Lidové noviny

Ledecká: Nastal čas odhalení

Elitní česká lyžařka bavila během videokonfe­rence sebe i novináře, konečně sundala brýle O čem dalším ještě promluvila?

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Ne, ani v tuto chvíli Ester Ledecká po vydatné zimě neodpočívá. V minulých dnech vstávala brzo ráno, aby mohla využít poslední zbytky sněhu na Červenohor­ském sedle.

Připravuje se tak na start příští sezony, ve které chce být znovu o chlup úspěšnější. „Prostor ke zlepšení tam určitě ještě je,“prozradila během videokonfe­rence.

Má za sebou jasně nejlepší sezonu na lyžích.

Sezonu, v níž nejprve v listopadu šokovala triumfem ve sjezdu v kanadském Lake Louise a poté se statečně prala o malý křišťálový glóbus právě za sjezd.

To nakonec o 155 bodů nevyšlo, Ledecká skončila druhá.

Žádných velkých oslav se ale nedočkala.

Narozeniny v karanténě

Dva týdny po předčasném ukončení sezony kvůli pandemii koronaviru musela česká závodnice zůstat v karanténě. V té oslavila i své pětadvacát­é narozeniny.

„Ale nevadilo mi to, nejsem vyloženě sociální typ,“řekla.

Teď už ale neztrácí čas a znovu trénuje na příští sezonu – na Červenohor­ském sedle v minulých dnech spolu s trenérem Tomášem Bankem využívala poslední zbytky sněhu. „Měla jsem šanci potrénovat na posledním sněhu na Moravě, kde jsme si mohli sjet pár bran,“popisovala Ledecká.

„Mohu se pořád hýbat, cvičím, trénuji, ale pochopitel­ně jsme všichni v trochu svízelné situaci. Pokusíme se ještě najít někde nějaký sněhový flek, “přidala.

Celou videokonfe­renci pak začala netradičně. Na hlavě měla kšiltovku, na očích velké lyžařské brýle, přes pusu roušku.

„Fanoušci se mě celou sezonu ptali, kdy konečně sundám ty brýle. Tak teď to přijde, odhalení,“zasmála se a sundala brýle.

Ledecká si videokonfe­rencí nahradila tradiční posezonní tiskovou konferenci, na které se obvykle potkává s novináři.

„A strašně ráda bych se se všemi potkala i teď, je to vždycky hezké zhodnocení. Na druhou stranu, spousta novinářů byla na závodech, bylo fajn pokecat si česky. Teď jsou holt taková pravidla, musím to respektova­t. Aspoň jsem zvládla sama make-up,“zhodnotila situaci.

O překonáván­í hranic: „Abych

■ byla upřímná, o nějakých rekordech a překonanýc­h milnících se většinou dozvím z novin. Až tam zjistím, že se mi něco povedlo. V Rogle (vyhrála po Světovém poháru na lyžích také na snowboardu v jedné sezoně – jako první v historii) mi nedošlo, že by se stalo něco výjimečnéh­o. Vyhrála jsem další svěťák a nedošlo mi, že jsem předtím vyhrála i ten sjezdařský. Tyhle dva světy totiž obyčejně nepropojuj­u.“

O vlastních medailích: „Mám

doma v bytě půdičku, která je plná různých ocenění. Postel mám přímo pod půdičkou, takže když vstávám a usínám, vidím na ně, což je fajn.“

O letní přípravě v Řecku: „Určitě

je současná situace komplikací. Strávím tam hodně času v bazénu, windsurfin­gem, což nejde v Česku nahradit. Ale přizpůsobí­me se, a když to bude nutné, budeme jednoduše improvizov­at a vymyslíme skvělý plán tady. Uvidíme, co nám povolí.“

 ?? FOTO REPRO LN ?? Odhalení Ledecké, poprvé v sezoně odkládá lyžařské brýle
FOTO REPRO LN Odhalení Ledecké, poprvé v sezoně odkládá lyžařské brýle

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia