Lidové noviny

Hamáčkova smůla

Všehoschop­ní straníci mají na Moravě převahu

- Martin Zvěřina

Michal Hašek je zkušený sociálněde­mokratický politik se vším všudy. Vykonával spoustu funkcí, je držitelem zcela unikátního titulu doktor práv z „prestižní“univerzity ve Sládkovičo­vě. Jeho doktorská práce je natolik originální, že se ji univerzita neodvážila nikomu ukázat. V neposlední řadě je pan Hašek držitelem rekordu v popírání skutečnost­i. Před kamerami mnohokrát zalhal o schůzce v Lánech, které se účastnil. Pouze náhodou se téhle politické šarádě přezdívá Lánský puč. No uznejte, ČSSD si nemohla vybrat lepšího volebního manažera pro podzimní krajské volby.

Spekulace na téma, nakolik ovládl prezident Zeman sociální demokracii, potažmo jejího šéfa Jana Hamáčka, můžeme nechat stranou. Copak je to poprvé? Vždyť se dokonce do funkce ministra vnitra v roce 2014 dostal lánský pučista Milan Chovanec. Je zajímavé, že za to ti, kdo dnes plivou po Hamáčkovi, tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi takto hystericky nespílali. Přitom co do charakteru jsou si oba páni velmi podobní.

Jako bývalý jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek na leckoho spoustu věcí ví, zná mnoho „dotačních titulů“zevnitř, takže může po Moravě chodit a různým lidem klepat na rameno a žádat protiplněn­í. Viděno cynicky – muž na svém místě.

Zbývá jen „maličkost“, a sice voliči. Ti od strany utíkají od roku 2008 vlastně dodnes. Strana se letos nejspíš podívá zespodu na nejhorší výsledek z roku 2004, kdy v kraji získala necelých 12 procent hlasů. Nechceme se slušným sociálním demokratům posmívat, ale jednoho napadne, že mají smůlu hlavně v tom, že orgány činné v trestním řízení zatím jejich volebního manažera míjely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia