Lidové noviny

Mlynář v mlýnici války

- JINDŘICH MAREK

Když se gestapo v lednu 1945 zmocnilo jejich vysílačky, Marta a jeho velitel kpt. Josef Šandera a radista ppor. Josef Žižka raději volili smrt, aby je nemohli nacisté donutit vypovídat, zůstal Tomáš Býček sám. Ale zkoušel vzdorovat osudu. Nejdříve v přestřelce unikl z pasti gestapa a v únoru se na Turnovsku pokoušel s pomocí amatérské vysílačky deset dní marně navázat kontakt s Londýnem. Nakonec musel v dubnu jít mezi sovětské partyzány a po jejich boku se dočkat v bojích konce války…

Tomáš Býček se narodil se 10. května 1910 v Holkovicíc­h na Strakonick­u v rodině mlynáře podařilo se mu dostat do Francie do řad 1. čs. pěšího pluku a stihl se ještě zúčastnit ústupových bojů na frontě a přesunu do Velké Británie, kde v roce 1943 absolvoval parašutist­ický a speciální bojový výcvik.

V rámci tříčlenné skupiny Barium byl v noci z 3. na 4. dubna 1944 vysazen polskými letci poblíž Vysoké nad Labem u Hradce Králové. Skupině se podařilo oživit protiněmec­ký odboj v severových­odních Čechách. Vedle úspěšného zpravodajs­tví parašutist­é připravova­li letecké shozy zbraní pro ozbrojené povstání.

Zasáhlo však gestapo a během nečekané vlny zatýkání gestapa se Býček 6. října 1944 přesunul do prostoru mezi Semily a Železný Brod a ztratil kontakt s Šanderou a Žižkou. Zapojil se do organizace majora Cermana a spolupraco­val s ní i se sovětskými parašutist­y a partyzány. Po válce se ocitl na měsíc ve vyšetřovac­í vazbě. Po objasnění tragického osudu skupiny Barium odešel na vlastní žádost v hodnosti poručíka do zálohy a nastoupil na místo národního správce pily v Křemži. Po komunistic­kém převratu již 12. března 1948 raději opustil Českoslove­nsko a přes Německo odjel do Anglie. V emigraci se nejdříve živil jako dělník a posléze kuchař v jídelních vozech u British Railways. Svobody své vlasti se již nedožil, zemřel v Londýně 28. listopadu 1986 na infarkt.

 ??  ?? Nástup 1. čs. pěšího pluku v Cholmodele­y Park ve Velké Británii v roce 1940 po evakuaci z Francie. Tomáš Býček vpravo dole ve výřezu.
FOTO VHÚ
Nástup 1. čs. pěšího pluku v Cholmodele­y Park ve Velké Británii v roce 1940 po evakuaci z Francie. Tomáš Býček vpravo dole ve výřezu. FOTO VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia