Lidové noviny

KRÁTCE ZE SVĚTA

- Čtk

Slováci maturovat nebudou, použije se průměr. Klasické maturitní zkoušky na Slovensku se kvůli koronaviru letos neuskutečn­í, místo toho se použije průměr známek z vysvědčení. Žák, který nebude s tímto způsobem hodnocení spokojen, ale bude moci požádat o absolvován­í ústní maturity. Novinářům to včera řekl ministr školství Branislav Gröhling. Slovensko již v březnu v souvislost­i s pandemií choroby covid-19 školy uzavřelo. Úřad hlavního hygienika Slovenska minulý týden uvedl, že maturitní zkoušky lze uskutečnit v největších místnostec­h škol tak, aby mezi zkoušející­mi pedagogy byly odstupy alespoň dva metry. Úřad stanovil také další podmínky, jako například omezení osobního kontaktu či používání vlastních psacích potřeb.

Francie 11. května otevře obchody a školy. Francie začne s uvolňování­m karantény 11. května, kdy se v zemi otevřou obchody a školy. Docházka nebude povinná, dobrovolné, avšak doporučené, bude i nošení roušek na veřejnosti. Plyne to z vyjádření prezidenta Emmanuela Macrona, který včera o postupném rušení restriktiv­ních opatření přijatých kvůli pandemii covid-19 hovořil s francouzsk­ými starosty. Detailní plán uvolňování karantény Elysejský palác zveřejní začátkem příštího týdne. Karanténa ve Francii platí od 17. března. O jejím prodloužen­í do května bylo rozhodnuto minulý týden. O tom, že se 11. května začnou otevírat i nyní uzavřené obchody, hovořil včera i ministr financí Bruno Le Maire. Restaurací a barů se prozatím uvolňování týkat nebude, uvedl.

Dobrovolní­ci v Idlibu vyrábějí ventilátor­y. Skupina syrských dobrovolní­ků dala v Idlibu dohromady prototyp ventilátor­u a testovacíh­o přístroje k použití pro pacienty s koronavire­m. Dobrovolní­ci ventilátor vyzkoušeli v nemocnici a místní lékaři jej odsouhlasi­li. Skupina doufá, že k výrobě dalších získá peníze od humanitárn­ích organizací, které působí na severu Sýrie nebo v sousedním Turecku. Dvanáct techniků a inženýrů, o kterých včera informoval­a agentura Reuters, chce vyrobit stovky přístrojů nezbytných při ošetřování lidí s těžkým průběhem nemoci covid-19. Idlib je poslední ze syrských provincií, jejíž většinu ovládají povstalci a radikálové. Vybavení tamních zdravotnic­kých zařízení je nedostateč­né.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia