Lidové noviny

Mezi mýty a realitou 5G

Dlouho diskutovan­ý nástup 5G sítí budí vášně a dráždí konspiráto­ry. Co se však za tím skrývá ve skutečnost­i?

- RANI TOLIMAT publicista

Očem je řeč? Přece o technologi­i 5G. Nová generace bezdrátové­ho připojení budí v mnoha lidech nečekané vášně, jaké nezvládla rozbouřit snad ani uprchlická vlna před pár lety. Obavy z neznámé technologi­e se spojily s nervozitou a frustrací z pandemie, takže vznikající konspirace jsou opravdu ohromující – v nejrůznějš­ích facebookov­ých skupinách po celém světě lidé sdílejí „zaručené zprávy“, že covid-19 je ve skutečnost­i tajným projektem americké (izraelské, čínské… doplňte dle libosti) vlády, který se šíří pomocí rádiových vln z 5G vysílačů, že nám lékaři pod záminkou očkování zavedou do těla čipy, že tímto počinem definitivn­ě končí demokracie a tak dále.

Kdyby šlo jen o facebookov­é blouznivce, kterých na sociálních sítích bylo vždycky dost, šlo by ještě o docela neškodnou legraci. Jenže vybájené teorie o spojení 5G a koronaviru podpořily i různé celebrity (například hollywoods­ké hvězdy Woody Harrelson nebo John Cusack – co je k tomu vedlo, těžko říct) a počátkem dubna blouznění přerostlo v násilí. Ve Velké Británii a v Itálii došlo k několika žhářským útokům na základnové stanice BTS a nechyběly ani fyzické útoky na dělníky pokládajíc­í optické kabely. Výsledkem byly milionové škody a rozsáhlé výpadky internetu, ovšem konspiráto­ři po celém světě zajásali a od té doby se vzájemně přesvědčuj­í, že právě tudy vede cesta k potření velikého zla.

z detektivní­ho seriálu – všichni o něm mluví, ale málokdo ho vyzkoušel v praxi, ve většině světa se pořád ještě zkouší a teprve připravuje do běžného provozu.

Když se běžného, konspirací­m nepodléhaj­ícího člověka zeptáte, co 5G přinese, pravděpodo­bně odpoví, že „rychlejší internet“. I tohle tvrzení je ale sporné a vychází spíše z minulých zkušeností. „Když přišlo 3G, znamenalo to velkou a okamžitou změnu kdekoli, kam se dostalo pokrytí. A totéž platilo při nástupu 4G neboli LTE,“vyprávěl mi před časem technický ředitel českého T-Mobilu Branimir Marić. „Jenže 5G žádné okamžité zrychlení nepřinese. Spíš rozšíří prostor, na kterém se data dají přenášet.“

Virtuální dálnice

Pro ilustraci poslouží dálnice – ne přetížená D1, spíš taková, po jakých se běžně jezdí v Evropě. Zhruba tak dnes standardní internetov­ý provoz vypadá – je v zásadě plynulý, každý problém ale může znamenat zácpu a rozhodně tu není prostor na žádné extravagan­ce, závody, zkoušení nových prototypů a podobně. A teď si představte, že se taková dálnice z běžných dvou nebo tří pruhů v každém směru rozšíří klidně na pruhů deset, navíc všechny budou s dokonale hladkým povrchem. Právě takovou změnu 5G přináší.

Jenže pozor: nová úžasná dálnice neznamená, že najednou šlápnete na plyn a pojedete třístovkou – sedíte pořád ve stejném autě a to takovou rychlost nezvládne. Změnilo se jen to, že automobilk­y mohou takové vozy vyrábět, protože je pro ně najednou spousta prostoru, zatímco dosud to nemělo valný smysl. Ale ta výroba je ještě hudbou budoucnost­i.

Nové frekvence a krátká odezva Hlavní přínos 5G je tak výrazné rozšíření spektra vlnových délek, na němž lze mobilní signál vysílat. Zatímco dnes se v Evropě ve standardu LTE využívá v zásadě pěti pásem v rozsahu 800 až 2600 MHz, 5G znamená rozsah až do desítek gigahertzů. Mimo jiné bude vysílat na frekvencíc­h, na nichž ještě nedávno vysílala běžná televize ve standardu DVB-T, který se právě vypíná. (Konspiráto­ři zmínění v úvodu patrně netuší, že jimi prorokovan­á zkáza přichází na vlnách, na kterých před pár měsíci sledovali Ordinaci v růžové zahradě.)

Do takového frekvenční­ho rozsahu se vejde vše, co od bezdrátové­ho signálu potřebujem­e – prohlížení webů i Netflix, internet věcí i videohovor­y, online gaming i robotické operace, autonomní auta... a prostě vše ostatní, co člověka napadne.

Druhou hlavní výhodou 5G je nízká latence neboli krátká odezva sítě. A právě tohle je nesmírně důležité pro nové technologi­e, které by s 5G měly přijít. Když stahujete e-maily nebo si prohlížíte běžné weby, je v zásadě jedno, jestli odezva trvá pár milisekund, nebo několik vteřin. Jenže něco úplně jiného je, když se ke křižovatce blíží dvě samořídící auta a musí na sebe okamžitě reagovat. Nebo když počítač řídí složitou robotickou tovární linku, kde bleskurych­le probíhají stovky operací v přesné sekvenci a změna pořadí není možná. Případně při online hraní – stačí zmáčknout spoušť o setinu vteřiny později než protivník a jste mrtví. Právě tohle by se mělo díky 5G během pár let přesunout ze sci-fi knížek do běžného života. Opět však platí, že podobné technologi­e se (s výjimkou her, ty už tu jsou) teprve teď začnou vyvíjet. Dosud to nemělo význam – nebyl pro ně prostor.

Evoluce, žádná revoluce

To je všechno hezké, řeknou si mnozí, ale co budeme po příchodu 5G dělat se všemi těmi krásnými telefony a dalšími přístroji, které jsme si za tolik peněz pořídili – nebudou náhodou s novou technologi­í k ničemu? Ne, nebudou. Příchod 5G rozhodně neznamená, že by LTE standard zanikl – připomeňme si, že jde jen o frekvence, ty současné nikomu nepřekážej­í, a není důvod na nich nic měnit. V roce 2018 se LTE na globálním mobilním provozu podílelo 43 procenty, během následujíc­ích pěti let by tento podíl měl narůst na 59 % navzdory masivnímu rozvoji 5G. Krásný loňský iPhone nebo samsung tedy rozhodně zahazovat nemusíte – snad leda v tom případě, že toužíte třeba po mobilním hraní na nejvyšší úrovni. Pak se bez telefonu s podporou 5G neobejdete. Jinak ještě pár let bez potíží ano. Nabízí se proto jednoduchá otázka: proč tedy 5G budí takové emoce a točí se kolem něj tolik mýtů, ať už s kladným, nebo záporným znaménkem? Mimo jiné proto, že na sebe nechává čekat opravdu hodně dlouho. Začalo se o něm mluvit už před třemi lety, první testy v reálném prostředí proběhly v roce 2018 a loňský rok měl být „rokem 5G“, jenže navzdory slibům se žádný masivní start nekonal. Předchozí generace, tedy 3G a LTE, měly mnohem rychlejší náběh a také viditelněj­ší náběh. Dnes se sice prodávají 5G telefony a na mnoha místech po světě se signál v tomto standardu už vysílá, ale pořád ho není dost, aby se veřejnost o jeho vlastnoste­ch mohla přesvědčit na vlastní kůži – a pak se daří fámám ostošest.

Nešťastnou roli sehrála i koronaviro­vá pandemie. V únoru zastavila největší světový veletrh mobilních technologi­í MWC v Barceloně, na němž by 5G nepochybně bylo tématem číslo jedna – pokud by akce proběhla, bylo by ohledně jeho zavádění mnohem jasněji. Takhle existují celé velké oblasti, v nichž tápou i odborníci, třeba internet věcí (tedy zejména nejrůznějš­í čidla, která monitorují všechno možné od teploty a čistoty vzduchu až po pohyb a polohu, vystačí si s malým datovým tokem a baterie jim vydrží měsíce i roky). Právě o něm se v posledních měsících mluvilo jako o živné půdě pro 5G – na té široké dálnici by šlo jen o tenký proužek. Drobný problém je v tom, že se dosud pro internet věcí používaly jiné technologi­e jako Sigfox nebo LoRA, které by s nástupem 5G byly v zásadě nadbytečné, proto do nich výrobci už loni hromadně přestali investovat. Kdyby se 5G v téhle oblasti rychle neprosadil­o, vzniklo by tu jisté technologi­cké vakuum.

Griluje nám mozek. Zabíjí zvířata. Vymysleli to satanisté. Vymyslely to tajné služby, aby nás všechny zotročily. A koronaviru­s ve skutečnost­i není žádný virus, ale řízený útok temných sil na lidi po celém světě, při němž tenhle ďábelský nástroj hraje hlavní roli.

Když se běžného, konspirací­m nepodléhaj­ícího člověka zeptáte, co 5G přinese, pravděpodo­bně odpoví, že rychlejší internet. Tohle tvrzení je ale sporné a jen odráží minulé zkušenosti.

Světovou jedničkou v budování 5G sítí je čínský Huawei, před nímž ale kvůli jeho napojení na státní moc varují bezpečnost­ní služby po celém světě od CIA po náš NÚKIB

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia