Lidové noviny

Prymula: Cestování je dál omezené

-

LN Takže rozhodnutí rozvolnit zákaz vycestovat bylo přijato primárně kvůli čemu?

Neustále nám někdo předhazuje, že jsme za ostnatými dráty. Nic takového nikdo nechce. Plošné opatření o zákazu vycestován­í zmizelo, ale většina zemí přitom má nějaké podobné, takže teoreticky člověk vyjet za hranice může, avšak prakticky je ta šance velmi omezená.

LN Existuje přehled, do jakých zemí je nyní možné jet?

V tuto chvíli se žádný takový přehled nevede, protože je prakticky prázdnou množinou. Vím o tom, že třeba Island přijímá cestovatel­e, na druhou stranu platí, že dostat se nyní na Island nebude nic jednoduché­ho. Sehnat let do Reykjavíku není úplně možné.

LN Kdy předpoklád­áte, že budou obnoveny lety?

To záleží na vzájemných dohodách premiérů jednotlivý­ch zemí, protože to zpravidla probíhá na zahraniční úrovni. V některých zemích, jako jsou například Řecko či Chorvatsko, panuje zájem o obnovení turistické­ho ruchu, to však ještě bude předmětem diskusí.

LN Když se člověk vrátí ze zahraničí, musí jít buď na čtrnáct dní do karantény, nebo se prokázat nejdéle čtyři dny starým negativním testem na koronaviru­s. Soudím, že je poměrně složité nechat se otestovat v zahraničí, nebo se pletu?

Řeší to takhle spousta zemí, protože prostě nechtějí riskovat. Jde sice o relativně komplikova­nou podmínku, je však motivována tím, aby se zabránilo šíření viru. Pokud by teoreticky začala sezona, během níž bude možné masivněji cestovat, pak se pravidla změní.

LN Platí i to, že do Česka mohou přicestova­t cizinci?

Platí, ale musejí se prokázat negativním­i testy a dalšími náležitost­mi. V tuto chvíli to rozvolnění restrikcí není až tak o dovolených, spíš míří vstříc různým expertům, pracovníků­m kritické infrastruk­tury, podnikatel­ům, kteří zde mají firmy, a podobně.

LN Může přijet do Česka obyčejný turista.

Teoreticky ano.

LN Proč nadále zůstávají zakázané velké akce? A co vlastně je nyní jako velká akce chápáno?

Nepochybně jsou nadále velkým rizikem a je to tak chápáno celosvětov­ě. Proto se akce s tisícovkam­i účastníků nepovolují. V tuhle chvíli v podstatě platí, že akce s účastí do stovky lidí by měly být možné na konci května. Co bude dál, se uvidí dle vývoje dat, ale ani celosvětov­ě se nepředpokl­ádá, že by se mohly konat události, na které by přišlo třeba pět tisíc lidí a víc.

LN Na konci května tedy bude možné pořádat akci pro nejvýše sto lidí?

Ano, bude se to vztahovat třeba na zápasy ve fotbalové lize. Musíte si však uvědomit, že sto lidí v tomto případě v podstatě zahrnuje hráče obou týmů a jejich realizační týmy. Na diváky se tak nedostane. Postupně bude snaha otevírat divadla, kina a další, ovšem za podmínky, že budou dodržovány dostatečné rozestupy. Ze začátku by je mohla navštěvova­t třeba padesátka lidí, postupně možná i víc.

LN Na první pohled se zdá, že ohlášeného uvolnění restrikcí je poměrně dost. Nemůže z toho ještě být průšvih? Dopomohly k tomu třeba Velikonoce, u nichž se ukázalo, že nic zásadně negativníh­o s počty infikovaný­ch neprovedly?

Průšvih může být z čehokoli. Během Velikonoc se v grafu ukázala jen malá vlnka, která hned po třech dnech zmizela. Byl to jeden ze signálů, že těch opatření můžeme rozvolnit více, než jsme původně zamýšleli. V příštích čtrnácti dnech však bude nutné bedlivě sledovat, co se bude dít, protože rozvolnění, k němuž nyní dochází, je opravdu poměrně masivní.

LN Jak jde dohromady oznámené rozvolňová­ní pravidel s tím, že chcete prodloužit nouzový stav až do 25. května?

Prodloužen­í nouzového stavu víceméně vychází ze čtvrtečníh­o rozhodnutí soudu (rozhodl, že je-li nouze, musí restrikce vydávat vláda v režimu krizového zákona, ne jen ministerst­vo zdravotnic­tví, jako se to od sklonku března dělo – pozn. red.). Nepřísluší mi to úplně hodnotit, ale připadá mi poměrně zvláštní, když soud konstatuje, že opatření byla správná, pouze byla nedostateč­ně zdůvodněná, vyšla v normě, která by neměla mít celostátní dopad, a na základě toho, je ruší. Je nutné to tedy řešit jinak – a to lze pouze přes krizové zákony, tedy přes nouzový stav. V tuto chvíli je diskuse o tom, zda nouzový stav prodloužit, nebo ne, téměř nadbytečná, protože teď ho skutečně nutně potřebujem­e.

LN Krizové zákony nelze přijímat v jiné době než v nouzovém stavu?

Soud řekl, že čtyři hlavní opatření, která byla přijata, mají příliš velké dopady a že by to mělo být přijímáno podle krizové legislativ­y, tedy v režimu, který je tady nyní. Kdyby teď sněmovna řekla, že nouzový stav neprodlouž­í, pak všechna opatření od prvního května zaniknou a nebude platit vůbec nic.

LN Myslela jsem, že problém je v tom, že opatření přijalo ministerst­vo zdravotnic­tví, nikoliv vláda, nebo ne?

Ministerst­vo zdravotnic­tví to stejně předkládal­o vládě, i když ta to neschvalov­ala, ale brala na vědomí. Z toho, co řekl soud, je jediná cesta ven, a to právě přes prodloužen­í nouzového stavu. Eventuálně by se musela změnit legislativ­a, protože byť by situace byla příznivá, opatření by měla platit.

LN Takže opatření, která se včera uvolnila, souvisela i s verdiktem soudu, kterému vadilo třeba právě omezení volného pohybu?

Souvislost to má s řadou jiných věcí. V momentě, kdy dojde k jakémukoli­v uvolnění, dochází k rozporu se základním omezením, které říká, že se lidé mají omezovat pouze na cesty do práce a na nákup, aby si obstarali základní potřeby nutné k obživě. Pakliže chceme, aby lidé mohli chodit například i do autoškol či do knihoven, pak jsme museli tohle základní opatření zrušit. Ostatně někteří lidé se už ozývali kvůli tomu, že jsme povolili otevřít hobby markety, i když tam lidé nechodí za účelem základní obživy.

LN Od včerejšího rána zaznívá kritika, že jste zvolili nešťastný způsob, jak ono rozvolnění oznámit. Na tiskovou konferenci přišel jen ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch a vy, navíc až pozdě večer. Proč to tak bylo?

Některá opatření měla platnost už od rána, proto byla snaha to oznámit, i když bylo takhle pozdě.

LN Kam vlastně zmizel premiér Babiš? Dřív byl takřka na každé tiskovce, v poslední době ale byl vidět, snad jen když běhal s pomlázkou po své zahradě. Až včera odpoledne po dlouhé době znovu předstoupi­l před novináře po jednání vlády.

Určitě nezmizel. Dnes jsem s ním strávil hodinu a půl při videokonfe­renci se zástupci zemí, které nejlépe fungují z hlediska kontroly epidemie koronaviru, mezi nimiž je Austrálie či Nový Zéland. Seděl jsem vedle něj a viděl ho naprosto živého.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Stále na stráži. V příštích čtrnácti dnech bude nutné bedlivě sledovat, co se bude dít, protože rozvolnění, k němuž nyní dochází, je opravdu poměrně masivní, říká hlavní epidemiolo­g Roman Prymula.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Stále na stráži. V příštích čtrnácti dnech bude nutné bedlivě sledovat, co se bude dít, protože rozvolnění, k němuž nyní dochází, je opravdu poměrně masivní, říká hlavní epidemiolo­g Roman Prymula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia