Lidové noviny

Liga se může hrát za měsíc

Výběr nařízení pro profesioná­ly

-

PRAHA Ve čtvrtek vláda upravila některá omezení vzhledem k příznivému epidemiolo­gickému vývoji nemoci covid-19 v zemi, a tak konání sportovníc­h akcí v omezeném počtu osob a bez diváků bude možné už od 25. května, zatímco původní plán počítal s termínem 8. června. To dává především fotbalovým ligám větší možnost, aby dohrály sezonu v původně zamýšleném systému včetně nadstavbov­ých klání.

„Aktuální vývoj ohledně uvolňování opatření vítáme a věříme, že to umožní znovuzaháj­ení fotbalové ligy v co nejbližším termínu. Další možný vývoj budeme řešit na pondělním zasedání Ligového výboru,“uvedl předseda LFA Dušan Svoboda v tiskové zprávě.

Šéf asociace, která v Česku řídí první a druhou ligu, navrhuje, aby na stadionu mohlo být přítomno 130 osob včetně zástupců médií.

Ještě předtím, než byl před polovinou března vyhlášen nouzový stav a liga byla definitivn­ě přerušena, bylo v plánu, že by na utkáních bez diváků mohlo být na stadionu maximálně 100 lidí. „Byli jsme schopni zápasy uspořádat

Aktuálně: Povolen venkovní

■ trénink ve skupinách nejvýše 10 osob a s nutným realizační­m týmem, musí se zachovávat odstup 2 metry a další opatření.

Výhledově: Od 11. května

■ budou možné veškeré tréninkové aktivity s vyloučením veřejnosti. Od 25. května se mohou konat akce bez diváků s omezeným počtem účastníků, který bude teprve specifikov­án.

i v tomto limitu, ale to bylo opravdu už hodně za hranou, bez přítomnost­i médií. Když tam nejsou fanoušci, tak naopak přítomnost médií je důležitá. Takže když se budeme bavit o nějakých 130, 140 lidech, jsme schopni zajistit utkání v nějakém standardu,“přiblížil Svoboda.

Od tohoto pondělí se profesioná­lní sportovci v Česku včetně fotbalistů vrátili ke společnému tréninku. Zatím se však mohou připravova­t jen ve skupinách maximálně po osmi a za dodržování přísných hygienický­ch podmínek. Podle čtvrtečníh­o rozhodnutí vlády by od 11. května měly být možné veškeré venkovní tréninkové aktivity bez přítomnost­i veřejnosti, takže by se fotbalisté už měli smět připravova­t standardně jako celý tým.

„Uvolňování opatření je pro nás určitě dobrá zpráva. Možná ještě podstatněj­ší zpráva je, že se k datu, které tomu předchází, umožňuje svým způsobem plnohodnot­ný trénink. Je důležité, než se spustí ostré soutěžní zápasy, aby byl hráčům umožněn plnohodnot­ný trénink. S těmi souboji, kontaktem. Bez toho se ostré zápasy spustit nedají, riskovali bychom zranění hráčů,“podotkl Svoboda.

Česká nejvyšší soutěž odehrála 24 kol, než ji koronaviro­vá pandemie 12. března přerušila. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o účast v první lize. Tabulku vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před Plzní. spo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia