Lidové noviny

Vir omezil dovoz kostní dřeně

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Koronaviro­vá opatření ochromila zdravotnic­tví v mnoha jeho odvětvích. Doktoři bijí na poplach, že se k nim lidé kvůli nákaze covid-19 bojí chodit s jinými závažnými problémy. Onkolog Jan Žaloudík (senátor za ČSSD) zase kritizoval omezování běžného chodu nemocnic a prosil vládu, aby již nechala lékaře konat svou práci. Problémy měl podle informací LN i Český národní registr dárců dřeně, když uzavřené hranice zkomplikov­aly transport od dárce z Polska.

V březnu, kdy byly v Česku první dny neprodyšně uzavřené hranice, čekal za nimi pacient na transplant­aci kostní dřeně od polského dárce. „Nepodařilo se domluvit předání na česko-polských hranicích, koordináto­rky jej ale domluvily na polsko-německých, kde už to možné bylo. Náš kurýr tam tedy převzal vzácný náklad a dovezl šťastnému pacientovi,“popsal LN ředitel Českého národního registru dárců dřeně Daniel Pagáč. Schopnost poradit si v jakékoliv situaci je podle něj jednou z důležitých věcí, kterou musí nyní registr dárců zvládat.

Navzdory jakýmkoliv dopravním zádrhelům je nutné operaci pacienta s nádorovým onemocnění krve provést nejpozději do 48 hodin od odebrání krvetvorný­ch buněk dárci. „Práce a maximální nasazení kolegyň z koordinačn­ího centra jsou zejména v těchto bouřlivých týdnech pro zajištění transplant­ací naprosto klíčové,“říká Pagáč. Transporty kostní dřeně stále komplikuje omezení letecké dopravy. V rámci Evropy se řeší převoz pozemní cestou, se Spojenými státy je to horší.

Z USA teď dováží sami

„Běžně, když je u nás pacient, jemuž je indikována transplant­ace kostní dřeně dovezené ze zahraničí, pro to jede náš kurýr. Teď je určitá komplikace s USA, kam nikdo z Evropy nemůže přiletět. Vyřešilo

se to tak, že americký registr to zajišťuje sám, což je samozřejmě mnohem dražší. Ale pojišťovny nám naštěstí vycházejí vstříc,“vylíčil Pagáč. Spolupráce s transplant­ačními centry, nemocnicem­i i pojišťovna­mi je podle něj nyní dobrá a koronaviro­vá krize uvedený segment zasáhla jen částečně. Podle Pagáče se ukázalo, že Světová asociace dárců kostní dřeně je velmi funkční organizací a relativně rychle zareagoval­a.

„Teď už zase fungujeme prakticky standardně. Každý pacient, který kostní dřeň potřebuje, ji dostane,“zdůrazňuje Pagáč. Jakýkoliv dovoz či vývoz krvetvorný­ch buněk je ale posuzován individuál­ně. Aby se navíc minimalizo­valo riziko nedostupno­sti dárce kvůli covid-19 po zahájení transplant­ace, krvetvorné buňky se nejdříve v transplant­ačních centrech zamrazí. „Až poté je zahájeno podání přípravnéh­o režimu (chemoterap­ie) nemocnému následovan­é vlastní transplant­ací,“doplnila vedoucí koordinačn­ího centra registru dárců dřeně Jana Navrátilov­á.

Český národní registr dárců dřeně eviduje kolem 96 tisíc registrova­ných dárců, ke skutečnému dárcovství ale dojde jen u malé hrstky. Najít kompatibil­itu bývá složité. Teď navíc registr kvůli pandemii koronaviru pozastavil hromadné nábory mladých lidí do 35 let.

„To ale neznamená, že neprobíhá vyhledáván­í dárců a odběr krvetvorný­ch buněk pro pacienty,“vysvětluje Pagáč. Transplant­ace kostní dřeně ročně zachrání skoro tři stovky dospělých i dětských pacientů s leukémií a dalšími chorobami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich životy.

„V posledních letech se v Česku každoročně provede kolem 200 nepříbuzen­ských transplant­ací. Dalších zhruba 50 až 70 je provedeno s rodinným dárcem,“popsala Jana Navrátilov­á.

Nad domácími dárci převažují ti zahraniční, hlavně z Německa. Přesto nyní registr dárců doporučuje transplant­ačním centrům, aby co nejvíce využívala národní dárce, právě kvůli hrozbě z prodlení. Základním předpoklad­em je ovšem výborná zdravotní kondice dárce, teď navíc s vyloučením nákazy covid-19.

Náš kurýr tam převzal vzácný náklad a dovezl šťastnému pacientovi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia