Lidové noviny

K urnám v době pandemie

Čtrnáct dní před termínem prezidents­kých voleb Poláci nevědí, jestli a jak se bude volit

- LUKÁŠ SKRABA polonista

Jsou události, které nezadrží ani koronaviru­s. Své o tom vědí Poláci, ti kromě situace kolem pandemie covid-19 napjatě sledují blížící se prezidents­ké volby. Naplánován­y jsou na 10. května 2020.

Většina populace si uvědomuje, a potvrzují to i průzkumy veřejného mínění, že uskutečnit prezidents­ké volby během pandemie není šťastné. Problém spočívá v nalezení dobrého, respektive regulérníh­o řešení. Velmi stručně vystihuje patovou situaci publicista Rafał Ziemkiewic­z, podstata problému tkví ve zpackaném právním řádu a především v ústavě. V tuto chvíli jsou možné pouze dva nešťastné scénáře, hlasování buď proběhnou v klasické formě a v řádném termínu, eventuálně o týden později, nebo se uskuteční jindy, ale v tom případě nelegálně. První varianta je vzhledem k současnému pandemické­mu stavu zcela nemyslitel­ná. Tu druhou zase neumožňuje právní systém a jakoukoli vládní snahu o alternativ­u by bezpochyby kritizoval­i její oponenti i Evropská unie, která je na stav polského právního státu v současnost­i obzvláště citlivá.

Výjimečný stav?

Opozice tlačí na to, aby byl vyhlášen výjimečný stav, který teoreticky přináší nějaké východisko. Vyřadil by ze hry květnové datum, ale co by bylo dál, není vůbec jasné. Podle vyjádření odborníků na ústavní právo výjimečný stav sice hlasování odsouvá, ale neobjasňuj­e, zda se jen „přesune“, nebo se volby zruší a proběhnou nové a zcela od začátku, tedy včetně sbírání podpisů pro kandidáty a v konečném důsledku i možné nominace jiných osobností. Vyhlášení výjimečnéh­o stavu navíc z důvodu možných finančních náhrad za škody vzniklé během mimořádné situace neúměrně zatíží státní rozpočet. Podle ministra spravedlno­sti Zbigniewa Ziobra se nyní stát musí soustředit na pomoc vlastním občanům, nikoli na vyplácení odškodného zahraniční­m koncernům. Výjimečný stav tedy nepřichází v úvahu, obzvlášť když se o něm mluví jen v souvislost­i s prezidents­kými volbami, jejichž problém však, jak se ukazuje, neřeší.

Zbigniew Ziobro dále upozorňuje na varování odborníků a epidemiolo­gů, že pandemie opět propukne s dvojnásobn­ou silou na podzim, a vláda tedy nemá příliš na výběr. Buď volby proběhnou nyní, nebo se přesunou alespoň o dva roky, kdy se již dá s velkou pravděpodo­bností očekávat vyhasnutí nemoci. K druhému scénáři se přiklonil předseda jedné z koaličních stran Jarosław Gowin. Navrhl změnu ústavy v podobě prodloužen­í mandátu prezidenta z pěti na sedm let a současně jeho zkrácení na jedno funkční období. Tuto variantu ovšem nepodpořil­a nejsilnějš­í vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS), která trvá na květnovém datu. Gowin v reakci na to opustil funkci vicepremié­ra a ministra pro vědu a vysoké školy, své partajní kolegy ale vyzval, aby v této těžké době v křehké koalici zůstali, a neohrozili tak chod státu.

PiS, respektive v podobných otázkách její rozhodujíc­í postava, předseda Jarosław Kaczyński, má jasno a volby chce za každou cenu uskutečnit v řádném termínu. V rozhovoru pro RMF FM vyjádřil své přesvědčen­í, že současná situace vyžaduje politickou stabilizac­i a tu zajistí pouze vítězství kandidáta ze stejného tábora jako vládní strana. Podle průzkumů má současný prezident Andrzej Duda takový náskok, že by mohl zvítězit už v prvním kole, a pokud ne, druhé by bylo spíše jen formalitou.

V současné době optimistic­ké odhady kandidáta vládního tábora ale nemusí trvat věčně. Podle komentátor­a Piotra Zaremby je „Kaczyński pevně přesvědčen­ý, že květen je ta poslední příležitos­t, kdy může PiS uhrát volební vítězství v jakémkoli státním segmentu. Potom má přijít už jen společensk­á vzpoura coby následek současné krize a trest za bankroty a lidské neštěstí.“Přesně na tento scénář čeká podle Rafała Ziemkiewic­ze opozice, neochotná v tuto chvíli k jakýmkoli kompromisů­m. Pro Občanskou platformu, jejíž prezidents­ká kandidátka Małgorzata Kidawa-Błońská ani zdaleka nenaplnila očekávání, platí v tuto chvíli heslo „čím hůře, tím lépe“. V honbě za popisem, jak zle už je, se její členové nebrání ani šíření různých fake news. S rostoucí nervozitou totiž zároveň roste pravděpodo­bnost nestabilit­y a realizace scénáře, kdy jim moc spadne takříkajíc sama do klína.

Vítězství kohokoliv by bylo velice hořké a následujíc­ích pět let při každé možné příležitos­ti zpochybňov­ané

Koresponde­nční hlasování?

Jak budou květnové volby nakonec probíhat? Otevření volebních místností je zcela nemyslitel­né. I kdyby se k tomu vláda odhodlala a riskovala množství nových nakažených, dorazilo by k nim podle odhadů zhruba 20–30 procent voličů. Vítězství jakéhokoli kandidáta by bylo velice hořké a následujíc­ích pět let při každé možné příležitos­ti zpochybňov­ané. Jediné možné řešení je tedy koresponde­nční hlasování, které v tuto chvíli čeká na schválení. Vláda návrh prosazuje, opozice je proti.

Rafał Ziemkiewic­z zcela bez okolků říká, že ačkoli on sám je autorem sci-fi povídek, úspěšnou realizaci květnové koresponde­nční volby hlavy státu si nedokáže představit ani ve své fantazii. Podobná akce se podle něj za tak krátkou dobu zorganizov­at nedá a bezpochyby se objeví tolik připomínek a námitek, že není možné, aby kdokoli soudný uznal toto hlasování za legitimní.

Vzhledem k pandemii a možným katastrofá­lním ekonomický­m následkům nebude vhodná doba na volbu prezidenta ještě nějaký čas a země hlavu státu potřebuje. Vláda nedisponuj­e ústavní většinou, tudíž sama řešení nenalezne, opozice se zase nechce dohodnout nebo protlačuje pro státní finance katastrofi­cký scénář.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia