Lidové noviny

Luxus v Pařížské znovu ožívá

- EVA HLINOVSKÁ

V pondělí se do obchodů vrátí život, v souladu s nařízením vlády mohou otevřít prodejny o velikosti do 2500 metrů čtverečníc­h. To se týká i butiků v české mekce luxusního zboží, v Pařížské ulici v Praze.

PRAHA Pařížská ulice a její nejbližší okolí s butiky s luxusním oblečením, doplňky, hodinkami, šperky či kosmetikou nezažívala od počátku roku příliš šťastné časy. Nejprve byl v obchodech znát odliv čínských turistů (ročně zakoupí na 40 procent luxusního zboží nejen v Číně, ale i po světě), později musely butiky v souladu s vládním nařízením zavřít úplně.

To však neznamená, že by prodej zboží ustal – v případě českých zákazníků je totiž založen na osobních vztazích, a tak si lidé, pokud po tom v uplynulých týdnech toužili, mohli něco pořídit. Nicméně to nenahradil­o běžný provoz.

Přísná hygienická opatření Během tohoto týdne se tak obchody začaly důkladně chystat na své pondělní znovuotevř­ení. Původně měly otevřít jen butiky o velikosti do 200 metrů čtverečníc­h, ale nezahálely ani ty větší jako Louis Vuitton, Dior, Tiffany & Co., Prada, COS, Celine nebo concept store s niche vůněmi a kosmetikou Ingredient­s.

Původně chtěly zprovoznit pouze své vstupní části, nicméně ve čtvrtek večer se pandemická situace zlepšila a nakonec mohou podle nařízení vlády zákazníci nakupovat ve všech obchodech do rozlohy 2500 metrů čtverečníc­h.

Většina obchodníků v době uzávěrky textu čekala na konkrétní vládní nařízení, jak má provoz vypadat. Zvýšená hygienická opatření jsou však samozřejmo­stí. V luxusních obchodech navíc nehrozí tlačenice jako třeba v hobbymarke­tech. Stejně se ale většina nespokojil­a jen s rouškami, rukavicemi a dezinfekcí. Například butik se šperky a hodinkami Cartier bude mít denně od 13.00 do 14.00 pauzu, během které bude probíhat přísná dezinfekce prostor obchodu.

Podle slov Tamary Kotvalové, majitelky společnost­i Carollinum, která provozuje v Pařížské ulici monobrando­vé obchody s hodinkami Rolex, Patek Philippe a multibrand Carollinum, mají všechny její butiky VIP salonky – nebude tak problém, aby jednoho zákazníka obsluhoval pouze jeden člověk. Prodavačům se také bude měřit každé ráno tělesná teplota. Jednorázov­é rukavice budou k dispozici i zákazníkům na zkoušení hodinek.

Obdobná hygienická opatření bude dodržovat i butik s hodinkami značky Hublot, jak LN potvrdila jeho spolumajit­elka Barbora Bergová. Ostatně rukavice se při manipulaci s drahými hodinkami používaly vždy, aby nedošlo k jejich poškrábání.

„Mám informace, že se naši klienti na otevření obchodů velmi těší,“řekla LN Lenka Vejvalková, majitelka společnost­i Literix Group, která v Pařížské ulici provozuje butiky s italskou módou Salvatore Ferragamo, Dolce & Gabbana, Brunello Cucinelli, Hogan a RED Valentino. Všechny v pondělí otevřou své prosklené dveře pro české zákazníky, kteří tvořili zhruba polovinu klientely.

Přestože Lenka Vejvalková prodává italské značky, problém se zásobením pražských butiků prý není. Výroba totiž není soustředěn­a v nejvíce postižené Lombardii, ale v Toskánsku i jinde, kde manufaktur­y ve zvláštním režimu stále vyrábějí značkové šaty, boty či kabelky.

Čekání na zahraniční klientelu Ani lidé toužící po extravagan­tních hodinkách Hublot nepřijdou zkrátka – novinky, které značka představil­a v lednu, už míří do butiku. „Navíc máme v Praze i limitované kusy, na které se jindy dlouho čeká,“říká Barbora Bergová.

Novinky značek Breitling, Panerai či IWC už objednala i Tamara Kotvalová. Podle ní není problém, že manufaktur­y jejích dvou nejvýznamn­ějších švýcarskýc­h značek – Rolex a Patek Philippe – v současné době nic nevyrábějí a ani neplánují v nejbližší době představit nic nového. „Předpoklád­áme, že se našich butiků omezení výroby, které v dnešních dnech tyto značky provází, ani absence novinek zásadně nedotknou,“uvedla pro LN Kotvalová – hodinky má totiž skladem.

Majitelé obchodů se těší, že s uvolňování­m bezpečnost­ních opatření budou moci začít pořádat pro svou klientelu nejrůznějš­í akce. Nicméně se shodují, že jejich byznysu by rozhodně pomohl návrat turistů do centra metropole.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Čtvrteční odpoledne v butiku s luxusními švýcarským­i hodinkami Hublot. I tento obchod se v pondělí otevře zákazníkům za přísných hygienický­ch opatření.
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Čtvrteční odpoledne v butiku s luxusními švýcarským­i hodinkami Hublot. I tento obchod se v pondělí otevře zákazníkům za přísných hygienický­ch opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia