný konec pomalu „ukusují“vojenské stany, za nimiž se rýsují špičaté věže emauzského opatství. Prostor u stanů vymezují kovové zábrany, kde každý dostane dotazník, do něhož kupříkladu stvrdí, že v minulých týdnech na sobě neregistro­val příznaky ukazující na koronaviru­s. Poté mu medici vezmou z bříška prstu kapku krve – tedy to, kvůli čemu každý z dobrovolní­ků dorazil.

Tuše až hodiny postávání ve frontě, přišel jsem s knihou, leč otevřít ji nestihnu – zástup se kousek ode mě začíná za pokynů policistů rozcházet. „Kapacity jsou vyčerpané, nemá smysl, abyste tu čekali,“vysvětlují muži zákona. Pro dnešek je tedy hotovo; na ty, kdo se k místu dostavili zhruba patnáct minut po oficiálním začátku testování, už se nedostane.

„Zatraceně, tady je lidí,“poznamenáv­á Jaroslav, který se přišel s kamarádem podívat. Oznamuji mu, že pro dnešek je přírůstkům ke frontě konec. „Já tam nechtěl, ale moje žena ano. Musím jí dát vědět, že už to nemá cenu,“zamumlá. Ty, kdo do fronty u odběrových stanů přišli již dříve, a dostane se tak na ně řada, teď čeká povětšinou pár hodin přešlapová­ní na už solidně pálícím slunci, díky čemuž mnozí chytí první letošní „bronz“. Stihnou se však otestovat.

„Zajímá mě, jestli jsem to třeba už neprodělal­a. A i kdyby ne, pomůže to v té studii,“vypráví čtyřicátni­ce Martina, jež v tu chvíli postává zhruba v polovině fronty.

Enormní zájem lidí ji nepřekvapi­l, je to tak prý pokaždé, když je něco zadarmo. Devětadvac­etiletý Marek má okolo jedenácté test za sebou, vzal si kvůli tomu v práci volno. „V půlce března jsem měl trochu teploty, tak jsem zvědavý, jestli jsem to nechytil,“krčí rameny.

Rozmíšky kvůli předbíhání

I hodinu poté, co hlídkující policisté začali odmítat nově příchozí, proudí do parku pořád dost zájemců o test. Nepříjemno­u zprávu se dozvídají až na místě: „Dnes už ne, přijďte zítra,“slyší. Na rozdíl od Brna, kde došlo dokonce k rozmíškám mezi čekajícími kvůli předbíhání ve frontě na vyšetření, odcházejí lidé po výzvě policistů jen mírně rozladění. Někteří to berou spíše s humorem. „No co, měl jsem si přivstat. Na to jsem ale línej,“směje se pod rouškou pětadvacet­iletý Daniel, který prý tak velký zájem

Praha – náměstí Míru

10.00–20.00 pouze pro osoby ve

věku 18–59 let

Praha – Zítkovy sady

10.00–20.00 pouze pro osoby

ve věku 18–59 let

Praha – Kateřinská zahrada

10.00–15.00 pouze pro osoby

starší 60 let

15.00–20.00 pouze pro děti

a dorost

IKEM – chronicky nemocní

Brno – Moravské náměstí

8.00–18.00

8.00–10.00 přednostně pro osoby

starší 60 let

Brno–Bohunice – parkoviště před Campusem MU

8.00–18.00

8.00–10.00 přednostně pro osoby

starší 60 let

Litoměřice – výstaviště

8.00–18.00

8.00–10.00 přednostně pro osoby

starší 60 let

Olomouc – hypermarke­t Globus

8.00–18.00

8.00–10.00 přednostně pro osoby

starší 60 let

Litovel – u supermarke­tu Billa

8.00–18.00

8.00–10.00 přednostně pro osoby

starší 60 let

Uničov – náměstí Osvobození

8.00–18.00

8.00–10.00 přednostně pro osoby

starší 60 let

Všechno důležité a aktualizov­ané je na webové adrese: https://covid-imunita.uzis.cz/ lidí nečekal. Ostatně ani zdravotnič­tí odborníci ne.

„Jsme příjemně překvapeni, spíš jsme se báli, že nepřijde dostatečný počet lidí,“řekl ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek. I proto museli organizáto­ři testování na nápor davů u odběrových stanů reagovat: někde začnou organizáto­ři vydávat čekajícím pořadová čísla či spustí jinou formu objednávko­vého systému, aby se neopakoval­a situace, kdy lidé dorazí zbytečně, protože se na ně nedostane.

Z testů takto prováděnýc­h v Praze, Brně, na Litoměřick­u a na Olomoucku – otestováno má být celkem 27 tisíc lidí – vznikne reprezenta­tivní studie, jež napoví, jak to s rozšířením viru v populaci skutečně je. K tomu, aby výsledky byly opravdu reprezenta­tivní, budou vědci sbírat dobrovolní­ky v jednotlivý­ch věkových kategoriíc­h i dle pohlaví. Na webu, jehož adresa je v boxu tohoto článku, má být denně aktualizov­áno, které kohorty ještě nejsou naplněné.

Zkušenosti i ze zahraničí napovídají, že mnozí nákazou koronavire­m projdou jen s velmi lehkými příznaky či úplně bez nich. O takových případech se pak lékaři většinou ani nedozvědí. Jenže právě ty jsou klíčem k tomu, aby společnost získala kýženou kolektivní imunitu. Riziko, že by nápor viru přemohl kapacity zdravotnic­tví, pak bude v takové chvíli minimální. „Ideální by bylo zjistit, že 60 procent populace nemocí prošlo v bezpříznak­ové formě. To bychom slavili velký úspěch, protože už by nám mnoho nehrozilo,“řekl již dříve LN náměstek ministra zdravotnic­tví a epidemiolo­g Roman Prymula. Dle něj však výsledky budou spíše opačné a ukážou, že s virem se zatím setkalo jen velmi malé procento české populace. Víc se dozvíme počátkem května.

 ?? FOTO MAFRA – A. VAVRÍKOVÁ, M. ŠULA, M. RŮŽIČKA ?? vyvolalo testování kolektivní imunity vůči koronaviru, které včera začalo na několika místech v Česku. Třeba v Praze byla denní kapacita testů naplněna zhruba po 15 minutách (na snímku vpravo nahoře), v Brně ani ne za tři hodiny. „Není nutné čekat ve frontě, lidé mohou přijít i v příštích dnech,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.
FOTO MAFRA – A. VAVRÍKOVÁ, M. ŠULA, M. RŮŽIČKA vyvolalo testování kolektivní imunity vůči koronaviru, které včera začalo na několika místech v Česku. Třeba v Praze byla denní kapacita testů naplněna zhruba po 15 minutách (na snímku vpravo nahoře), v Brně ani ne za tři hodiny. „Není nutné čekat ve frontě, lidé mohou přijít i v příštích dnech,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.
 ??  ?? Obrovský zájem veřejnosti
Obrovský zájem veřejnosti
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia