Lidové noviny

Falešné zirkony

- JAN BOROVIČKA mykolog

Některé chemické prvky zná každý – třeba kyslík, který dýcháme, nebo hliník, který se odstěhoval do Humpolce. Ne všichni zástupci periodické tabulky se ale těší z toho, že jsou součástí obecného povědomí, např. zirkonium. Ale ne že bychom ho k ničemu nepotřebov­ali. Slitiny tohoto kovu nalezly využití např. v jaderné energetice, kde se používají pro výrobu plášťů palivových tyčí. A protože je zirkonium i biologicky inertní, je vhodným materiálem pro zubní a kloubní implantáty.

V přírodě se zirkonium nejčastěji vyskytuje jako zirkon, což je minerál tvořící častou příměs v kyselých horninách, jako jsou např. žuly. Chemicky je to křemičitan zirkoničit­ý a je pozoruhodn­ě chemicky stálý. Díky své odolnosti se zirkon bez výraznější­ho poškození dostává z mateřských hornin až do sedimentů daleko od místa svého původu. Z tzv. černých plážových písků se také získává, i když jen jako vedlejší produkt těžby titanu a cínu.

Vůbec nejstarším známým materiálem na Zemi jsou zirkony z Austrálie, které jsou dokonce 4,4 miliardy let staré, tedy téměř stejně jako naše planeta!

 ??  ?? VĚDECKÁ LEKCE
VĚDECKÁ LEKCE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia