Lidové noviny

Prymula: Cestování je pořád omezené

Epidemiolo­g Prymula vysvětluje v rozhovoru LN řadu otázek kolem uvolnění vládních opatření

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Před půlnocí na včerejšek oznámil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) spolu s epidemiolo­gem Romanem Prymulou dosud největší uvolnění od chvíle, kdy v Česku začal platit nouzový stav. Teprve včera však začalo být jasnější, co přesně je nyní dovoleno a co ne.

Češi mohou na výlety a na návštěvy k rodině i známým nejen z nejnutnějš­ích důvodů, aniž by porušovali zákon. Ven spolu nemusejí už jen dvojice ze společné domácnosti, ale až deset lidí. I nadále ovšem platí, že musejí mít roušku. A podle Prymuly by bylo dobré, kdyby dál dodržovali odstupy.

Některá uvolnění zůstávají spíše teoretická. Lidé sice mohou nově vycestovat do zahraničí, ale v mnoha zemích platí i nadále přísná omezení a letadla zatím nevzlétnou.

K novému rozvolnění vedly nejen pozitivní výsledky, které ukázaly, jak s epidemií zahýbaly Velikonoce,

kdy lidé ve velkém přestali být důslední, ale i čtvrteční rozhodnutí soudu, který zrušil čtyři vládní opatření včetně omezení volného pohybu. „Příštích čtrnáct dní bude nutné bedlivě sledovat, co se bude dít, protože rozvolnění, které nastává nyní, je opravdu poměrně masivní,“říká v rozhovoru pro LN Prymula.

LN Co přesně znamená, že se zrušilo omezení volného pohybu? Že můžu chodit na návštěvy, k příbuzným, na výlety?

Určitě. Je to poměrně velké rozvolnění. Namísto dvou osob se venku může pohybovat už deset lidí, to znamená, že naprostou většinu běžných aktivit už dělat můžete.

Ale přimlouvám se za to, aby lidé zachovali odstup. Vím, že je to těžké, ale pokud možno to dělejme, protože jestli křivka nakažených vystřelí zpátky nahoru, budeme muset další opatření zabrzdit.

LN

Znamená to, že když půjdu s devíti přáteli například do parku, je to v pořádku?

Ano.

LN Jak je to přesně s uvolněním zákazu vycestovat?

Teoreticky lidé mohou překročit hranice. Nicméně okolnosti jsou zatím tak komplikova­né, že takových případů bude podle mě naprosté minimum, protože není ani moc kam jet. Člověk musí jet do země, která ho přijme, což je v tuhle chvíli v Evropě reálný problém.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia