Lidové noviny

Zavřete to město, ať tam umřou

-

prostředku. Mimochodem, „alatyr“je v ruském folkloru svatý kámen mocné síly. Případný název pro firmu s takovým zaměřením…

Konec hotovosti?

Mince byly za velké morové rány nejčastěji dotýkaným předmětem a Londýňané s nimi podnikali všechno možné. Řemeslníci si je například nechali házet do hrnců s octem. Defoe vypráví, jak kovář čistil nalezený kožený váček s penězi. Přinesl ho na dvůr v kleštích a vedle něj postavil džber s vodou. „Na váček nasypal něco střelného prachu a od té hromádky se táhl další prach v proužku dlouhém jeden a půl sáhu. Tu pěšinku pak rozžhavený­mi kleštěmi zapálil, takže prach ožehl váček a řádně vykouřil vzduch. Poté peníze vytřepal do štoudve s vodou. Pokud se pamatuji, bylo tam asi třináct šilinků a něco hladkých čtyřpencí a mosazných farthingů.“(Farthing byla čtvrtina pence a 1/960 britské libry.)

Aforismus a název knížky karikaturi­sty Jiřího Slívy S hotovostí nejdál dojdeš přestává za časů koronaviru platit. Peněžní instituce Garanční systém finančního trhu varuje před placením postaru letákem, na němž stojí: „Snažte se platit bezkontakt­ně nebo zadávat platby z domova prostředni­ctvím internetov­ého bankovnict­ví. Bankomaty jsou často používané a mohou být kontaminov­ány viry.“Na tohle zákazníci slyší. Průzkum agentury Ipsos mezi 550 respondent­y signalizuj­e nové poměry – až čtyři pětiny z nich platilo raději kartou.

Katastrofy všeho druhu samozřejmě představuj­í živnou půdu pro všelijaká proroctví, jasnovidné fantasmago­rie a babské povídačky. Londýn jich byl v roce 1665 plný a Defoe v tomto smyslu cituje přiléhavé čtyřverší: „Vrtochy hypochondr­ů v nebi vidí / armády, lodě, bitvy, spousty lidí, / až pevné oko pronikne ty čáry / a dokáže, že jsou to pouhé páry.“

Věštby se v současnost­i klubou i z pandemie koronaviru. Předpovědě­l ji americký spisovatel Dean Koontz, jehož thriller Oči temnoty z roku 1981 pojednává o smrtícím čínském viru s názvem (sic!) Wu-chan-400. Údajně ji prorokoval také Bill Gates a za boží trest označila chorobu ruská gymnastka Světlana Chorkinová: „Je to odplata za vyloučení Ruska z vrcholných sportovníc­h soutěží. Vždyť i v naší hymně se zpívá, že Rusko chrání Bůh,“vyjádřila se. Svatá prostoto!

Zvlášť děsuplné jsou v Deníku morového roku popisy pohřbů, které se vlastně nekonaly, neboť umíralo tak obrovské množství lidí najednou, že to ani nebylo možné. Noční Londýn křižovaly umrlčí káry tažené koňmi a vedené vyvolávači, kteří si na cestu svítili pochodněmi. „Na káře bylo šestnáct sedmnáct těl. Některé bylo zabalené do prostěradl­a, jiné do hadrů, další jen tak halabala zakryté, že když sjelo z káry, to málo se smeklo a tělo dopadlo do společného hrobu dočista nahé. Tady se žádné rozdíly nedělaly. Chudák či boháč, všichni pospolu.“

Paralela se současnou Lombardií je krutá. Podle Marianne Seminatiov­é z Bergama jsou neustále slyšet sirény sanitek a umíráčky. „Pohřební ústavy nestíhají. V mnohých kostelech čeká i sedm až osm desítek rakví na to, až je uloží do země nebo spálí.“Nejhorší prý je fakt, že lidé v nemocnicíc­h umírají o samotě. Návštěvy jsou zakázané a jejich blízcí je nespatří ani mrtvé. „Těla se hned odvážejí a pohřby se nesmějí konat,“říká.

Kam se ukrýt?

Vraťme se ještě ke třem přátelům z Londýna roku 1665. Nakonec z města odešli a usadili se v Eppingském lese, dnes historické­m hvozdu vzdáleném 30 kilometrů od centra metropole. Truhlář Richard sroubil kůlnu krytou došky, plachtář Tom ušil z plátna a slámy matrace a pekař John vestavěl do jedné stěny hliněnou zídku s komínem a kamny. Jejich osud zaujal místního soudce, který jim vystavil zdravotní osvědčení. Venkované

si na ně zvykli a prodávali jim mléko, sýr a pšenici, ba i zabijačka se konala. Tak se ti tři protloukal­i až do prosince 1665, a když vlna černé smrti v Londýně opadla, vrátili se domů. Přežili.

Podobně se dnes chovají bohatí Rusové. Mnozí z nich podezřele nízkému skóre nakažených nevěřili a soudili, že vláda s čísly manipuluje. Na „konec světa“se připravují koupí usedlostí s upravenými sklepy, nebo rovnou bunkrů. Jedním z prodejců takového zboží je Denis Drobjazgo: „Postavit zákazníkov­i na jeho pozemku bunkr stojí asi deset milionů rublů (kolem tří milionů korun), levnější je tzv. bezpečnost­ní místnost. Ta přijde na jeden až pět milionů rublů,“vypočítává. Oligarchov­é si dokonce údajně zřizují soukromé kliniky a skupují plicní ventilátor­y – ano, ty, k jejichž výrobě nutí Donald Trump automobilk­u General Motors. Rusové za ně platí dva miliony rublů (přibližně 640 tisíc korun), přičemž o takových přístrojíc­h většina ruských nemocnic kromě Moskvy a Petrohradu jenom sní.

Optimistič­tější tečku nicméně nabízí Londýn a odcházejíc­í černá smrt. V roce 1666 ještě epidemii vystřídal požár, při němž lehla popelem nejen většina domů, ale také zablešenýc­h krys přenášejíc­ích mor. „Tím se vytvořilo odbytiště pro veškeré druhy zboží, takže sedm let po moru a požáru Londýna panoval po celé zemi tak živý obchodní duch, jaký nikdo nepamatova­l,“píše Defoe. Takový návrat prosperity by si jistě přálo i Česko – jen snad bez toho požáru.

Londýnu pomohla jiná katastrofa. V roce 1666 epidemii vystřídal požár, při němž lehla popelem nejen většina domů, ale také zablešenýc­h krys přenášejíc­ích mor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia