Lidové noviny

S úředníky jednejte raději elektronic­ky

Úřady dávají přednost jednání na dálku Po internetu lze podat daňové přiznání, zaregistro­vat se na úřad práce i vyřídit sociální dávky

- DANA JAKEŠOVÁ

Snaha omezit mezilidský kontakt kvůli šíření koronaviru přinesla celou řadu změn i při jednání s různými úřady. Všude bez rozdílu se aktuálně preferuje komunikace na dálku.

Bez osobní návštěvy je tak v současné době preferován­o například podávání daňových přiznání. Úřední hodiny podatelen finančních úřadů pro veřejnost jsou totiž pouze v pondělí a ve středu od osmi do 11 hodin. A omezen je i provoz pokladen. Dočasně je omezen i provoz pracovišť finančních úřadů na menších městech, které fungují v „optimalizo­vaném režimu 2+2“, tedy jsou tam standardně dva dny v týdnu dva úředníci.

Poštou i po internetu

Ideální variantou je pak využití dálkové formy komunikace, tedy podání daňových přiznání prostředni­ctvím webové aplikace EPO (adisepo.mfcr.cz) nebo poštou. Zásilku není nutné posílat doporučeně, stačí ji tedy vhodit do poštovní schránky bez nutnosti navštívit poštu.

Rovněž úhradu daně je ideální provést bezhotovos­tním převodem bez návštěvy úřadu nebo pošty. Pokud někdo internetov­é bankovnict­ví nemá, může podle informací Finanční správy zaplacením daně pověřit jinou osobu, například příbuzného. Daňový řád pamatuje i na tyto případy a umožňuje, aby správce daně přijal jakoukoliv platbu daně, i přesto, že není provedena přímo daňovým subjektem. Podrobné informace lze získat na speciálníc­h linkách, které Finanční správa kvůli aktuální situaci zřídila. Centrální infolinka má číslo 224 041 111. A fungují i linky pro jednotlivé kraje. Informace najdete rovněž na nové webové stránce finanční správy (www.financnisp­rava.cz).

ČSSZ a úřady práce

Také Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) vyzývá veřejnost, aby komunikova­la primárně elektronic­ky, telefonick­y, případně prostředni­ctvím provozovat­ele poštovních služeb. Nabádá k tomu, aby každý zvážil, zda je nutné podání, jež nelze učinit elektronic­ky, realizovat okamžitě. Je možné například odložit sepsání žádosti o důchod, ten pak vyplatit až pět let zpětně. Zaměstnanc­i ČSSZ jsou připraveni jednotlivé případy konzultova­t „na dálku“a hledat vhodná řešení.

Všechny tiskopisy a další důležité dokumenty (vč. tiskopisu Přehled o příjmech a výdajích OSVČ) je také možno odevzdat do schránek umístěných na úřadech okresních správ sociálního zabezpečen­í. Hotovostní platba pojistného je možná jen výjimečně, po předchozí domluvě. Preferován je bezhotovos­tní styk.

Osobní kontakt bude umožněn, a to v úředních hodinách a po předchozím objednání prostředni­ctvím objednávko­vého systému (objednani.cssz.cz), kontaktníh­o mailu či telefonick­y. Podobně mají nastavená pravidla také zdravotní pojišťovny.

Silný nápor nyní zažívají úřady práce. Nouzová legislativ­a proto v současnost­i umožnila vyřízení většiny záležitost­í online, ačkoliv standardně je nutná osobní návštěva. Elektronic­ky je tak nyní možné žádat například o zprostředk­ování zaměstnání a podporu v nezaměstna­nosti, stejně jako o sociální dávky. Akceptován­o je i zaslání žádostí a všech dokladů běžným mailem bez zaručeného elektronic­kého

inzerce podpisu. V případě potřeby poradí s vyřízením pracovníci telefonick­ého centra na čísle 800 77 99 00 nebo na e-mailu kontaktni.centrum@mpsv.cz nebo callcentru­m@mpsv.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia