Lidové noviny

Babiš: Výroba léků musí zpět do Evropy

Lídři EU začali jednat o obnově ekonomiky. Jaké jsou cíle Česka, vysvětluje premiér v rozhovoru LN

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Kvůli dopadům pandemie koronaviru na ekonomiku se chystají masivní investice. Ladí se v jednotlivý­ch státech i na úrovni EU. Lídři unijních zemí zahájili jednání o obřím Fondu obnovy. Úhrnem je řeč o bilionech eur. Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro LN říká, že se z balíčků finanční pomoci nesmí stát nástroj na lepení děr v ekonomikác­h, které byly zadlužené už před pandemií.

Pro Česko premiér považuje za klíčové velké investice do infrastruk­tury. Jsou zanedbané a mohou dát vydělat hodně firmám. Vedle stavebnict­ví vidí tři další prioritní oblasti: „Krize nám možná i trochu pomohla, protože jsme si uvědomili, co je důležité a bez čeho nedokážeme přežít. Na to se teď musíme soustředit. Je to voda, energie a potravinov­á soběstačno­st,“říká.

Na celoevrops­ké úrovni se podle politiků musí a má vytvořit strategick­á autonomie v oblasti nenahradit­elných léků a zdravotnic­kých prostředků, s tím souvisí podpora výzkumu a vývoje. „Třetina globální produkce léčiv probíhá v Číně, další velká část v Indii, což je obrovské riziko pro naše zdravotnic­tví. Musíme vytvořit pobídky, abychom přilákali výrobu zpět do Evropy,“zdůrazňuje premiér.

LN EU začíná řešit společný postup uzdravován­í ekonomiky. Jak bude koordinace vypadat?

Je velmi dobře, že se pomalu můžeme vracet k nastartová­ní našich ekonomik. Ty podle predikcí Mezinárodn­ího měnového fondu a Evropské centrální banky letos klesnou o 7,5 až 15 procent. Na sanaci krize této velikosti budou potřeba biliony eur. Budou obrovské diskuse o tom, jaká část půjde za národními rozpočty a jaká za evropským. V Evropě už byla přijata řada kroků, zatím v řádech bilionů. Jsme ale teprve na začátku. Všechny země primárně využívají národní rozpočty pro pomoc svým ekonomikám, do kterých pumpují prostředky už teď v hodnotě přes deset procent svého hrubého národního důchodu. Na úrovni EU je vedena diskuse o tom, jak by obnovení růstu mohl pomoci společný sedmiletý rozpočet, o němž jsou jednání stále otevřená. Jde o příležitos­t se podívat na to, co funguje a co je možné ještě upravit tak, aby nám to nejvíce pomohlo. Kromě těch tradičních politik se hovoří o vytvoření zcela nového nástroje, Fondu obnovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia