Lidové noviny

Hvězdou na mapě Evropy

-

Možná že při sledování televize, rozhlasu či jiných médií jste také zjistili, že u nás doma je všechno totálně špatně, vláda si libuje v omezení lidských práv a svobod, svými opatřeními devastuje hospodářst­ví, pokazila, co mohla. Politici tzv. demokratic­ké opozice denně vydávají prohlášení, že by celou krizi s koronavire­m řešili úplně jinak a hlavně mnohem lépe. Tento sbor přichází většinou s naprosto nerealisti­ckými a populistic­kými návrhy, na jejichž konci svítí stamiliard­ové ztráty, které by měli uhradit daňoví poplatníci. Hlavně aby velké zahraniční banky a obří finanční skupiny operující u nás z daňových rájů, které ovládají zhruba 99 procent českého trhu, nepřišly k úhoně, protože jak by vypadaly, kdyby svým akcionářům na vyspělém Západě musely hlásit korunu ztráty kvůli koronaviro­vé epidemii v nějaké zaostalé provincii?

Bohužel někteří vládní činitelé tomuto hysterické­mu tlaku podléhají, přičemž by si mohli pamatovat, jak v době finanční krize z roku 2008 českým podnikatel­ům, živnostník­ům a zaměstnanc­ům skvěle pomohla vláda, v níž seděli i ti, kdo dnes rozdávají rady. Jak připravili ten nezapomenu­telný a fantastick­ý záchranný balíček za celkem nula korun a jak tuto obrovskou částku bez prodlení poslali trpícím podnikatel­ům, živnostník­ům a zaměstnanc­ům. V té době nejenže chyběla vládní opatření typu těch dnešních, ale navíc došlo k trestuhodn­ému zvýšení daní v nejhorší možnou dobu pro domácí ekonomiku.

Problém těchto politiků spočívá v tom, že v mocenských křeslech, kam se již pěkně dlouho marně touží dostat, někdo už sedí, jenže ne kvůli tomu, že by Andrej Babiš a Jan Hamáček možnost sestavit vládu vyhráli v loterii. V demokracii rozhodují volby a pro naši zemi je opravdu štěstí, že ji zase neřídí padlí politici. Za posledních osm let totiž nevznikl žádný průzkum a nedopadly žádné celostátní volby tak, aby jejich vidění světa, dlouhodobě prezentova­ná personální kvalita a prosazovan­á politika byly schopny vytvořit většinu. Oproti tomu vládní koalice, která zemi řídí už sedmým rokem, již mnohokrát prokázala, že ví, jak řídit zemi, jak snižovat zadlužení, rozumí ekonomice i penězům, takže se dá předpoklád­at, že zvládne i očekávanou hospodářsk­ou krizi, i když udělala – a ještě jistě udělá – pár chyb či zmatečných kroků.

Zodpovědný člověk by se v takových dramatický­ch – a pro tisíce lidí přímo tragických – situacích, které prožíváme, měl chovat pokorně, protože dnes nikdo není schopen ani odhadnout, natožpak přesně vyčíslit míru a hloubku dopadů krize. Až později se budou počítat mrtví a lidé s těžkými zdravotním­i následky koronaviro­vého onemocnění, bude se bilancovat a hodnotit, které vlády v Evropě, ale i ve světě konaly správně a včas.

Jistě nebudu přehánět, když řeknu, že díky dosavadním opatřením Česká republika stojí na čelných místech – a může si říkat, kdo chce, co chce. Jasné je, že po krizi se změní mnoho věcí, a možná už na podzim nebo až příští rok v celé Evropské unii začnou vážné diskuse o měnícím se světě, o prioritách většiny voličů a třeba i o soutěži společensk­ých uspořádání, zejména o tom, kdo a pomocí jakých opatření vyřešil koronaviro­vou epidemii. A pro kritiky ať zde stojí výrok jednoho z vážených odborníků, který se do politiky neplete, ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška: „Dokázali jsme nemožné. Jsme na mapě Evropy hvězdou a to je skvělé!“

Vládní koalice již mnohokrát prokázala, že ví, jak řídit zemi, takže se dá předpoklád­at, že zvládne i očekávanou hospodářsk­ou krizi

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia