Lidové noviny

KRÁTCE

-

Léčba plazmou. V Thomayerov­ě nemocnici v Praze nyní léčí plazmou s protilátka­mi proti koronaviru tři pacienty; všichni tři jsou ve vážném stavu hospitaliz­ováni na anesteziol­ogicko-resuscitač­ní klinice. Rekonvales­centní plazmu od pacientů, kteří se vyléčili z nemoci covid-19, začnou v příštím týdnu nasazovat k léčbě také v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, s odběrem plazmy od zájemců začali rovněž v pražské Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Jde o experiment­ální metodu, která by mohla pomoci v léčbě infikovaný­ch pacientů.

Sociální služby začnou postupně obnovovat provoz, a to od pondělí nejdřív jen na dálku po internetu či telefonu. Postupně pak začnou fungovat i v terénu či ambulantně v květnu. Jako poslední by se mohly 8. června otevřít stacionáře a terapeutic­ké dílny pro klienty kromě seniorů. Uvedla to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), dle ní vláda s návrhem souhlasila.

Banky se zapojí do projektu takzvané chytré karantény ,od příštího týdne budou poskytovat údaje pro vytváření vzpomínkov­ých map, uvedla Česká bankovní asociace. Banky poskytnou údaje ministerst­vu zdravotnic­tví, jež je od nich bude požadovat na základě předem poskytnuté­ho souhlasu lidí infikovaný­ch koronavire­m.

Bez miliard od filmařů. V Česku se kvůli opatření proti šíření koronaviru zrušilo či přerušilo natáčení zahraniční­ch štábů skoro za pět miliard korun. V případě výroby českých filmů, dokumentů a animované tvorby je zatím zrušeno nebo přerušeno natáčení v objemu 0,5 miliardy korun. Ve svém materiálu, který mapuje dopady nákazy na audiovizuá­lní průmysl, to uvedlo několik oborových sdružení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia