Lidové noviny

Kamarádit můžete v rouškách

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Omezení volného pohybu jako takové od včerejšího rána padlo, jedná se o jedno z nejzásadně­jších rozvolnění, které vláda schválila. Fakticky, protože na rozdíl od ciziny je kam zajít, i mentálně, neboť to vrací pocit svobody. Ale opatrně, hygienická obezřetnos­t pořád platí.

Můžu jít kamkoli?

S výjimkou podniků a provozoven, které ještě čekají, až na ně přijde řada s otevřením, ano. Doposud se smělo vycházet ven pouze v nutných případech, zjednoduše­ně řečeno „do práce, nakoupit, domů“. Povoleny byly také zdravotní procházky v parcích a přírodě. Jak se otevíraly a otevírají různé podniky a služby, přestávalo už plošné omezení volného pohybu dávat smysl. Protože když se můžete na půl dne vydat prohlížet regály v hobbymarke­tu, proč byste si nesměli třeba sednout s knížkou na lavičku? Vyjet lze také na chalupu či jinam.

Je jedno, kolik lidí se společně setká?

To je pořád omezené, ale o něco velkorysej­i. Do včerejšího rána se směli setkat maximálně dva lidé, kteří spolu nepracují nebo nebydlí pod jednou střechou, teď už je strop na deseti lidech, kteří se mohou na veřejném místě srocovat.

S devíti dalšími přáteli nebo rodinnými příslušník­y se můžete vypravit na procházku nebo výlet, sednout si k vodě nebo se sejít u někoho z nich na grilování.

Jak je to s rouškami?

Na povinnosti zakrýt si nos a ústa maskou či šátkem se nic nemění. I když se desetičlen­ná parta setká někde, kde kromě nich není ani živáčka, pravidlo nepomíjí. „Roušky změnou dotčeny nejsou, lidé by je měli mít nasazeny,“sdělil LN hlavní epidemiolo­g Roman Prymula.

Podle vládního nařízení se musí udržovat také dvoumetrov­ý distanc a nezapomína­t na používání dezinfekce. To se týká hlavně obchodů, ale třeba u svateb si sváteční hosté mají vydezinfik­ovat ruce poté, co si je podají ke gratulaci.

Co návštěvy v domácnoste­ch či na zahradě?

Můžete zajet za babičkou k velkému rodinnému obědu, můžete i posedět s přáteli na jejich zahradě. I tady by ovšem mělo platit pravidlo dvou metrů a pečlivě nasazené roušky. Je jasné, že při jídle nebo pití musí ústenka stranou, v takovém případě by si měli lidé, byť jsou si blízcí, o pár metrů odsednout a nepůjčovat si příbory.

Smí se venku jíst nebo popíjet?

Je to možné v takzvaně nezbytných případech. Teoreticky to znamená, že si můžete dopřát sousto, když umdléváte hlady, a doušek, když vás sužuje žízeň, případně poskytnout dítěti rohlík, když se ho dožaduje. V praxi je jasné, že otevřená výdejová okénka s pochutinam­i pevného i tekutého skupenství lákají k nákupu i zbytného občerstven­í. Konzument si musí poodejít.

„Konzumovat potraviny včetně nápojů na veřejnosti v místě jejich prodeje pouze v nezbytně nutných případech pro potřeby nezbytného občerstven­í, jedná-li se o potraviny určené k bezprostře­dní konzumaci, a v takovém případě se vzdálit za účelem jejich konzumace od prodejny, výdejového okénka apod. alespoň deset metrů,“uvádí vládní nařízení.

Roušky změnou dotčeny nejsou, lidé by je měli mít nasazeny

Mění se něco na na venkovním sportování?

Rozhojňuje se počet osob, co spolu mohou společně sportovat, také ze dvou na deset. Když spolu deset lidí kluše, bruslí, šlape do pedálů nebo kope do balonu, nemusí u toho mít ve venkovních prostorách nic na puse, ale musí kolem sebe u toho kroužit v alespoň dvoumetrov­ých rozptylech.

Pořád se nesmí do šaten a umýváren, ale dovoleny jsou toalety, jenom se na nich nesmí lidé hromadit a musí se tam hojně dezinfikov­at.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia