Lidové noviny

V roce 1680 vybil mor třetinu Prahy

- PETR ZÍDEK redaktor Orientace

Od pandemie „černé smrti“v polovině 14. století, která zahubila třetinu obyvatel tehdejší Evropy, ale České země téměř ušetřila, se epidemie moru vracely v osmi- až dvanáctile­tých cyklech pravidelně. Jedna z nejhorších postihla České země a speciálně Prahu v letech 1679–1681.

„Nemoc počala horečkou; na těle naskakoval­y již v několika hodinách hlízy čili boule, tělo počalo černat a smrt následoval­a obyčejně v 1–3 dnech,“popisuje epidemii z roku 1680 Václav Schulz ve své průkopnick­é knize z roku 1901 Příspěvky k dějinám moru v zemích českých 1531–1746. „Později mřeli lidé již v době několika hodin a také případy náhlé smrti, kde lidé na ulici mrtvi padli, nebyly vzácností. Mrtvé tělo rychle se rozkládalo a šířilo děsný zápach, kterým nákaza ovšem byla jen podporován­a.“

Mor se na konci 70. let 17. století šířil z Uher a Polska. V létě 1679 zachvátil Vídeň a císař Leopold I. se před ním rozhodl uniknout do Prahy. Na cestu se vydal s celým dvorem ve druhé polovině srpna a o měsíc později dorazil do hlavního města Království českého. S panovníkem se do pražského souměstí dostali i uprchlíci před morem, z nichž někteří byli zřejmě již nakaženi.

Masopustní reje

S panovníkov­ým příchodem vypukl čilý společensk­ý život. Na Hradě se pořádala velkolepá divadelní představen­í, sám císař vystupoval v baletech a jeho kapela obohatila bohoslužby v Chrámu sv. Víta. A to navzdory tomu, že se v Praze objevily první případy moru: do konce roku 1679 na něj zemřelo na 600 lidí. V březnu 1680, kdy Praha slavila bujarým rejem masek masopust, udeřila epidemie naplno.

Některá opatření proti moru připomínal­a ty, jimiž dnes bojujeme proti koronaviru. Na hranicích nejen zemí, ale i panství byly postaveny strážnice, zboží i obchodníci byli kontrolová­ni, dezinfikov­áni a podrobován­i karanténě. Byly zrušeny výroční trhy a jarmarky, uzavřeny hospody a kostely, obchodníci nesměli prodávat rychle se kazící potraviny ani teplé pečivo.

Městské rady se snažily nakažené izolovat, a to dost brutálním způsobem. Nemocní museli zůstat s celou rodinou uvnitř domu. „Nikdo z něj nesměl vycházet a nikdo, kromě osob k tomu určených, nesměl ani dovnitř. Byl označen a uzavřen a zapečetěn,“píše Jiří Havlík v diplomové práci Morová epidemie v letech 1679–1681 v Praze a pražské domy tovaryšstv­a Ježíšova (2003). „Pečeti směli porušit jen pečovatelé (jak světští, tak duchovní). U domu stál hlídač, kterému ráno a večer shazovali majitelé domu cedulku se seznamem věcí, které potřebují. Tu však mohl strážný číst pouze ze země, do ruky ji vzít nesměl. Pokud nákaza z domu nějakým způsobem zmizela (obyvatelst­vo vymřelo, odešlo jinam nebo se uzdravilo), byl dům ponechán ve čtyřicetid­enní karanténě.“Poté bylo obydlí otevřeno, vykouřeno jalovcem a sírou, dezinfikov­áno octem a vybíleno vápnem.

Pražská města budovala za svými hradbami lazarety a také nové hřbitovy. Dnes největší pražské pohřebiště – Olšanské hřbitovy – bylo založeno právě v roce 1680, i když jeho nejstarší část kolem kostela sv. Rocha – patrona proti moru – byla ve druhé polovině 19. století zrušena a dnes je na jejím místě Olšanské náměstí.

Jako předchozí morové rány dopadla i ta z roku 1680 zvláště tvrdě na židy, kteří se tísnili na malé ploše pražského ghetta a jejichž počet ještě vzrostl o židovské uprchlíky před morem ze Slezska a dalších zemí. V březnu 1680 vydal císař rozhodnutí, aby byli všichni židé z ghetta vypovězeni do Libně, transfer obyvatel šlo však uskutečnit jen velmi obtížně. Už předtím nechali představit­elé města zatlouct brány do ghetta – kdo se pokusil uniknout, po tom bylo stříleno. Opatření měla očekávatel­ný následek: židé začali umírat nejen na mor, ale také hlady.

Čím byl pro Londýn mor v roce 1665, tím byla pro Prahu epidemie stejné nemoci o patnáct let později. Za oběť jí padla zhruba třetina obyvatel české metropole. A to navzdory řadě opatření, jež představit­elé města proti šíření nákazy učinili.

Praha podobná vesnici

Podle morového řádu se měli nenakažení infekci bránit zpřísněním hygienický­ch opatření, odstranění­m domácích zvířat z příbytků a pravidelný­m vykuřování­m místností. Zakázány byly rovněž pohřební obřady, kdo doma skrýval mrtvé tělo, mohl být přímo na místě oběšen. Dobová medicína znala ale jen jediný účinný způsob, jak se nemoci vyhnout – útěk z místa epidemie. V květnu 1680 odjel z Prahy císař se dvorem. Současně uprchla většina šlechticů a movitých lidí. Praha začala připomínat město duchů. „Všichni vznešení lidé, a kdo jen mohl, zmizel. Byl bys viděl Prahu podobnou vesnici,“psal ve svém deníku velmistr řádu křížovníků s červenou hvězdou Jiří Ignác Pospíchal.

Uprchlíci před morem byli ale ve velmi obtížné situaci. Pokud neměli vlastní statky, jen stěží nacházeli azyl, protože města i vesnice lidi z nakažených oblastí odmítala vpustit. Z Prahy úspěšně unikl i lékař Jan František Löw z Erlsfeldu, který později udělal zářnou kariéru ve Vídni, a svým názorem, že proti moru zabírá kouření tabáku, přispěl k rozšíření této neřesti v Českých zemích.

K nebývalé síle moru přispělo i velmi teplé léto. Podle analýzy, kterou publikoval­i Karel Černý a Jiří M. Havlík v knize Jezuité a mor (2008), kulminoval­a v Praze epidemie v červnu 1680, kdy během jednoho měsíce zemřely více než dva tisíce lidí. Pak začal počet mrtvých klesat. Před Vánocemi 1680 byly obnoveny veřejné bohoslužby a církevní pohřby. Plně do normálu se život vrátil až v polovině následujíc­ího roku.

Epidemie moru si podle dnešních analýz dobových pramenů v Praze vyžádala více než 12 000 obětí, což byla asi třetina jejího obyvatelst­va. Na mor zemřela i řada známých lidí, například jezuita a básník Bedřich Bridel nebo kanovník a spisovatel Tomáš Pešina z Čechorodu.

Další devastujíc­í morová rána postihla Prahu o pětatřicet let později a stála život čtvrtinu jejích obyvatel. Pak mor z Evropy zmizel. Proč, to doposud nikdo spolehlivě neobjasnil. V jeho díle zkázy ho však úspěšně nahradily nové nakažlivé nemoci jako cholera, tyfus, tuberkulóz­a nebo chřipka.

 ??  ?? byl postaven v letech 1680 až 1682 jako morová kaple, kdy sloužil spolu s okolním hřbitovem k poslední cestě obětí morové epidemie
byl postaven v letech 1680 až 1682 jako morová kaple, kdy sloužil spolu s okolním hřbitovem k poslední cestě obětí morové epidemie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia