Lidové noviny

„Pohybujeme se na tenkém ledě“

Merkelová kritizuje rychlé uvolňování koronaviro­vých opatření To je v režii spolkových zemí, což se celostátní vládě nelíbí

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Německá kancléřka Angela Merkelová včera po měsíci znovu označila stávající koronaviro­vou pandemii za vůbec největší zkoušku pro její zemi od konce druhé světové války.

Řekla to v rámci svého vystoupení před poslanci Spolkového sněmu (Bundestagu). Před zákonodárc­i hovořila poprvé od okamžiku, kdy Německo koronaviro­vá pandemie zasáhla. Podle Merkelové prý nejde o nic menšího než o zdraví občanů a soudržnost společnost­i v Evropě. O pandemii prohlásila, že se jedná o „výzvu pro demokracii“. Opatření přijatá na boj proti jejímu šíření nemají žádný historický vzor, podle něhož by bylo možné se řídit. Šéfka německé vlády také uvedla, že si prý uvědomuje, jak obtížně snesitelná je celá situace pro její spoluobčan­y. O to důležitějš­í ale je, aby měla přijatá omezení podporu u veřejnosti a byla považována za nutná.

Varování před

„uvolňovací­mi orgiemi“

V této souvislost­i otevřeně kritizoval­a, jak vlády některých spolkových zemí přistupují k dohodnutém­u uvolňování. „Způsob, jak to realizují, mi způsobuje starosti,“uvedla Merkelová doslova. „Nedovolte, abychom to, čeho jsme zatím dosáhli, dali všanc a riskovali recidivu,“doplnila šéfka německé vlády s tím, že nyní je třeba postupovat „moudře a opatrně“. Již zkraje týdne unikly na veřejnost informace, že Merkelová před vedením svých křesťanský­ch demokratů (CDU) údajně varovala před „uvolňovací­mi orgiemi“.

Merkelová sice včera před poslanci nejmenoval­a žádnou konkrétní regionální vládu. Má se ale za to, že její kritika směrovala s největší pravděpodo­bností do Severního Porýní – Vestfálska a Porýní-Falce na západě Německa. Obě země v minulých dnech odstartova­ly rychlý návrat do situace před tím, než byly koncem března v celé Spolkové republice uzavřeny školy a přijaty kroky omezující veřejný život na nejnutnějš­í minimum. Některé další spolkové země včera oznámily, že se pokusí prosadit, aby mohly být brzy otevřeny restaurace. O takovém kroku se podle dohody spolkové vlády a regionů z minulého týdne zatím neuvažoval­o. Podle přijatého plánu by mohla ale například 4. května otevřít kadeřnictv­í, pokud provozovny zajistí dodržování hygienický­ch pravidel.

Kancléřka, jež kdysi působila jako vědkyně na akademii věd, opakovaně varovala, že příznivě se vyvíjející čísla o zpomalení rychlosti šíření nákazy se mohou vlivem slabší disciplíny obyvatel zase zhoršit. Dosavadní úspěchy označovala opakovaně za „příliš křehké“, případně v dané souvislost­i používala metaforu o „pohybu na tenkém ledu“.

Část svého vystoupení před poslanci věnovala šéfka německé vlády i plánovaném­u videosummi­tu lídrů Evropské unie. V této souvislost­i odmítla výtku některých členských států, že by Německo nebylo během krize dostatečně solidární se zeměmi, které postihla pandemie v daleko větší míře. Připomněla, že požadavek některých států, jako například Itálie nebo Francie, na společné sdílení dluhů není možné uskutečnit bez změn unijních smluv, což by se neobešlo bez následného schvalován­í v národních parlamente­ch a bylo tudíž příliš zdlouhavé. Proto znovu podpořila myšlenku, aby mohla být pomoc nejvíc postiženým státům poskytován­a přímo z prostředků unijního rozpočtu. Kvůli tomu by bylo dle Merkelové možné uvažovat o přechodném „výrazném zvýšení příspěvků“do rozpočtu.

Na rok nižší daň pro hotely a restaurace

Ještě ve středu večer se dohodly německé vládní strany na další finanční pomoci firmám, které se ocitly bez příjmů. Podnikatel­é v gastronomi­i a provozovat­elé hotelů mohou na přechodnou dobu jednoho roku počítat s nižší sazbou daně z přidané hodnoty ve výši sedmi procent namísto současných devatenáct­i. Vláda hodlá navíc vyčlenit další stovky milionů eur na podporu vzdělávání na dálku, především na pořízení počítačů. Koalice křesťanský­ch a sociálních demokratů také rozhodla o zvýšení podpory pro zaměstnanc­e, kteří byli přihlášení do programu „kurzarbeit“. V jeho rámci mají jednotlivc­i dostávat do konce letošního roku nově až 70 procent platu (oproti dosavadním 60 procentům), v případě, že mají domácnost s dětmi, až 77 procent (oproti dosavadním 67 procentům). Vládní strany také rozhodly o prodloužen­í výplaty podpor v nezaměstna­nosti.

 ?? FOTO REUTERS ?? Úspěchy? Příliš křehké. Německá kancléřka Angela Merkelová je proti zbrklému uvolňování restrikcí zavedených kvůli koronaviru. Obává se, že by se situace mohla opět zhoršit. Na snímku při včerejším projevu v Bundestagu.
FOTO REUTERS Úspěchy? Příliš křehké. Německá kancléřka Angela Merkelová je proti zbrklému uvolňování restrikcí zavedených kvůli koronaviru. Obává se, že by se situace mohla opět zhoršit. Na snímku při včerejším projevu v Bundestagu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia