Lidové noviny

Pro daně letos platí jiná pravidla

- DANA JAKEŠOVÁ

Za normálních okolností by již daňová přiznání byla letos odevzdaná a na přehledy pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) by zbývalo už jen pár dní. Kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru je ale vše jinak. Od poloviny března platí omezení pohybu, na úřady a poštu se doporučuje chodit jen v nejnutnějš­ích případech. Jenže právě tak daňové přiznání i další dokumenty doručuje úřadům většina poplatníků.

A právě to je hlavní důvod, proč bylo schváleno plošné prominutí pokuty za opožděné podání přiznání k dani z příjmu fyzických i právnickýc­h osob a úroku z prodlení, a to nejdéle do 1. července 2020 (namísto standardní­ho 1. dubna). Fakticky tak mohou všichni daňoví poplatníci podat daňové přiznání k dani z příjmu a uhradit tuto daň bez jakékoliv sankce nejdéle o tři měsíce později, a to bez nutnosti prokazovat důvody souvisejíc­í s koronavire­m. Jde o generální pardon, takže o něj není třeba jakkoli žádat.

Delší lhůty, prominutí pokut „Poplatníci, kteří mají lhůtu pro podání daňového přiznání 1. července 2020 buď z důvodu povinného ověření účetní závěrky, nebo jimž zpracovává a podává daňové přiznání daňový poradce, musejí v případě, kdy podají daňové přiznání po uvedeném termínu nebo po uvedeném termínu zaplatí daň, o prominutí sankcí požádat individuál­ně,“upozorňuje Jan Kašpar, daňový poradce Kodap.

Případně mohou lidé s předstihem požádat o prodloužen­í lhůty pro podání přiznání. „Podání žádosti o prominutí podané do 31. července je zproštěno od správního poplatku,“doplnil Kašpar.

V návaznosti na prodloužen­í termínů pro odevzdání daňového přiznání došlo k obdobnému kroku také ze strany ČSSZ a zdravotníc­h pojišťoven. ČSSZ tak umožňuje OSVČ podat přehled o příjmech a výdajích za rok 2019 bez sankcí až do 3. srpna 2020. Platí to pouze ovšem za předpoklad­u, že současně (tedy do 3. srpna) bude uhrazen také případný doplatek pojistného vyplývajíc­í z přehledu.

Rovněž zdravotní pojišťovny nebudou pokutovat pozdní podání přehledů až do 3. srpna 2020. „Platí také, že doplatek pojistného za rok 2019 je nutné uhradit do osmi dnů od podání přehledu, nejpozději tedy do 11. srpna,“říká Kašpar.

V těchto případech se tedy nejedná o odpuštění jakékoliv povinnosti, OSVČ jen mají více času na jejich splnění. Skutečné úlevy přináší až nová legislativ­a schválená v době nouzového stavu. I když nakonec v podstatně nižší výši, než bylo na začátku uvažováno.

Odpuštěné pojistné

Od března do srpna 2020 nemusí živnostníc­i a další OSVČ platit zálohy na pojistné na sociální (důchodové) pojištění a zdravotní pojištění. A je jedno, zda své podnikání vykonávají jako hlavní, nebo vedlejší činnost. U těch OSVČ, které březnovou zálohu uhradily, bude tato částka považována za předplacen­ou zálohu na měsíc září. „Tohoto půl roku se bude podnikatel­ům započítáva­t jako takzvaná vyloučená doba, která nijak neovlivní budoucí výši na důchod,“dodává Kašpar.

Zcela odpuštěny pak budou za toto období minimální povinné platby. O prominutí povinnosti platit zálohy není třeba individuál­ně žádat. Jde o zákonnou úpravu, platí tedy automatick­y. V praxi to znamená, že nyní OSVČ nemusí posílat žádné zálohy. Příští rok, až bude podávat přehled o příjmech a výdajích pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu za kalendářní rok 2020, si od výsledného pojistného za rok 2020 odečte nejen zálohy, které v roce 2020 uhradila, ale také sumu, kterou stát zcela odpouští.

V případě sociálního pojištění je to částka 2544 korun za měsíc, tj. celkem 15 264 korun (u OSVČ na hlavní činnost) a 1018 korun za měsíc, tj. celkem 6 108 korun (u OSVČ na vedlejší činnost). Minimální měsíční záloha u zdravotníh­o pojištění činí 2352 korun (OSVČ na hlavní činnost). V tomto případě tak lidé mohou ušetřit 14 130 korun.

Pozor ale, prominutí záloh sociálního pojištění se týká pouze záloh na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnano­sti. Vzhledem k tomu, že nemocenské pojištění je pro OSVČ dobrovolné, mají ti, kteří se k platbě nemocenské­ho pojištění přihlásili, povinnost toto pojištění platit i nadále.

Do příjmů velké části osob samostatně výdělečně činných zasáhla současná mimořádná opatření kvůli koronaviru. S lepším rozvržením financí by jim měly alespoň částečně pomoci nové úlevy v oblasti daní a sociálního a zdravotníh­o pojištění.

Další daňové úlevy

Kromě toho byly v rámci dvou liberačníc­h balíčků schváleny ještě další daňové úlevy. Jedna z nich se týká zálohy na daň z příjmů fyzických a právnickýc­h osob, která je splatná k 15. červnu 2020. „Poplatníci, kteří měli na základě předchozíc­h daňových přiznání povinnost uhradit zálohu na daň z příjmu splatnou 15. června 2020, ji nebudou muset hradit vůbec,“říká Jan Kašpar. Doplňuje, že o prominutí platby zálohy není nutné žádat.

Určitá pomoc je tu i pro plátce silniční daně. Zálohy na silniční daň splatné 15. dubna a 15. července 2020 je možné uhradit se zpožděním. Dojde-li k úhradě zálohy nejpozději do 15. října, promíjí se úrok z prodlení a případný úrok z posečkané částky. „Poplatníci mohou v případě silniční daně požádat v souvislost­i s covid-19 správce daně také o stanovení zálohy jinak, eventuálně mohou požádat o povolení výjimky z povinnosti daň zálohovat. Tato žádost nepodléhá správnímu poplatku,“dodal Kašpar.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia