Lidové noviny

Delší nouze jako zažehnání virového risku

- KATEŘINA SURMANOVÁ MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Pro spoustu Čechů představuj­í termíny „nouzový stav“a „restriktiv­ní opatření“synonyma. Proto vznikl zmatek, když vláda v noci na pátek oznámila, že vyhlašuje masivní škrty zákazů a bude chtít protáhnout nouzový stav až do 25. května. Řada lidí nabyla dojmu, že druhým se první ruší.

„Už se v krocích vlády nestíhám orientovat. Ale jsem ráda, že můžeme chodit bez obav venku,“

řekla LN Eva Králová, seniorka z Prahy. Tohle sdělení – beze strachu pojďme ven – si z přehršle zpráv vybrala i maminka dvou dětí Martina: „Je to moc fajn, konečně můžu vzít děti na vzduch a neřešit to. Ale byli jsme s manželem celkem překvapení, přijde mi, že je ta situace chaotická.“

A taky že byla. Ministři za ANO dva dny říkali, že delší nouzi nepodpoří, leda by se vymkla kontrole čísla nákazy po Velikonocí­ch. Křivka se naopak slibně umravnila, ministři za ANO ale vysvětlují, že nouzový stav chtějí i po konci dubna. Tvrdí, že nic jiného nezbývá.

Situaci zvrátil čtvrteční verdikt Městského soudu v Praze, který uvedl, že je-li nouze, musí restrikce vydávat vláda v režimu krizového zákona, ne jen ministerst­vo zdravotnic­tví, jako se to od sklonku března dělo. Vláda se rozhodla, že omezení předělá na ta krizová a nouzi prodlouží. „Chtěli jsme to ukončit, ale rozhodnutí odpovídá rozsudku. Rozvolňová­ní odpovídá výsledku boje s virem. Jedno nepodmiňuj­e druhé,“sdělil LN vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO).

Soud konstatova­l, že resort zdravotnic­tví za této situace nesmí omezit volný pohyb a obchod. Může je regulovat, třeba požadavkem na rozestupy, ne však zakázat. U volného pohybu je to pasé, vláda zákaz nahradila soupisem sešněrován­í v gardu známého „trojboje“rouška–distanc–dezinfekce. Otevírání obchodů je ale rozfázován­o až do 25. května a vláda míní, že kdyby nouze pominula, nastala by od května anarchie, kdy by otevřel každý, od nákupního centra po noční klub. Druhá vlna pandemie by pak mohla dorazit v závěsu, panuje obava.

Posledním datem, kdy se bude rozvolňova­t, je také dána vládní žádost sněmovně, dokdy chce stav prolongova­t. Poslanci ANO původně nechtěli pro nápad zvedat ruku, předseda hnutí a premiér Andrej Babiš včera uvedl, že teď už to udělají, KSČM je také ochotná, ČSSD tak chtěla činit celou dobu, tedy hlasů by mělo být dost.

Vláda čelí kritice, že se k ministersk­ým nařízením uchýlila, aby se vyhnula povinnosti náhrady ušlého zisku těm, jimž koronaviru­s a restrikce s ním souvisejíc­í nadělaly jizvy v rozpočtech. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) uvedla, že si neumí představit, podle čeho by se ušlý zisk počítal. Srovnávat s výdělky z konjunktur­y by dle ní byla lichva a jinak není s čím srovnávat, protože pandemická poklice je nad světem poprvé. Vláda pomáhá podnikatel­ům a živnostník­ům i bez žalob o náhradu: dotacemi, zárukami, dávkami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia