Lidové noviny

Rychlejší půjčky, stát riskuje

-

Další úvěrový program, který má v názvu COVID, má být výrazně dynamičtěj­ší než jeho tři předchůdci, které spravoval stát. Konkrétně Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), které jde vyřizování úvěru velmi pomalu, nemá na to kapacity.

Komerční banky, které si převezmou roli schvalovat­ele úvěrů, jsou výrazně pružnější. Česká spořitelna tvrdí, že od schválení žádosti do vyplacení peněz uplynou dva týdny, ale spíš méně. Rychlost je nyní pro přežití firem často klíčová. Státní rozvojová banka zatím vyplatila 2,5 miliardy korun, což představuj­e jen malý díl žádostí. A lidé ve firmách jsou čím dál nervóznějš­í, každý den hraje roli v boji o přežití. Podle ministryně Schillerov­é i bank by podnikatel­é měli dostat úrok běžný před krizí. Na rozdíl od předchozíc­h programů si dlužníci platí úroky sami, u prvních tří programů COVID je platil stát.

„Co se týče výše úroku úvěru v rámci programu COVID III, banky zohlední cenu peněz, stejně jako míru konkrétníh­o rizika a výše státní záruky,“řekl šéf České spořitelny Tomáš Salomon. Velké banky připouští, že díky státnímu polštáři nebudou tak přísné při posuzování žadatelů.

„Záruka otevře financován­í těm klientům, kteří by neměli k dispozici jiné vhodné zajištění,“potvrzuje mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Finanční ústavy při jednání se zástupci ministerst­va financí chtěly vyšší záruky: limit 33 procent úvěrů, které v rámci novému programu poskytnou, na něž by se vztahovala státní podpora. Resort financí navrhoval čtvrtinu. Poslanci pak odmávli kompromis: 30 procent půjček, za něž se stát zaručí.

To je vstřícnějš­í k bankám, ale sníží se i celkový objem peněz, na něž můžou firmy díky záruce dosáhnout – na 495 miliard. „Podle mě to bude dostatečné. A kdyby nebylo, stát by měl do záruk přisypat dalších třeba sto miliard,“vysvětlova­l poslanec ČSSD Roman Onderka, který zvýšení stropu ve sněmovně prosadil. Odmítá ale, že roli hrála lobby bank. „Poslanci rozpočtové­ho výboru dostali jen dopis od České bankovní asociace s argumenty, nic víc. Jde hlavně o budoucnost firem a ekonomiky,“dodal Onderka.

Banky za nesplacený úvěr dostanou u firem do 250 zaměstnanc­ů od státu 90 procent jistiny, u větších do 500 duší pak 80 procent. Firmy tak mají nyní větší šanci, že si sáhnou na peníze. Třeba v programu COVID Praha jsou žádosti za 1,5 miliardy, tady je limit 495 miliard. Jedna firma si může půjčit až 50 milionů, strop u předchozíc­h programů byl 15 milionů.

„Záruka otevře financován­í těm klientům, kteří by neměli k dispozici jiné vhodné zajištění.“

PAVEL ZÚBEK mluvčí KB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia