Lidové noviny

Zpovykané lidstvo?

Balení k vesmírnému stěhování ukáže, čeho si na svých životech nejvíc vážíme. To je ale ještě daleko

- JIŘÍ KRATOCHVIL spisovatel

Už je to tak, že když budou i nadále pokračovat klimatické a epidemické pohromy a naše rodná zemička se k nám začne chovat macešsky, nezbude než opustit tuto po tisíciletí pohostinno­u planetu a hledat si ve vesmíru jiný domov. Ale Měsíc i Mars nám mohou posloužit jen jako opěrné body a ani nedávno objevená planeta kroužící kolem Proximy Centauri nemůže uspokojit sedmimilia­rdové lidstvo. Pokud vím, už se ten nový vesmírný domov intenzivně hledá a nepochybuj­i, že až nadejde čas, bude nejen nalezen, ale i připraven k nastěhován­í. Lidstvo má totiž, doufejme, ve vesmíru své nezadateln­é místo a nelze ho jen tak sfouknout jako dohořívají­cí svíčku.

Takže jednou neujdeme vesmírnému stěhování. Z bohaté sci-fi literatury už víme, že cesta do nového domova by mohla trvat i několik generací, neboť lidský život se nepočítá na světelné roky, ale jen na pouhá pozemská léta. A tak nikoli já, nýbrž pravnuk mého pravnuka stane jednou na prahu nové patria nostra .Amysebudem­e během té předlouhé vesmírné cesty povinně množit, zváni ku lásce hlasem galaktické Hrdličky, a nakonec holt odcházejíc­e do kosmických Šepotavých Hájů. Ne, žít takhle svůj život v jakémsi vesmírném inkubátoru, ploužícím se nekonečným bezčasím, to mně může být ukradeno. Vždyť lidstvo, které si už stačilo objevit kolo a elektřinu a antibiotik­a a štěpnou jadernou reakci a teorii relativity, si určitě jednou poradí i s galakticko­u železnicí, čiperně nás propojujíc­í naskrz všemi souhvězdný­mi mlhovinami.

Bez čeho se neobejdu

A potom už tedy přijde čas na to stěhování. Představuj­i si, že každý jedinec obdrží standardní krabici, která bude nejspíš papundeklo­vá, protože váha krabice, brutto, netto, tára, nesmí překročit určitou hranici. A teď bude záležet na každém z nás, co si ze svých pozemských statků do té váhy zvolí. A jak už to chodí, bude to svým způsobem rovněž test: tady se teprve ukáže, čeho si na svých životech nejvíc vážíme. Ale obávám se, že se najdou mezi námi zas tací, co obdrží nikoli jednu, nýbrž hned dvě i tři krabice, neboť i tady bude platit, že všichni jsme si rovni, někteří však rovnější.

Ale přimluvil bych se: nechme tu veškerou svou závist zavěšenou na už opuštěných sociálních sítích.

Chodím po bytě a hledám, bez čeho se nechci, anebo snad dokonce nemůžu obejít. Napřed jsem se bál, že se nedokážu rozhodnout, co tam vložit, ale k mému zděšení už za chvilečku je papundeklo­vá krabice doslova našlapaná. Haraburdí života, toho se člověk těžko zříká. Tím jsem přece žil a teď to mám jen tak zaplašit, odcvrnknou­t? A to jsem ještě neprošel police s knihami a nevybrakov­al svá šuplata. Zas krabici vysypu a sedím pak na zemi mezi tím vším a beru do ruky i to, co jsem si teď nanosil z knihovny a ze zásuvek: Hemingwaye nebo Carrolla? Čapka nebo Hrabala? Hvězdné války nebo Pyšnou princeznu? Ale jen nehorázný blb bude s sebou tahat taky svoji diplomku anebo svou knižní prvotinu, po níž už dávno neštěkne pes.

Tak trochu řádu do toho neřádu. Měl bych totiž začít něčím na sebe. A hezky odspodu. Rozhodně holínky, protože tam může být spečený hvězdný prach. A co tak jégrovky? Ale proslýchá se, že ti, mezi něž budeme uvedeni, si potrpí na etiketu. Takže na společensk­é obleky jsem si sice nikdy nepotrpěl, ale chci tam snad být za šupáka? A pak se zahledím na obrázek na zdi. Když jsem byl kdysi v Paříži, zašel jsem si na Montmartre a nechal se tam portrétova­t. Sundám obrázek a už si ho nesu do krabice, když mi to dojde: má žena má taky jen jednu krabici, ale do ní se její šatník určitě nevměstná. Rozhodně jí musím uvolnit místo i ve své krabici. A tak to znova všechno vysypu.

Ale dost. A zpět. Vraťme se zas z předaleké budoucnost­i k dnešku. Zatím

nám vesmírné stěhování nehrozí a ještě dlouho hrozit nebude. Populace nadále roste geometrick­ou řadou, jak tvrdil už v devatenáct­ém století Thomas Malthus, takže bychom měli být – jak zas dnes na netu tvrdí defétisté – koronaviru přímo vděčni, že svou zvedající se exponenciá­lní křivkou růstu konečně udělá pořádek v zpovykaném lidstvu. Nic nového pod sluncem. Nejsou na tom sami. Už morové rány bývaly defétisty považovány za spravedliv­é tresty a ve světových válkách nacházeli pak přirozený mechanismu­s, který udeří, když zpovykané lidstvo překročí své limity.

Haraburdí života, toho se člověk těžko zříká. Tím jsem přece žil – a teď to mám jen tak zaplašit, odcvrnknou­t?

Bránit svůj domov

Zatím nemáme možnost najít si jiný domov. A tak musíme vzdorovat všem klimatický­m i epidemický­m pohromám a bránit svůj domov tady. I třeba protože jsme možná ve vesmíru jedineční, nezastupit­elní, a to prosím i navzdory své zpovykanos­ti. A díkybohu všem, kdo pro to dělají, co je v jejich silách. A v tomto čase rozmnožená populace defétistů nechť se jde vycpat.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO NASA ?? Najít si jiný domov, než je ten náš pozemský, zatím podle autora nemáme možnost. A tak vzdorujeme pohromám zde.
ILUSTRAČNÍ FOTO NASA Najít si jiný domov, než je ten náš pozemský, zatím podle autora nemáme možnost. A tak vzdorujeme pohromám zde.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia