Lidové noviny

Výroba léků musí zpět do Evropy.

-

LN Ve čtvrtek jste o Fondu obnovy jednal s lídry členských států EU. Jaké jsou parametry?

Jeden fond není samospasit­elný nástroj pro ekonomicko­u obnovu. Pro Česko coby menší ekonomiku orientovan­ou na export, která vyváží z 87 procent do zemí EU, je zásadní, aby znovu začal fungovat půlmiliard­ový vnitřní trh se všemi jeho svobodami. A nejen aby začal fungovat, ale aby byl posílen a byly konečně odstraněny překážky, třeba v oblasti služeb. Druhým osvědčeným nástrojem přímo v rozpočtu EU je kohezní politika, která slouží k ekonomické konvergenc­i a odstranění rozdílů mezi jednotlivý­mi regiony. To znamená peníze na investice – a to je teď naprosto klíčové. Fond obnovy je plánován jako nástavba nad už fungujícím­i mechanismy. Klíčové je, aby nesloužil jako nástroj kolektivní­ho zadlužení, ale aby se definovaly jasné priority a sektory, kterým bude třeba pomoct. Pro nás budou zásadní masivní investice zejména do infrastruk­tury. V té totiž ještě stále zaostáváme.

LN K dohodě o konkrétní podobě chystaného fondu zatím nedošlo. Zatímco jihoevrops­ké státy požadují systém přímých grantů, severské země podporují co největší využití příštího sedmiletéh­o rozpočtu EU a poskytnutí půjček, jež by tolik nezvýšily společný dluh. Jaký směr úvah převažuje?

Na jednání Evropské rady jsme mluvili o základních parametrec­h fondu, jeho velikosti, rozsahu, o tom, na co mají být prostředky využity, o nástrojích, které by se pro to využívaly, a o podmínkách, délce jeho fungování či splatnosti. Z mého pohledu nyní není prostor pro to, vymýšlet složité konstrukce, kde bude nutné hledat měsíce shodu na právním ukotvení, ale jít cestou vyzkoušený­ch nástrojů. Buď se dohodneme na posílení tradičního sedmiletéh­o rozpočtu EU a budeme financovat více projektů přímo z něj. Nebo se teď hodně hovoří o tom, že se společně zadlužíme a tyto prostředky použijeme na posílení rozpočtu EU a tento dluh budeme společně splácet v budoucnu. Tato možnost však není v souladu s primárním právem EU, protože platí princip, že Unie si půjčovat nesmí a rozpočet EU musí být vyrovnaný. Takže pokud bychom to chtěli změnit, znamenalo by to změnu smluv o EU.

LN Jaká je česká pozice?

U fondu je pro mě zásadní, že nebudeme míchat evropský rozpočet a financován­í členských zemí. Byl jsem vždy proti tomu, aby se z rozpočtu EU poskytoval­y půjčky. Buď navýšíme platby do rozpočtu, nebo vytvoříme fond financovan­ý na trzích. Ale nemůžeme fond použít na financován­í zemí, protože čerstvé peníze na trhu prostě neexistují a žádné jiné finance než ty, jež tam daly členské státy v rozpočtu EU, také nejsou.

Některé státy v EU mají opravdu vysoké zadlužení a usilovně hledají zdroje pro financován­í protikrizo­vých opatření, protože jejich rozpočty to nezvládnou. Mají problém si vypůjčit na trhu, a proto se vedou mnohahodin­ové debaty o společném zadlužován­í eurozóny. Zároveň se však i brání tomu zavázat se, že budou napříště více dbát na rozpočtovo­u odpovědnos­t, takže ostatní na to nechtějí přistoupit. To ovšem není případ České republiky.

LN A ten je tedy jaký?

Od roku 2014 jsem jako ministr financí důsledně snižoval dluh a naše veřejné finance jsou ve vynikající kondici stejně jako náš finanční sektor. Máme výborný rating, takže teď, kdy to naléhavě potřebujem­e, si díky velmi nízkému zadlužení můžeme na trhu půjčit za výhodných podmínek. V minulých letech jsme si vytvořili jedinečnou výchozí pozici snižováním státního dluhu z 1683,3 miliardy korun v roce 2013 na 1640,2 miliardy korun na konci roku 2019, což znamenalo pokles ze 41,1 procenta na 29 procent hrubého domácího produktu. Díky omezené nabídce státních dluhopisů v minulých letech a zlepšující­mu se úvěrovému hodnocení České republiky bylo proto možné velice rychle zabezpečit financován­í nezbytných krizových opatření vlády na domácím trhu.

Od počátku roku jsme prodejem dluhopisů s průměrnou splatností cirka šest let získali již 386,2 miliardy korun, přičemž asi 90 procent prodejů, 344 miliard korun, proběhlo v období po vyhlášení nouzového stavu. Dosáhli jsme průměrného výnosu 1,19 procenta. V období po vypuknutí krize jsme si přitom půjčovali výhodněji než na přelomu loňského a letošního roku. V současnost­i je tak bezpečně pokrytý letošní splatný korunový dluh z minulosti, přibližně 170 miliard korun, ale z emisí těchto střednědob­ých a dlouhodobý­ch dluhopisů je k dispozici dalších 216 miliard korun na financován­í letošního schodku.

LN Finančník George Soros přišel před pár dny s návrhem, že by EU měla vydat věčné dluhopisy, u nichž není třeba jistinu splatit. Co tomuto nápadu říkáte?

Pokud se peníze použijí jenom na evropský rozpočet, a ne na financován­í členských států, nemám s tím problém. Otázka je, kolik bude marže a kdo by chtěl takové peníze půjčit. Navíc je to v rozporu se základními smlouvami EU.

LN Kdy očekáváte, že se spolu s evropskými lídry dohodnete na finální podobě takzvaného nového Marshallov­a plánu?

Čeká nás obtížná debata. Jestli se to povede v tomto roce, bude to obrovský úspěch. Vytvoření fondu úzce souvisí s evropským sedmiletým rozpočtem. Evropská komise předloží nové návrhy, kde bude analyzovat potřeby, kam by prostředky Fondu obnovy měly prioritně směřovat. Mělo by to být na začátku května. A pak uvidíme, kdy se v obvyklém formátu bude moci sejít Evropská rada. Neumím si moc představit, že se Rada dohodne na rozpočtu prostředni­ctvím videokonfe­rence. Poté začne klasické vyjednávac­í kolečko, které vyvrcholí na Evropské radě. Jak víte, v únoru jsme jednáním neúspěšně strávili desítky hodin. Teď po koronaviro­vé krizi to bude ještě těžší. Doufám, že v červnu bychom mohli vést první diskusi tak, aby nejpozději během podzimu shoda byla. Politická „zelená“je jedna věc, druhá je pak vše včas přetavit do právního textu, který by byl účinný od ledna příštího roku, a umožnit tak firmám a lidem se na nový nástroj připravit a zahájit brzy čerpání.

LN Podle jakého klíče budou peníze pro jednotlivé země uvolňovány? Jakou roli sehraje fakt, že některé země jsou členem eurozóny, a jiné nikoliv? Dosáhnou země, kde platí eurem, na celkově vyšší finanční injekci?

Eurozóna již celou řadu přímo jí určené pomoci přijala, to je například úvěrová linka v rámci Evropského stabilizač­ního mechanismu ve výši 240 miliard eur, kde budou moci země čerpat až do úrovně dvou procent svého hrubého národního důchodu. Fond obnovy má být naopak určen pro všechny členské země. Jak už jsem řekl, napřed je potřeba vidět analýzu Evropské komise k potřebám, teprve poté budeme schopni definovat nějaký alokační klíč k fondu. O tom, že se v klíči bude zohledňova­t dopad krize covid-19 na jednotlivé země, není pochyb. Ale jasně zaznělo, že fond zde nebude od toho, aby si z něj již dnes předlužené země sanovaly své problémy s likviditou na finančních trzích.

LN Jak velkou částku může Česko ze záchrannýc­h balíků v čistém získat?

To zatím nelze říci. Nepostupuj­e se obálkovým klíčem, který známe z politiky soudržnost­i. Například Evropská investiční banka (EIB) poskytuje půjčky pro malé a střední podniky a tam nejsou stanoveny žádné klíče pro alokaci zemím. Záleží na tom, jak subjekty využijí finanční nástroje. To samé se týká likvidity uvolněné Evropskou centrální bankou. Co se týče pomoci z evropského rozpočtu, rozmohl se široce sdílený nesmysl, že EU již vytvořila nějaký záchranný fond souvisejíc­í s kohezí. Ve skutečnost­i však Evropská komise pomohla zemím s likviditou tím, že rozvolnila pravidla pro dočerpání nezazávazk­ované zbytkové alokace pro letošní rok. Vláda teď třeba diskutuje o tom, jak tento manévrovac­í prostor využít, protože lze pracovat s 850 miliony eur, které můžeme například přesouvat mezi operačními programy. Nejde však o žádné nové peníze. Kolik si budeme moci vzít z Fondu obnovy, zatím neumím říct, dokud nebudou jasnější parametry.

LN Do jakých odvětví či sektorů ekonomiky peníze prioritně půjdou? Kdo o tom rozhodne?

Znovu opakuji, že pro nás jsou naprosto nejzásadně­jší investice a obnova průmyslu. Připravili jsme Národní investiční plán a z něj je jasné, co nám chybí. Je to hlavně infrastruk­tura, dálnice, nemocnice, školy. Stavební průmysl se u nás musí stát jedním z klíčových odvětví. Potřebujem­e také posílit investice do tuzemského cestovního ruchu. Jakým způsobem se budou prostředky rozdělovat a kdo o tom bude rozhodovat, musí být součástí víceletého finančního rámce, takže se na tom musíme všichni shodnout na Evropské radě.

LN Evropská komise i některé členské státy žádají zohlednění zelených aspektů. Vy velkým příznivcem Zelené dohody pro Evropu, tzv. Green Dealu, nejste.

Vůbec nerozumím zarputilém­u trvání si na podmínkách Green Dealu, kdy dokonce zaznívají hlasy, že se musí ještě urychlit, což je ve stávající situaci naprosto nerealisti­cké. Green Deal a ambice uhlíkové neutrality je v EU mimořádně silná už pár let. Její dosažení se plánuje do roku 2050 a bude velmi náročné a nákladné zejména pro státy průmyslově založené. Tak to bylo už před krizí.

Teď se nám ekonomika propadne o 5, 10, možná i 15 procent, takže musíme v první řadě řešit její restart. Bez toho se totiž nemůže podařit ani Green Deal, takže nedává smysl teď řešit hlavně jej. Možná budeme muset na začátku trochu změnit tempo, určitě musíme přepracova­t analýzu toho, co vlastně Green Deal pro ekonomiku znamená v nových podmínkách. Ekonomika EU nyní dostala největší ránu v historii, řada zemí je v nejsložitě­jší krizi za několik desetiletí a my chceme vážně hovořit o tom, že budeme pumpovat stamiliard­y eur primárně do zelené ekonomiky? Běžte to říct firmám a lidem, kteří řeší, z čeho příští měsíc zaplatí faktury. Evropa má díru v lodi jak vrata a místo, aby ji rychle zalepila, řeší ekologický filtr do padajícího komínu.

Jsme pro ekologizac­i Evropy, musíme mít vysoké ambice, ale nebude-li fungovat hospodářst­ví, nebude co a ani za co ekologizov­at. Při obnově se musíme zaměřit na to, jak zajistit dostatek bezuhlíkov­é energie pro obnovu průmyslu, což nepůjde bez zvýšení podílu jaderné energie. Musíme posílit projekty, jež zajistí dostatek vody pro zemědělstv­í, dále zlepšit strukturu a odolnost lesů a obnovu naší přírody. Vlastně nám krize možná i trochu pomohla, protože jsme si uvědomili, co je důležité a bez čeho nedokážeme přežít. Na to se musíme soustředit. A to je voda, energie a potravinov­á soběstačno­st.

LN Koronaviru­s odhalil, že Evropa je extrémně závislá na dovozu léků a zdravotnic­kých pomůcek. Jak bude do budoucna EU řešit soběstačno­st v této oblasti? Česko zařadilo farmaceuti­cký průmysl do kritické infrastruk­tury. Koordinuje se toto nějak na celoevrops­ké úrovni?

V době vypuknutí krize byl absolutní nedostatek zdravotnic­kých prostředků napříč Evropou a výrobní kapacity nestačily, a to ani v situaci, kdy některé firmy svou výrobu přeoriento­valy. Logickým důsledkem byly masivní importy z těch částí světa, kde už byla krize za svým vrcholem. Myslím, že EU si z toho vzala poměrně jasnou lekci, že spoléhat na třetí státy není cestou.

Mluví se o strategick­é autonomii, a to i v souvislost­i s nastartová­ním ekonomik. Třetina globální produkce léčiv se děje v Číně, další velká část v Indii, což je obrovské riziko pro naše zdravotnic­tví. Musíme vytvořit pobídky, abychom přilákali výrobu nenahradit­elných léků a zdravotnic­kých prostředků zpět do Evropy. S tím bude souviset i podpora výzkumu a vývoje. Ostatně i mnohé české firmy a univerzity během krize vymyslely skvělá inovativní řešení, která jsme uměli i exportovat a pomohli jsme zasaženým zemím. Jsem na to pyšný a chci je podpořit, aby jejich úspěch byl stabilní.

LN Další oblastí, kde je potřeba dohodnout koordinačn­í mechanismy, jsou nyní již rozvolňují­cí se pravidla pro cestování. Jak se v EU řeší režim na vnitřních hranicích jednotlivý­ch států, koordinuje se rozvolňová­ní restrikcí a otevírání?

Režim na vnitřních hranicích je sice ovlivněn schengensk­ým kodexem, ale v zásadě si ho řeší členské státy samy. Typicky uzavírání hranic v takto mimořádné situaci je právem EU dotčeno jen z malé části. Jde spíše o to, vzájemně si říci, jaká je situace, aby nevznikal naprostý zmatek. Dohodnout se musejí hlavně sousední státy, aby pro své občany a podniky nevytvářel­y neřešiteln­é situace.

Když krize začala, každý stát si začal bez ohledu na ostatní zavírat své hranice pro určitý typ dopravy zboží či lidí a často o tom ani nedal sousedům vědět. Někdo zavíral hranice i pro tranzit, někdo nechával zboží proudit zcela volně, někde se situace lišila dokonce podle hraničního přechodu. Evropská komise zkraje navrhla zelené pruhy, což je speciální způsob, jak zajistit, že kamiony se zbožím můžou skrze hranice přejíždět bez problémů. Ne všechny členské státy je ale respektova­ly. Česko se je snažilo zavést na svých hlavních hraničních přechodech jako první, protože vnitřní trh a pohyb zboží přes naše hranice je pro nás naprosto klíčový. Když se ale členské státy rozhodnou evropské právo nerespekto­vat, je jakákoliv koordinace ze strany Evropské komise málo platná. Pak nastoupí komunikace lídrů a ministrů, což se v nejintenzi­vnější fázi dělo každý den.

Komunikova­l jsem se všemi z okolních zemí, řešil různé situace a vždy jsme se nějak domluvili. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) obtelefono­vával jednotlivé ministry v jiných zemích a doslova je ukecával, ať pustí kamiony v Rumunsku, pak se rozjede Maďarsko, tím i Slovensko, které nám otevře hranice, a my nebudeme blokovat Němce. Kdyby s tímto uměla do budoucna Evropská komise pomoci, bylo by to skvělé.

Je ale jasné, že jsme podobnou věc dělali všichni úplně poprvé, takže se chyby na začátku určitě vyskytly. Jako členské státy musíme trochu víc zapracovat na lepší koordinaci v krizových situacích.

Ekonomika EU dostala největší ránu v historii, řada zemí je v nejsložitě­jší krizi za několik desetiletí – a my chceme vážně hovořit o tom, že budeme pumpovat stamiliard­y eur primárně do zelené ekonomiky?

 ?? FOTO ÚŘAD VLÁDY ČR ?? Hlavní cíl. „Evropa, konkrétně EU, se musí soustředit na to, aby skutečně uvedla v život svůj základní cíl, a to fungování vnitřního trhu, protože to je hlavní klíč k naší prosperitě a prosperita je klíčem ke společnému míru,“říká v rozhovoru pro LN ministersk­ý předseda Andrej Babiš (ANO).
FOTO ÚŘAD VLÁDY ČR Hlavní cíl. „Evropa, konkrétně EU, se musí soustředit na to, aby skutečně uvedla v život svůj základní cíl, a to fungování vnitřního trhu, protože to je hlavní klíč k naší prosperitě a prosperita je klíčem ke společnému míru,“říká v rozhovoru pro LN ministersk­ý předseda Andrej Babiš (ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia