Lidové noviny

Lidé jsou skvělí, okna fungují

Třetina podniků zachraňuje aspoň část příjmů rozvozem jídla či prodejem s sebou

- MIROSLAV PETR

PRAHA Pivaři a všichni věrní zákazníci houfně pomáhají svým oblíbeným restauračn­ím zařízením, přibývá projektů, jako je třeba Zachraňhos­podu.cz. Leckde dokonce u okének zavřených podniků stojí fronty. „Lidé jsou skvělí,“raduje se třeba Martin Václavík z brněnské restaurace Like it.

Pivo či limo s sebou nebo rozvoz jídel provozují po Česku tisíce hospod a restaurací. Tržby celého oboru gastronomi­e v Česku se i tak v dubnu propadají na 20 procent oproti situaci před zavřením provozoven. Jedná se přitom o určité zlepšení. V březnu dosahovaly tržby v pohostinsk­ém oboru pouhých deseti procent únorového stavu.

Některé restaurace spustily výdejní okénka a případně službu jídla s sebou hned, jakmile vláda v březnu nařídila zavřít všechny lokály. Mnoho dalších se přidává postupně. Ukazuje se, že aspoň v některých případech to pomůže podnik udržet při životě do 25. května, kdy vláda plánuje obnovit provoz v interiéru restaurací.

Společnost Storyous, která je dodavatele­m pokladních systémů pro zhruba desetinu všech gastronomi­ckých zařízení v Česku, vyčíslila, že v březnu provozoval­a čtvrtina podniků výdejní okénko pro pivo i jídla, případně zajišťoval­a rozvoz. Teď v dubnu podíl vzrostl na víc než třetinu.

Stačí to na přežití?

„Podnikům, které mají otevřeno, se daří dosahovat téměř 70 procent tržeb v porovnání s únorem. Výdejní okénka nebo rozvoz jídla ale zatím provozuje jen třetina všech podniků, ty zbylé zůstávají zavřené. Proto celý gastro sektor ve srovnání s únorem aktuálně zaznamenáv­á tržby pouze v hodnotě 20 procent. I tak je to ale oproti březnu výrazné zlepšení,“uvedl šéf Storyous Igor Třeslín.

Během dubna se po celém Česku rozšířila řada kampaní, které hospody s výdejem „přes ulici“a jejich nabídky propagují. Sounáležit­ost zákazníků je leckdy velká. Přesto ale podniky oslovené redakcí LN považují dvoutřetin­ový podíl tržeb oproti stavu před koronavire­m za nereálně vysoký.

„Je to špatné. V tuto chvíli jsme asi na 15 procentech běžných tržeb, takže každý den je ztrátový, jen to trochu zmírňujeme,“uvedl LN Marek Šmíd, jednatel restaurace Beef&Beer v Uherském Hradišti. Někde je podíl „rozvážkový­ch a okénkových“tržeb ještě menší.

Jinde ale údaje Storyous potvrzují. Například brněnská restaurace Like it v současné době prodá více porcí než dřív. „Zájem je velký, za den uvaříme asi 150 až 200 jídel. Tržby jsou ale menší, protože lidé si u nás nesednou a nedají si nápoje. Celkově máme pokles asi o 25 procent,“řekl LN Martin Václavík, majitel podniku.

Pro velkou část podniků je odběr věrných zákazníků jednou z mála pomocí k přežití. Státní pomoc ve formě bezúročnýc­h úvěrů, bonusu pro živnostník­y nebo kompenzace mezd dosud dorazila k málokterém­u z hospodskýc­h.

„Ministryně Schillerov­á se chválí, jak stát vydal a vydá firmám a živnostník­ům 1,2 bilionu korun. Ty peníze ale ještě nikdo neviděl, a přitom včera bylo pozdě. Kdo nemá vlastní krizový plán a řešení, skončí úplně,“obává se šéf plzeňského Švejk restaurant­u Radovan Sochor.

V Česku fungovalo před příchodem koronaviro­vé krize na 40 tisíc restaurací, hospod, barů a dalších gastronomi­ckých podniků. Podle údajů Asociace hotelů a restaurací však v březnu 75 procent z nich provoz zastavilo úplně a není jisté, zda se jim podaří byznys restartova­t, nebo definitivn­ě skončí.

S přispěním Lenky Jančarové

Víícceeččt­těětteenna­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia