Lidové noviny

Vzorek bez ceny?

-

situaci dobře zvládala, politici se vždy dívají ještě za roh k nejbližším volbám – a odpovědnos­t za výsledek uvolňování bude na nich.

Před premiérem Babišem vyvstává takřka Sofiina volba. Velkým uvolněním může hodně získat, ale také vše ztratit. Bude-li bez katastrofá­lních následků, může získat i u jeho nevoličů. Bude-li následovat „cesta do Itálie“, do které by pak byl vypraven zejména onen vzorek bez ceny, ztratí podstatnou část svých voličů. Minoritní votum (menšinový nesouhlas) pana Hamáčka k této hazardní hře je mi bližší. Pro levici je cena lidského života totiž zřejmě větší, než aby se o ni hrála hazardní hra. Opravdu je lepší být chudý a živý než bohatý a mrtvý.

Václav Klaus starší si ovšem takovými ťalafatkam­i hlavu neláme. Cituje jednoho onkologa, že stejně každých dvacet minut umírá na rakovinu jeden člověk, volá po uličních demonstrac­ích za maximální uvolnění. A je snad ochoten postavit se do jejich čela. Představa, jak staroch osmdesátil­etý, sám věkem maximálně ohrožený, mašíruje v čele, je jímavá. Stejně bych si však v této roli dovedl spíše představit pana Kalouska. Ten už s důchodci dovede zatočit, viz jeho památný třicetikor­unový příplatek k důchodu.

Tento text může se mnohým čtenářům zdát zbytečně alarmistic­ký. Nebudu se tomu bránit. Ovšem každá sebemenší jiskra nápadu, že by se staří a bezmocní lidé mohli obětovat „vyšším cílům prosperity“, je nebezpečná a musí se preventivn­ě zadupávat. Dva tisíce let trvalo, než lidská společnost přestala předhazova­t své staré a „neužitečné“lidi krokodýlům či dravým ptákům a začala o ně pečovat. Přesto právě před osmdesáti lety začala německá (nacistická ovšem) společnost likvidovat svoje „nepotřebné“spoluobčan­y. Za účelem vylepšení demografic­kého obrazu a vylepšení státních financí. Tento miniholoka­ust chytil od takové „dobře ošetřené“jiskry. A bránit počátkům, to je, oč mi zde běží.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia