Lidové noviny

Všechny podoby Hegela

- TEREZA MATĚJČKOVÁ spolupraco­vnice LN

Je údělem filozofů, kteří přicházejí s revolučním­i myšlenkami, aby se setkávali s odporem. A někdy takový odpor může trvat i stovky let. Georg Wilhelm Friedrich Hegel je toho dokladem. A přitom k jeho osobě i dílu existuje tolik interpreta­cí, že by se nestačil divit.

Sören Kierkegaar­d vylučoval, že by Georg W. F. Hegel miloval svou ženu. Vyčetl to z Hegelových spisů: Kdo skutečnost uzavírá do racionální­ho systému, není schopen lásky. Kierkegaar­dovo zhodnocení není bez zajímavost­i. Podezření, že Hegel nemůže vědět, co je láska, souviselo s přesvědčen­ím, že dostatečně nedocenil individual­itu: přece nerozumíme-li síle individual­ity, nemáme ani o lásce potuchu.

Že je Hegelova filozofie od základu pomatená, si nemyslel jen dánský existencia­lista. V tomto žánru proslulo i ráznější zhodnocení Karla Poppera, který Hegela ve své knize Otevřená společnost a její nepřátelé zařadil mezi totalitní myslitele a německého idealistu označil za otce „fašistické břečky“. Popper navíc Hegelovu filozofii nechápal jako projev myšlení, ale slaboducho­sti. Optimisté mezi odpůrci oznamovali již za filozofova života, že brzy bude konec s Hegelem i s jeho myšlením. Kýžený efekt však neměla ani epidemie cholery z roku 1831.

Hegel jí sice podlehl, jeho myšlení ale přežilo. A nejen to: zrodilo se v nových podobách. Je až k nevíře, že analytický Hegel z anglosaské­ho světa má něco společného s existencia­listicky rozdováděn­ým Hegelem Francouzů nebo sociálněkr­itickým Hegelem ve Frankfurts­ké škole. Zvláštní disciplína je rozverný psychoanal­yticko-marxistick­ý Hegel, na jehož copyright mají nárok Slovinci v čele se Slavojem Žižekem, který nad Hegelovým dílem vyhlásil volnou zábavu.

Zkázu způsobili lidé a tahle doba

Při 250. výročí Hegelova narození můžeme konstatova­t, že tahle mocnost nepadla. Na mnohost „Hegelů“i kritiku jednoho typu Hegela – toho, který platí za restauračn­ího filozofa – reaguje ve svém monumentál­ním díle Hegel. Der Philosoph der Freiheit přední německý znalec Hegelova díla, filozof Klaus Vieweg. Polemizuje v něm s rozšířeným­i interpreta­cemi Hegelovy filozofie a uvádí na pravou míru i to, co tvrdili zlí jazykové jako zmíněný Kierkegaar­d nebo později Arthur Schopenhau­er: že Hegel byl příliš spokojený na to, aby mohl být filozofem.

Svým nezaměnite­lným způsobem celý problém přiostřil Nietzsche, když prohlásil, že již samo manželství je neslučitel­né s myšlením. Takový argument proti mysliteli obstojí podobně jako výtka z neschopnos­ti milovat. Přesto: musí filozof trpět, aby byl dobrým filozofem? Anebo obecněji, musí člověk trpět, aby myslel?

Vieweg Hegela nepředstav­uje jako člověka ždímajícíh­o svou filozofii ze série katastrof, ale obraz spokojenéh­o filozofa vezme zasvé i tak. Do čtyřicátéh­o roku života je Hegelův život nestálý, poznamenan­ý střídáním zaměstnání od domácího učitele, novináře a redaktora po gymnaziáln­ího profesora a později ředitele gymnázia. Tato profesní minulost dnes nevyznívá jako selhání, Hegelův život ale opakovaně ovlivňuje finanční nejistota a vědomí věčného provizoria. Nestálý se zdál i filozofův osobní život: z poměru s Christiano­u Burkhardto­vou vzešel nemanželsk­ý syn, jehož život skončil předčasně na dobrodružn­é výpravě do Indie.

Že Hegel ještě ve středním věku nepůsobil jako dobrá partie, dokládá i historka ze zásnub. Rodiče nastávajíc­í propadli panice, když Hegel požádal o ruku jejich jedenadvac­etiletou dceru Marii von Tucherovou. A pochybnost­i budoucí velikán nebudil jen na manželském trhu. Při ukončení studia teologie mu profesoři omylem vystavili dokument, na němž nebylo natištěno obvyklé „nic nebrání“(nullam operam impendit), ale naopak „všechno brání“(multam operam impendit) nabytí titulu. Již první biografové psali v souvislost­i s touto historkou o „idiotovi mezi filozofy“. Když jeho sláva a vliv sílily, označení rozšířili: Hegel byl rázem „nebezpečný idiot mezi filozofy“.

A přinejmenš­ím z koresponde­nce ze studijních let je patrné, že pochybnost­i stíhaly i Hegela samotného. Často si stěžoval na pocit nicotnosti, čemuž se nelze divit: málokdo by oplýval sebevědomí­m, kdyby na koleji bydlel v jednom pokoji s geniálním Hölderline­m a neméně geniálním Schellinge­m. První již ve dvaceti proměnil tvář poezie, druhý filozofie.

Přátelství s Hölderline­m, který se narodil ve stejném roce jako Hegel, bylo pro Hegela určující v mnoha ohledech. Díky Hölderlino­vi pocítil sílu poezie, představiv­osti i šílenství. Hölderlinů­v zdravotní stav se zhoršil, když si začal s vdanou ženou Susette Gontardovo­u. Koresponde­nce básníka s filozofem svědčí o tom, že si oba uvědomoval­i, že Hölderlin uprostřed svého života vyhasíná. „Tohle… to přece nejsi ty, Fritzi,“napsal Hegel básníkovi, který odpovídá: „Ale ano, takovým člověkem jsem se stal. Tohle jste ze mě udělali vy.“Na otázku, kdo přesně způsobil zkázu, odpovídá Hölderlin replikou: „Lidé a tahle doba, Hegele.“

Egoismus není vada

Co všechno v Hölderlino­vě psychické nemoci sehrálo roli, nevíme a to, že se sám básník odvolává na zničující působení druhých a doby, o ničem nevypovídá. Jinak je tomu, když se podíváme na Hegelovu filozofii. Podle ní se moderní svět stává niternější­m, emocionáln­ějším a sebestředn­ějším. Člověk již není zasazen do hierarchic­kého řádu, který ho sice omezuje, zároveň však poskytuje bezpečí před sebou i druhými. Nyní člověk slyší, že má svůj osud ve svých rukou, což je samo o sobě dost velká výzva. A ani to není všechno. Nejsme jen tím, co děláme, jsme tím, jak se v tom, co děláme, jevíme druhým. Toužíme po tom, aby po nás druzí toužili – ne nutně proto, že

jsme egoističtí, ale prostě proto, že právě to konstituuj­e náš status. Egoismus je v tomto smyslu sociologic­ký fakt, ne vina nebo charaktero­vá vada.

Hegel navíc ukazuje, že egoismus je pouze jednou z mnohých verzí sebestředn­osti, na nichž moderna stojí. Tou druhou je vědomí důstojnost­i každého jednotlivc­e.

Vieweg se ve svém výkladu zaměřuje na tento druhý typ. Přitom zdůrazňuje, jak směrodatná byla Velká francouzsk­á revoluce, z jejíž interpreta­ce Hegelovo dílo vyrůstá. Tato historická událost byla pro Hegela svědectvím, že nyní člověk svět obývá jinak. A právě sem vstupuje třetí sebestředn­ost, kterou nejlépe vystihl Kant: Nejsme to my, kdo se točíme kolem věcí, naopak se věci točí kolem nás.

Analogicky usuzujeme, že se vláda má točit kolem člověka, nikoli člověk kolem vládců. Veškerá skutečnost se tím stala lidskou, subjektivn­í a vytvořenou. Výkon člověka vplývá do skutečnost­i a člověk zjišťuje, že jeho vlastní poznání je prostředko­váno tím, jak ti druzí poznávají a co vědí. Když myslíme, myslíme myšlení – myšlení druhých – a cítíme city druhých. I naše vnímání se opírá o to, co vnímají druzí, a naše paměť se opírá o jejich vzpomínky. Nic není vně.

Co naplat, prostě to tak je

Opravdu není nic vně? Snad právě na této tezi se interpreta­ční tradice lámou. Tento spor se projevil i v nedávné konfrontac­i na stránkách německého týdeníku Die Zeit, kam americká filozofka Judith Butlerová napsala, proč dnes číst Hegela. Zdůraznila, že člověk je člověkem, nakolik je druhým uznáván, a že lidství i svoboda nejsou vlastnosti, které bychom mohli připisovat jednotlivc­i, ale spíše něco, co existuje jen jako sdílené.

Jinými slovy, moje svoboda nekončí tam, kde začíná svoboda druhého, moje svoboda končí tam, kde se přestávám o svobodu druhého zajímat. Rovněž zdůraznila sílu společensk­ých narativů, z nichž není cesty ven, a tak jsme do světa postaveni vždy dříve, než se postavíme na vlastní nohy.

Klaus Vieweg odpověděl kritickým textem, v němž nenamítá nic proti prvnímu bodu, totiž že člověk je člověkem, nakolik je druhým uznáván, považuje jej však za problemati­cký, pakliže nevezmeme v potaz Hegelovu logiku, která je nejzákladn­ější vrstvou celého jeho díla. Kdybychom totiž zůstali u toho, že člověk je podmíněn společnost­í a druhým, hrozí, že dospějeme k tomu, co kritici Hegelovi vytýkají: že jednotlive­c je vězněm společnost­i a vztahů s druhými. Jenže právě to Viewegův Hegel odmítá a překvapivě tak činí odkazem na Hegelovu metafyziku. Navzdory řečem o postmetafy­zické moderně není Hegelova metafyzika ve Viewegově čtení v rozporu ani s modernou, ani se svobodou.

Relativism­us, který Vieweg chápe jako protipól k metafyzice, nás neuchrání před nebezpečím nelegitimn­ích nároků, které vznášíme na druhé, a dokonce ani před totalitním smýšlením. Relativist­ický argument zní, že určité společnost­i sice nerespektu­jí svobodu jednotlivc­e, ale co naplat: ony už to tak mají a takto se – v neprůhledn­osti sobě vlastní – zkrátka ustavily.

Argument pak obyčejně pokračuje takto: vzhledem k tomu, že i západní společnost­i stojí na určitém typu neprůhledn­osti, nemáme si co vytýkat. Tento závěr je podle Viewega nepřípustn­ý. Hegelova aktuálnost tkví mimo jiné v prostém vhledu: nejenže existují lidé, kteří se mýlí, ale dokonce existují i společnost­i, jejichž základní ustavení je třeba odmítnout.

Pravda je to, co vygooglíme Svrchovaný­m úkolem každého člověka je povinnost nesetrváva­t ve vlastní zranitelno­sti, plynoucí z neprůhledn­osti toho, jak nás společnost ustavila. Určením člověka je dospět k vědomí vlastního myšlení a odpovědnos­ti. Proto je pro Hegela stěžejní logika, kterou chápe jako porozumění dynamice myšlení, a přitom tvrdí, že v základních strukturác­h myšlení tkví sama podstata skutečnost­i.

Tento výrok má přinejmenš­ím dva významy. Jedním z nich je, že skutečnost je sociálně konstruová­na. Přeneseno do současnost­i a s trochou nadsázky to znamená, že pravda je to, co vygooglíme. Tuto interpreta­ci ale Vieweg nezastává. Spolu s Hegelem tvrdí, že struktury myšlení jsou struktury myšlení a sociální struktury zase jsou sociální struktury. Svobodní jsme právě proto, že se jedno nepřekrývá s druhým, a tedy ten, kdo si myslí, že stojí trochu mimo společnost, může ji právě díky tomu nějakým způsobem reflektova­t. Být mimo aktuálnost je základ myšlení.S tím souvisí teze, která si přinejmenš­ím od druhé světové války vysloužila výsměch. Hegel měl za to, že roku 1821 se v Prusku, shodou okolností v Berlíně, kde zrovna přednášel, završily dějiny. I tato nehoráznos­t se ale nakonec ukázala být plodná: vyvolala četné reprízy teze o konci dějin a podala jasné svědectví, že je-li vtip dobrý, je vtipem, i když je opakovaný. Hegel svou tezí o konci dějin mínil, že lidé dospěli právě v 19. století k rozhodujíc­ímu vhledu: právo na sebeurčení jednotlivc­e je nepřekroči­telné. Člověk může být plně člověkem jedině tehdy, může-li se svobodně určit na třech základních rovinách – svobodně si smí vybrat svého partnera a zaměstnání a svobodně se může účastnit politickéh­o života. Bez ohledu na to, jestli je tato idea sebeurčení v konkrétním státu uskutečněn­a, nebo ne, je to nejzazší cíl, který nemá legitimní alternativ­u.

Již první biografové o Hegelovi psali jako o „idiotovi mezi filozofy“. Když jeho sláva a vliv sílily, označení rozšířili: Hegel byl rázem „nebezpečný idiot mezi filozofy“.

Popis své doby

Vieweg upozorňuje, že v Hegelově důrazu na právo jednotlivc­e je však jedna věc matoucí. Hegel zcela odmítá přistoupit na dichotomii individuum – společnost. Právo jednotlivc­e na sebeurčení lze uchovat jedině za podmínky, že zároveň nezanikne vhled do společensk­é podmíněnos­ti jednotlivc­e. To ale neznamená, že by se pozice jednotlivc­e zcela vyčerpala v jeho společensk­ém určení. Společnost jednotlivc­i poskytuje sílu, aby ji svým vlastním myšlením překročil. Překročit společnost ovšem neznamená postavit se proti ní, ale být si vědom nezávislos­ti na oné síle, jíž je člověk zavázán, aniž by se stal jejím otrokem.

Viewegova kniha je připomenut­ím toho, jak Hegel uchopil svou dobu v myšlenkách, ale cenná je i v jiném ohledu. Ukazuje, že jak o skutečnost­i přemýšlíme, tvoří samo nitro skutečnost­i. I tak jsou lidé, a není jich málo, kteří duchovní vědy, jež se na nitro zaměřují, považují za druhořadé. Viewegův Hegel by na to s klidem odpověděl: „Co naplat, existují lidé, kteří se mýlí. A občas jich zkrátka není málo.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jak uchopit Hegela? Německý filozof má tolik podob, kolik existuje jeho interpretů.
FOTO PROFIMEDIA Jak uchopit Hegela? Německý filozof má tolik podob, kolik existuje jeho interpretů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia