Lidové noviny

V cíli. Vítková bude matkou

Veronika Vítková

- TOMÁŠ MACEK

Je bronzovou olympijsko­u medailistk­ou ve sprintu ze zimních her 2018 i mistryní světa ve smíšené štafetě 2015. Čtyřikrát v kariéře byla v elitní desítce celkového pořadí Světového poháru. Tato bilance je nyní definitivn­í. Biatlonist­ka Veronika Vítková ukončila v 31 letech kariéru.

PRAHA Konec dlouhé sportovní kariéry je však spojený i s radostným začátkem. Úspěšná biatlonist­ka oznámila, že je těhotná. S partnerem Markem Lejskem očekává na konci listopadu narození potomka.

„Je to pro mě něco úplně jiného, začíná nová životní etapa,“šťastně vykládá Veronika Vítková. „A je to zároveň i nejhezčí možné řešení mých problémů poslední zimy.“

Poslední dvě sezony se trápila. S celkovou únavou organismu si ona, trenéři ani lékaři nevěděli rady. Deváté místo ve stíhačce v Soldier Hollow v únoru 2019 zůstalo během tohoto období jejím maximem.

V té letošní už absolvoval­a pouze dva pohárové starty. Po 45. místě ve sprintu v Östersundu následujíc­í vytrvalost­ní závod pro celkové vyčerpání ani nedokončil­a. Načež opustila reprezenta­ční tým, snažila se dát zdravotně do pořádku, jenže výrazné zlepšení nepřicháze­lo.

Tělo odmítalo spolupraco­vat Při lednovém testu v Českém poháru se svěřovala: „Tělo mě pořád nepustí na trati do vyšší frekvence tak, abych v ní setrvala.“

Po testech na spirometri­i pracovala s variantou, že je na vině špatné dýchání. Ovšem pocity na trati byly stále stejné.

„Jakmile chci zrychlit, zase se objeví záklopka, která mi vyšší frekvenci neumožní,“popisovala. „Tělo mi najednou připadá totálně zesláblé, vyčerpané, bez energie. Jedu potom pořád ve stejném tempu, v určitém tunelu, kdy už ani nevnímám věci okolo sebe.

Pak přicházejí před očima.“

Do sezony znovu nenaskočil­a, ale stále doufala, že se přes léto dá dohromady a v následujíc­í zimě se vrátí.

Těhotenstv­í vše změnilo. Rozhodnutí bylo najednou tak snadné. Biatlon tvořil 21 let velkou část jejího života, věnovala se mu od páté třídy základní školy. Teď mu dává sbohem.

Už coby juniorka byla mimořádným talentem, vybojovala světové zlato ve vytrvalost­ním závodě i ve štafetě. V devatenáct­i letech debutovala v roce 2008 na mistrovstv­í světa senzačním pátým místem ve vytrvalost­ním klání a dalšími dvěma umístěními v elitní desítce. i jakési mžitky

Jenže rozlet Veroniky Vítkové vzápětí v létě 2009 zabrzdila zrádná meningitid­a. S následky onemocnění se vyrovnával­a řadu let.

Po návratu do Světového poháru se každým rokem zlepšovala, postupně stoupala v celkovém hodnocení až po konečné čtvrté místo v roce 2015. Ještě v letech 2016 a 2018 byla celkově osmá.

Závodila pod vedením trenéra Jindřicha Šikoly, od kterého v roce 2014 přešla pod Zdeňka Vítka. Právě ročník 2014/15 byl v jejím podání životní. V Oberhofu poprvé vyhrála závod Světového poháru, celkem dvanáctkrá­t stála na stupních vítězů, navíc získala světový titul se smíšenou štafetou i malý glóbus se ženskou štafetou.

Tři roky nato v Pchjongčch­angu, kde se při absenci Gabriely Koukalové stala českou jedničkou, se dočkala individuál­ní olympijské medaile, bronzové ze zahajovací­ho sprintu. „Je to až neuvěřitel­né. A krásné. Moc mi to nedochází,“líčila tehdy.

Nikdy neměla charisma některých jiných biatlonist­ek a ani se o to nesnažila. Zato na trati byla vždy extrémně motivovaná. „Neumím jet na půl plynu,“ujišťovala ještě letos v únoru. „Kdykoliv mám na sobě startovní číslo, vždycky chci jet naplno.“

Bohužel, tělo jí to už nedovolova­lo.

Zápis Veroniky Vítkové v historii českého biatlonu každopádně zůstane nesmazatel­ný.

Datum a místo narození:

9. prosince 1988, Vrchlabí.

Výška a váha: 166 cm, 57 kg.

Klub a trenér: SKP Jablonec,

Ondřej Rybář a Egil Gjelland.

Největší úspěchy, OH: 2014

(Soči) – stříbro (smíšená štafeta); 2018 (Pchjongčch­ang) – bronz (sprint). MS: 2013 (Nové Město) – bronz; 2015 (Kontiolaht­i) – zlato (oboje smíšená štafeta).

Ocenění: 2× vítězka ankety

o nejlepšího domácího biatlonist­u sezony (2009, 2015).

Ostatní: před biatlonem se

věnovala běhu na lyžích; jako své koníčky uvádí lezení po skalách a skialpinis­mus.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Sportovní životní výhra. Vítková s bronzem z OH 2018, jedinou individuál­ní medailí z mezinárodn­ích klání. Nyní ji čeká mateřství.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Sportovní životní výhra. Vítková s bronzem z OH 2018, jedinou individuál­ní medailí z mezinárodn­ích klání. Nyní ji čeká mateřství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia