Lidové noviny

Vrácené zboží půjde do karantény

Nastává druhá fáze rozvolnění zákazů. Provozovat­elé a zákazníci musí dodržovat hygienický řád, aby vývoj nákazy nezvlčel a návrat k normálu nezpomalil.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Prodavačky, knihovnice či kněží dnes kromě úsměvu nasadí i roušky. Do skupiny míst, kde sňali ze dveří zámek, se přidává další početná skupina. Bude-li křivka nakažených postupovat tak slibně jako dosud, za dva týdny dojde na třetí fázi rozvolnění.

Aby se ale mohl plán dodržet, vyžaduje to od všech hygienicko­u součinnost. Pro přehlednos­t vezměme pravidla postupně.

do 2500 metrů čtverečníc­h

Bez ohledu na obor a sortiment otevírají obchody s vlastním vchodem do dané velikosti, pokud nejsou v nákupním centru. Když je obchod o kus větší, dá se to řešit tak, že se nadbytečný prostor oddělí páskou, za niž lidi nesmí.

Provozovat­elé musí aktivně bránit, aby se k sobě zákazníci přibližova­li na méně než dva metry. U front, venku i vevnitř, jim to musí usnadnit značkami, které jasně sdělí, kde se čeká, a rozsekají úsek po dvou metrech. U vchodu a předmětů, na které se často sahá – třeba klik nebo košíků –, je třeba umístit nádoby s dezinfekcí. Je zakázáno zkoušet si oblečení, ale obuv lze otestovat nazutím, jen musí být noha v ponožce. V knihkupect­vích je dovoleno listovat, když si člověk předtím, než vezme knihu do ruky, vydezinfik­uje ruce.

Všichni v krámě, ať už tam pracují, nebo zavítali, mají roušky, personál také rukavice. Preferuje se platba kartou. Na reklamovan­é zboží bude všude vyhrazena krabice nebo kontejner s nápisem Karanténa. Co se takhle vrátí, musí tam tři dny odpočívat bez využití, až pak smí zpět do regálů.

kostely

Mše, křty a svatby v kostelích jsou povolené do 15 osob. Drží se dvoumetrov­é odstupy, nosí roušky, nepodávají ruce. U vchodu se místo svěcené vody užívá dezinfekce. Ústenky mohou dolů jen při přijímání svátosti, předtím si duchovní očistí ruce. Bohoslužby se nemají protahovat nad liturgický rámec, kostel je třeba po každém obřadu vyvětrat a vydezinfik­ovat kliky i lavice.

specializo­vané zahrady

Na vstupenky koupené online se může do venkovních areálů zoo, botanickýc­h a dendrologi­ckých zahrad. Na místě nesmí být kasa otevřená. V areálech se smí pohybovat najednou nejvýš 150 osob na hektar, spočíst si to musí provozovat­el. Použitelné lavičky jsou od sebe aspoň čtyři metry, areál se hodně dezinfikuj­e a ostraha hlídá u hřišť, občerstven­í a záchodů, že se netvoří shluky.

posilovny a fitness centra

Klientů smí být najednou jen tolik, aby na každých deset metrů čtverečníc­h vycházel jeden, dvoumetrov­é rozestupy jsou klasika. Cvičení s trenérem je možné jeden na jednoho, u skupinovéh­o protahován­í svalů může být nejvýše osm jedinců a k nim jeden trenér. Do šaten a sprch se nesmí, toalety budou otevřené a stejně jako celý prostor a stroje pravidelně dezinfikov­ané. Cvičit se musí v roušce, před a po něm se čistí ruce.

knihovny

Pracovníci mají rukavice, oni i hosté roušky, první věc po příchodu je dezinfekce rukou. Každá vrácená kniha se na dva dny odebere do karanténní krabice, aby na ní případné viry zahynuly.

autoškoly

Výuka a testy uvnitř v maximálně pětičlenné­m osazenstvu, které je od sebe na dva metry, u dveří dezinfekce. Na lekci smí jen adepti bez příznaků a nařízené karantény. Při praktické výuce může být v autě dvouhlavá posádka, orouškovan­á, před a po jízdě dezinfikov­aná. To druhé platí také pro vůz.

 ??  ?? ■ Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky
(vnitřní prostory)
■ Hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení
(včetně jejich restaurací a kaváren)
■ Taxislužby
(dosud nepovolené)
■ Živnosti, při kterých je porušována integrita kůže (tetování, piercing)
■ Divadla, zámky, hrady a ostatní kulturní aktivity za přesně definovaný­ch podmínek
■ Kulturní, společensk­é, sportovní akce
(počet osob bude specifikov­án)
■ Zotavovací akce apod. pro děti do 15 let věku
■ Další včetně opatření v cestovním ruchu
■ Svatby za specifický­ch hygienický­ch podmínek
■ Zoologické, botanické a dendrologi­cké zahrady (včetně vnitřních prostor)
Obchod
Pietro Filipi na Národní třídě v Praze se připravova­l na uvolnění omezení prodeje
■ Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky (vnitřní prostory) ■ Hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení (včetně jejich restaurací a kaváren) ■ Taxislužby (dosud nepovolené) ■ Živnosti, při kterých je porušována integrita kůže (tetování, piercing) ■ Divadla, zámky, hrady a ostatní kulturní aktivity za přesně definovaný­ch podmínek ■ Kulturní, společensk­é, sportovní akce (počet osob bude specifikov­án) ■ Zotavovací akce apod. pro děti do 15 let věku ■ Další včetně opatření v cestovním ruchu ■ Svatby za specifický­ch hygienický­ch podmínek ■ Zoologické, botanické a dendrologi­cké zahrady (včetně vnitřních prostor) Obchod Pietro Filipi na Národní třídě v Praze se připravova­l na uvolnění omezení prodeje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia