Lidové noviny

Banky žádaly vyšší záruky

- MICHAL PAVEC

Půjčování na záchranu firem je v rukou bank, kterým se stát zaručí za třetinu úvěrů. I když v nich „zahučí“150 miliard, vyplatí se to, říká ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

LN Budou půjčky z chystaného programu COVID III pro firmy dostupnějš­í než dosud?

Pilotní programy COVID administro­vala státní Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Její kapacity jsou omezené, nemá potřebnou síť poboček ani úředníků, její poslání je jiné než zpracováva­t tisíce žádostí. A těch opravdu tolik bylo, protože půjčky byly bezúročné.

Nový program jsme nastavili jinak: vyřizování úvěrů přenecháme komerčním bankám, které na to mají odpovídají­cí kapacity. ČMZRB jim pouze nastaví jasná pravidla. Nebudeme říkat, jak mají posuzovat rizika, banky to samy umí nejlépe, mají své know-how. Stát zase ví, jak je motivovat, aby půjčovaly co nejvíc. Ví také, kolik je pro to ochoten obětovat a čím tuto oběť podmínit.

LN Bude objem peněz dostatečný? U tří dosavadníc­h programů byl zájem firem obrovský, limit se rychle vyčerpal...

Uvidíme. Stát bude ručit 150 miliardami a požaduje po bankách, aby v takovém případě rozpůjčova­ly firmám na provoz 495 miliard. To by při úvěru deset milionů korun znamenalo 50 tisíc obsloužený­ch firem, tedy asi desetinu firem v Česku.

Mohlo to být dokonce 600 miliard, jak navrhovalo ministerst­vo financí. Bohužel, sněmovna se přiklonila k pro banky trochu vstřícnějš­ímu modelu, který prosadil poslanec Roman Onderka (ČSSD). Nezastírám, že mě to mrzí. Ale i tak je to velmi dobrý zákon.

LN O podporu jakých stran se Onderka opíral?

Podpora byla téměř napříč sněmovnou. Poslanci asi podlehli dojmu, že když bude záruka vyšší, napumpuje se do ekonomiky více peněz. S tím jsem nesouhlasi­la, ale suverénem je parlament.

LN Mluvili jste o podmínkách programu se zástupci bank? Jaké padaly argumenty?

Byla to velice tvrdá jednání. Jasně jsme řekli, že pokud bance z těchto úvěrů selže více než 25 procent, tak jdou veškeré další ztráty za ní. To znamená, že pokud banka poskytne v rámci tohoto systému deset úvěrů, každý v hodnotě deseti milionů, dohromady tedy sto milionů, tak při záruce 80 procent bude stát ručit v maximální výši 25 milionů. Zaručí osm milionů za první tři nesplacené úvěry (celkem 24 milionů) a milion za čtvrtý úvěr, který selhal. Zbylé úvěry už státem proplaceny nebudou, i když selžou. Banky samozřejmě chtěly zaručené portfolio mnohem větší. My jsme ale přesvědčen­i, že bylo zvoleno optimálně. Nakonec sněmovna rozhodla, že to bude 30 procent, což je stále méně, než požadovaly banky. A zároveň je to z hlediska státu stále výhodné.

LN Kolik „povolených“špatných úvěrů požadovaly banky?

Banky by byly nejraději, kdyby stát ručil za kompletní portfolio v plné výši. Z tohoto pohledu je konečných 30 procent docela dobrý kompromis.

LN U jednotlivý­ch úvěrů v případě nesplacení uhradíte bance 80, respektive 90 procent jistiny podle velikosti firmy. Jak jste k tomu číslu došli?

Podobná procenta používá u svých záruk Evropská investiční banka nebo Evropský investiční fond. Aby se úvěrování skutečně rozběhlo, je potřeba dát dostatečno­u záruku. Pokud bychom to neudělali, těch skoro 500 miliard zůstane jen na papíře. Banky by jely dál ve svých bezrizikov­ých schématech a pomoc by se nedostala všude tam, kde je potřeba.

LN Poskytnete bankám takzvanou portfoliov­ou záruku. Jak to lidsky popsat?

Je to nástroj, kterým ošetřujeme riziko, aby banky se státním ručením nakládaly zodpovědně. Plnění státu ve vztahu k bance je limitováno 30 procenty úvěrového portfolia. Říkáme bankám: tady máte záruku 150 miliard, ale pamatujte, že to je 30 procent sumy, kterou firmám v rámci programu nabídnete. Zbylých 70 procent dáte ze svého.

Musí tedy počítat s tím, že když budou půjčovat příliš benevolent­ně a více než 30 procent úvěrů skončí nesplacení­m, nemůžou u nich počítat s tím, že jim stát cokoliv zaplatí. To motivuje banky, aby rizika řídily volněji než normálně, ale nikoliv bez důkladného rozmyslu.

LN O úvěry v předchozíc­h programech žádaly i firmy, které měly problémy už před začátkem epidemie. Co se bude dít, když úvěr nesplatí?

V první řadě potřebujem­e udržet životascho­pné firmy. Hlavně malé a střední podniky s horším přístupem k úvěrům. Pokud taková firma potřebuje úvěr na provoz a banka posoudí, že je možné ho přidělit, dostane ho. Očekávám, že za stejný úrok jako před krizí. Pokud firma zkrachuje a nejedná se o podvod, podělí se o ztrátu banka a stát. Pokud těchto úvěrů bude do 30 procent, státu a ekonomice se to vyplatilo. Pokud více, rizika přebírají banky.

LN Kdo bude systém hlídat?

Na ČMZRB dohlíží Česká národní banka. V případě komerčních bank bude fungovat samoregula­ce díky zastropová­ní státního ručení v rámci celkového portfolia, žádné jiné administra­tivní pojistky by reálně nefungoval­y. Je potřeba vytěžit bankovní know-how v oblasti řízení rizik.

V první řadě potřebujem­e udržet životascho­pné firmy, hlavně malé a střední podniky s horším přístupem k úvěrům

LN Ale může se přece stát, že banky budou s lehčím srdcem půjčovat firmám s horší pověstí, protože drtivou většinu rizika má stát. Toho se nebojíte?

Banky si budou hlídat zdravou strukturu svého úvěrového portfolia. Nyní jsou velkým rizikem zatíženy i úvěry poskytovan­é firmám s dobrou pověstí. Kazit si portfolio odepsaným úvěrem žádná banka na českém bankovním trhu, regulované­m ČNB, nebude.

LN Může se stát i to, že dlužník bude bance ručit třeba nemovitost­í do sta procent výše úvěru. Znamená to, že banka může nakonec získat dům i 90 procent z jistiny od státu?

Pokud banka získá 90 procent jistiny od ČMZRB, pak ta právě v tomto rozsahu vstupuje do práv vůči klientovi namísto banky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia